Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Remkes: CU bereid om medisch-ethische kwesties aan Kamer te laten

Remkes: CU bereid om medisch-ethische kwesties aan Kamer te laten

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie zal geen blokkades opwerpen bij initiatieven vanuit de Tweede Kamer op het gebied van medische ethiek. Dat zei informateur Johan Remkes tijdens zijn persconferentie waar bekend werd dat VVD, D66, CDA en ChristenUnie gaan onderhandelen over een doorstart van het huidige kabinet.

Remkes noemt het "een vorm van oude politieke cultuur" om vooraf bij coalitiebesprekingen al afspraken te maken om tegen initiatieven vanuit het parlement te stemmen. Hij doelde daarmee op het wetsvoorstel over voltooid leven van inmiddels voormalig D66-Kamerlid Pia Dijkstra, waar de ChristenUnie op tegen is.

De ChristenUnie heeft eerder aangegeven nooit mee te willen werken aan een kabinet dat voltooid leven invoert. Dat is een rode lijn. Het D66-voorstel moet gezonde mensen die klaar zijn met hun leven, het recht geven op stervenshulp. De ChristenUnie wil juist meer zorg voor deze groep mensen.

Gevoelig

D66-leider Sigrid Kaag vindt ook dat medisch-ethische kwesties niet in een regeerakkoord moeten staan. Zij vindt dat het aan individuele Kamerleden moet worden overgelaten. Ze verwacht trouwens niet dat het voorstel voor voltooid leven het in de Kamer gaat halen als het in stemming wordt gebracht, zei ze afgelopen zondag nog.

Ook bij het CDA liggen medisch-ethische kwesties gevoelig. Op een congres riepen CDA-leden begin deze maand de fractie in de Tweede Kamer op niet mee te werken aan het voorstel over voltooid leven. CDA-leider Wopke Hoekstra ziet geen probleem. Hij vindt dat Kamerleden bij dit soort kwesties vrij moeten zijn om hun stem te bepalen.

Tijdens de formatie in 2017, toen D66 en ChristenUnie voor het eerst samen in een kabinet stapten, maakten de vier partijen afspraken waarbij medisch-ethische zaken eigenlijk voor vier jaar in de koelkast werden gezet. Kaag zei in juni in de Kamer nog er weinig voor te voelen om het thema nog eens een hele regeerperiode "te parkeren".

Meer uit Politiek

Blijft Markuszower Kamerlid, vragen oppositiepartijen na screening

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen vragen zich af of PVV'er Gidi Markuszower nog Kamerlid kan blijven na het bericht dat hij geen minister en vicepremier wordt na een screening door de AIVD. DENK-leider Stephan van Baarle wil komende dinsdag een debat aanvragen over de gang van zaken en is van plan om hier Kamervragen over in te dienen. Markuszower verliest wat hem betreft ook zijn baan als parlementariër. SP en D66 gaan niet zover, maar laten wel hun ongenoegen en verbazing blijken.

31 minuten geleden
Woonbond wil dat Keijzer zich inzet voor lagere huren

DEN HAAG (ANP) - Mona Keijzer moet als aanstaande minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening hard aan het werk om voor lagere huurprijzen te zorgen en meer sociale huurwoningen te bouwen. Dat verklaart de Woonbond naar aanleiding van de beoogde benoeming van de BBB-politica.

42 minuten geleden
Meldpunt tegen 'hardnekkige' misstanden in vleessector

DEN HAAG (ANP) - Nog voor de zomervakantie moet er een meldpunt komen voor misstanden in de vleessector, waarvan vooral arbeidsmigranten het slachtoffer zijn. Dat meldt demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) na gesprekken met de sector over het "hardnekkige probleem" dat arbeidsmigranten niet fatsoenlijk worden behandeld.

1 uur geleden
Markuszower na screening geen PVV-minister, Faber vervangt hem

DEN HAAG (ANP) - Gidi Markuszower wordt toch geen minister van Asiel en Migratie voor de PVV, meldt Geert Wilders op X. "De inhoud van de naslag over Gidi Markuszower was reden voor mij om zijn kandidatuur in te trekken", meldt de PVV-leider, verwijzend naar de screening door de AIVD. Marjolein Faber, eveneens Kamerlid, komt in zijn plaats. Wilders meldt niet of zij ook vicepremier wordt.

2 uur geleden
Defensiebonden voorzichtig positief over voordracht Tuinman

DEN HAAG (ANP) - Defensievakbonden AFMP en VBM staan in principe positief tegenover de voordracht van Gijs Tuinman door de BBB als staatssecretaris van Defensie. Tuinman is nu Tweede Kamerlid voor de BBB en drager van de Militaire Willemsorde, de hoogste militaire onderscheiding. Ook werkte hij op het ministerie van Defensie. Ruben Brekelmans, nu nog Kamerlid voor de VVD, wordt genoemd als minister van Defensie.

3 uur geleden
Bijna alle namen bewindslieden nieuw kabinet gelekt

DEN HAAG (ANP) - De namen van bijna alle bewindslieden van het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB zijn naar de media gelekt. De laatste namen die nog naar buiten moet komen zijn twee staatssecretarissen van de PVV. De BBB heeft zijn vijf bewindslieden inmiddels officieel bevestigd.

4 uur geleden
Agractie: nieuwe bewindslieden moeten hoge verwachtingen waarmaken

DEN HAAG (ANP) - Het is belangrijk dat de nieuwe ministers en staatssecretarissen de hoge verwachtingen van de landbouwsector waar gaan maken. Dit zegt Agractie nadat de BBB de nieuwe bewindspersonen van die partij heeft bekendgemaakt.

4 uur geleden