Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Remkes: CU bereid om medisch-ethische kwesties aan Kamer te laten

Remkes: CU bereid om medisch-ethische kwesties aan Kamer te laten

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie zal geen blokkades opwerpen bij initiatieven vanuit de Tweede Kamer op het gebied van medische ethiek. Dat zei informateur Johan Remkes tijdens zijn persconferentie waar bekend werd dat VVD, D66, CDA en ChristenUnie gaan onderhandelen over een doorstart van het huidige kabinet.

Remkes noemt het "een vorm van oude politieke cultuur" om vooraf bij coalitiebesprekingen al afspraken te maken om tegen initiatieven vanuit het parlement te stemmen. Hij doelde daarmee op het wetsvoorstel over voltooid leven van inmiddels voormalig D66-Kamerlid Pia Dijkstra, waar de ChristenUnie op tegen is.

De ChristenUnie heeft eerder aangegeven nooit mee te willen werken aan een kabinet dat voltooid leven invoert. Dat is een rode lijn. Het D66-voorstel moet gezonde mensen die klaar zijn met hun leven, het recht geven op stervenshulp. De ChristenUnie wil juist meer zorg voor deze groep mensen.

Gevoelig

D66-leider Sigrid Kaag vindt ook dat medisch-ethische kwesties niet in een regeerakkoord moeten staan. Zij vindt dat het aan individuele Kamerleden moet worden overgelaten. Ze verwacht trouwens niet dat het voorstel voor voltooid leven het in de Kamer gaat halen als het in stemming wordt gebracht, zei ze afgelopen zondag nog.

Ook bij het CDA liggen medisch-ethische kwesties gevoelig. Op een congres riepen CDA-leden begin deze maand de fractie in de Tweede Kamer op niet mee te werken aan het voorstel over voltooid leven. CDA-leider Wopke Hoekstra ziet geen probleem. Hij vindt dat Kamerleden bij dit soort kwesties vrij moeten zijn om hun stem te bepalen.

Tijdens de formatie in 2017, toen D66 en ChristenUnie voor het eerst samen in een kabinet stapten, maakten de vier partijen afspraken waarbij medisch-ethische zaken eigenlijk voor vier jaar in de koelkast werden gezet. Kaag zei in juni in de Kamer nog er weinig voor te voelen om het thema nog eens een hele regeerperiode "te parkeren".

Meer uit Politiek

Kabinet verwacht lagere huren door betere bescherming middenhuren

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil mensen die een middenhuur betalen voor hun woning - tussen de 750 en straks ongeveer 1100 euro - beter beschermen. Zo moet de huur worden berekend op basis van punten die de kwaliteit bepalen, zoals dat ook geldt voor sociale huurwoningen (tot 750 euro per maand). Bovendien wordt dit stelsel dwingend en handhaafbaar gemaakt. Verhuurders voor dit deel van de private sector die straks een te hoge huur berekenen, riskeren dan een forse bestuurlijke boete.

14 minuten geleden
Jetten: tegemoetkoming huishoudens met blokaansluiting is klaar

DEN HAAG (ANP) - De steunregeling voor mensen met een blokaansluiting is klaar, laat minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) weten aan de Tweede Kamer. Hij zal volgende week bekendmaken hoe de tegemoetkoming er precies uit gaat zien. Die is volgens hem vergelijkbaar met de regeling voor het prijsplafond voor stroom en gas.

48 minuten geleden
Vertegenwoordiger Suriname: excuses Weerwind niet acceptabel

DEN HAAG (ANP) - Het is in "geen enkele omstandigheid" acceptabel voor Suriname als minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) namens de regering excuses aanbiedt voor het slavernijverleden. Dat zegt Johan Roozer van het Surinaamse Nationaal Comité Herdenking Slavernij na het gesprek met Mark Rutte en andere kabinetsleden in het Catshuis.

22 uur geleden
Deelnemers zijn blij met het slavernijgesprek op het Catshuis

DEN HAAG (ANP) - De aanwezigen die waren uitgenodigd om op het Catshuis te komen praten over de Nederlandse excuses voor het slavernijverleden, zijn blij met de manier waarop het gesprek tot stand is gekomen. "Er is met respect gesproken", zegt de Curaçaose acteur Roland Colastica. Vooraf was de kritiek dat het kabinet te weinig naar betrokkenen had geluisterd.

23 uur geleden
Hoekstra: alle registers opentrekken om mensen in Iran te helpen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil "alle registers opentrekken" om de mensen in Iran te helpen, zei minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) in de Tweede Kamer donderdag. Eerder op de dag werd in Iran de eerste man opgehangen die had deelgenomen aan de recente demonstraties. "Wij staan pal voor de rechten van de mensen die daar demonstreren."

1 dag geleden
Rutte blijft stil over excuses, 19 december 'betekenisvol moment'

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte blijft zwijgen over excuses die de regering deze maand zou willen aanbieden voor het slavernijverleden. Na afloop van overleg op het Catshuis met vertegenwoordigers van Caribisch Nederland en Suriname, zei hij alleen dat 19 december "een betekenisvol moment" wordt.

1 dag geleden
Van der Burg: kleine stapjes naar oplossing migratieproblemen EU

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie boekt heel langzaam voortgang om de vastgelopen verwerking van migranten op te lossen, vindt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie). "Het zijn steeds kleine stapjes die we met elkaar zetten", zei hij na overleg met naburige EU-landen en het Verenigd Koninkrijk.

1 dag geleden