
Remkes: bouw en ondernemerspartijen kritisch op stikstofbeleid
ARNHEM (ANP) - Het gesprek met bouworganisatie Bouwend Nederland en ondernemerspartijen VNO-NCW en MKB-Nederland over het stikstofbeleid was "open", zegt bemiddelaar Johan Remkes. Wel hadden zijn gesprekspartners stevige kanttekeningen bij het kabinetsbeleid. Zij vinden dat het kabinet meer ruimte moet bieden voor innovatie.
Het was het derde gesprek dat Remkes voerde in een reeks gesprekken met sectoren die worden getroffen door de stikstofcrisis. Woensdag vond het gesprek plaats in het provinciehuis in Arnhem. Volgens Remkes werd er "uitvoerig stilgestaan" bij het plan dat de organisaties vorig jaar presenteerden.
Dat plan, van de bouwsector, land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland, natuurorganisaties en de ondernemerspartijen, streeft een stikstofreductie van 40 procent in 2030 na. Het kabinet gaat nu uit van een halvering. Zo beschrijft het plan een aantal verduurzamingsvoorstellen voor onder meer de industrie, bouw en energiesector.
Stevig gesprek
"Het was een stevig gesprek, waarin ik heb gewezen op de noodzaak van een snelle oplossing", zegt voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen. "We hebben hetzelfde doel als het kabinet, maar we hebben eerder een plan gemaakt dat op draagvlak kon rekenen van alle betrokken partijen. Ook van boeren." Volgens Verhagen levert dat plan dan ook genoeg stikstofreductie op.
Voorzitter van VNO-NCW Ingrid Thijssen vond het een "stevig, maar absoluut opbouwend gesprek". Het stikstofprobleem moet volgens haar zo snel mogelijk opgelost worden. Zo kunnen bedrijven nu geen vergunningen krijgen voor bouwproject of uitbreiding van hun bedrijf.
Innovatie
Volgens haar kan innovatie daar goed bij helpen. "Daar is het heel veel over gegaan de afgelopen paar uur". Het kabinet neemt de voorstellen van de partijen nu mee als "huiswerk". "Ik denk dat dat heel snel kan, zo'n aanpak op het gebied van innovatie", zegt Thijssen. "De technieken zijn er al, waarvan is aangetoond hoeveel reductie die opleveren."
Volgens het kabinet moeten die technieken dan wel juridisch houdbaar zijn. "Het moet niet zo zijn dat boeren heel veel investeren in technische innovaties, maar vervolgens bij de rechter vastlopen", waarschuwt minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Het kabinet gaat samen met het bedrijfsleven kijken naar hoe innovatie aangejaagd kan worden.
Behalve Van der Wal waren ook ministers Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) aanwezig. Maandag praatte Remkes al met natuur- en milieuorganisaties. Donderdag gaat hij in gesprek met onder meer de banken.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zie af van de bezuinigingen op regionaal openbaar vervoer, vraagt de Tweede Kamer aan het demissionaire kabinet. Een motie van Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA), Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Bart van Kent (SP) kreeg dinsdag steun van een meerderheid. De partijen willen dat er in de begroting van volgend jaar een oplossing komt maar zeggen in de motie niet waar het geld vandaan moet komen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PVV en CDA wilden dinsdag na de stemmingen over aanpassingen aan twee strenge asielwetten nog niets loslaten over hun steun voor die wetten. "U zult tot donderdag moeten wachten", zei PVV-leider Geert Wilders. Dan stemt de Tweede Kamer over de twee wetten in hun geheel.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft dinsdag het plan van het CDA verworpen om het tweestatusstelsel waar het kabinet aan werkt pas in juni 2026 in te voeren. Daardoor is de steun van de christendemocraten onzeker, als er donderdag wordt gestemd over het volledige wetsvoorstel. Vooral in de Eerste Kamer is de steun van het CDA belangrijk.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met het langer begeleiden van oud-leerlingen nadat ze het mbo hebben verlaten. De scholen kunnen tot een jaar na het vertrek van school, met of zonder diploma, leerlingen begeleiden op weg naar een baan of een andere opleiding.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Twee voorstellen die de PVV wil doorvoeren om een nieuwe asielwet verder aan te scherpen zijn verworpen door de Tweede Kamer. Het gaat om plannen om asielzoekers bij binnenkomst een verklaring te laten tekenen tegen de sharia, islamitisch gewoonterecht, en om de spreidingswet sneller in te trekken. Voor het wijzigingsvoorstel van de PVV om illegaal verblijf in Nederland strafbaar te stellen, was wel voldoende steun.
3 uur geleden