Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rem werkte niet bij afgebroken windmolen Zeewolde

Rem werkte niet bij afgebroken windmolen Zeewolde

ZEEWOLDE (ANP) - Bij de windmolen die eerder dit jaar in Zeewolde afbrak werkte het belangrijkste remsysteem niet meer. De cilinder waarmee de bladen uit de wind kunnen worden gedraaid was losgetrild. En dat had veel gevolgen, omdat de wind juist die dag aantrok en de turbine te veel wind pakte.

Energiebedrijf Vattenfall, eigenaar van de molen, meldt dinsdag na onderzoek dat de molen tijdens deze gebeurtenis twee keer zoveel elektriciteit produceerde als waarvoor hij was ontworpen. Door oververhitting brandden de generatoren door waardoor de rotorbladen veel sneller gingen draaien dan de windmolen aankon en er een blad afbrak. Hierdoor raakte de hele windmolen uit balans en viel om.

De turbines in dit windmolenpark zijn in 1998 neergezet en golden als wat ouder. Ze hadden twee in plaats van drie wieken. De windmolens zijn niet meer in gebruik en worden in oktober afgebroken. "Moderne windturbines hebben in elk blad een systeem om de bladen te sturen. Als er eentje niet functioneert kunnen de andere bladen de turbine nog steeds stil zetten", zegt Jaap Kleerebezem, bij Vattenfall verantwoordelijk voor windparken op land.

Het knakken en omvallen van de windmolen aan de Nekkeveldweg in Zeewolde veroorzaakten veel schade aan de Eemmeerdijk. De schade werd binnen enkele dagen volledig hersteld. Ook kwamen er brokstukken terecht op een nabijgelegen akker. Om te voorkomen dat er deeltjes in de voedselketen terecht zouden komen kocht Vattenfall de hele oogst op, laat het energiebedrijf weten. 14 hectare spruitjes en 10 hectare bloemkool werden vernietigd.

Meer uit Binnenland

Waterschappen pompen volop om water weg te krijgen

DEN HAAG (ANP) - Door de zware regenval van vrijdag hebben waterschappen in het noorden en oosten van het land de handen vol aan het afvoeren van het water. Ook zijn verschillende sluizen dicht, omdat door de hoge waterstanden de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

14 uur geleden
ANWB ziet al veel vakantiedrukte op wegen in Europa

DEN HAAG (ANP) - De ANWB ziet zaterdag al veel vakantiedrukte op wegen in Europa. Volgens een woordvoerder is onder meer in Frankrijk en Duitsland sprake van veel vertraging.

16 uur geleden
Dode vrouw gevonden in water Honselersdijk

HONSELERSDIJK (ANP) - In het water bij de Boswoning in Honselersdijk, in het Westland, is een overleden vrouw gevonden. Het gaat om een 68-jarige inwoonster van die plaats. Volgens de politie, die uitgaat van een ongeluk, is ze vrijdagavond in het water terechtgekomen en vervolgens overleden.

17 uur geleden
CPNB: Dragt gaf generaties leesplezier met iconische boeken

AMSTERDAM (ANP) - Directeur Eveline Aendekerk van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is geschrokken van het nieuws dat kinderboekenschrijfster Tonke Dragt is overleden. Dragt, bekend van onder meer De brief voor de koning, overleed vrijdag op 93-jarige leeftijd in haar woonplaats Den Haag.

18 uur geleden
Schrijver Kromhout: nieuw werk van Tonke Dragt onderweg

HILVERSUM (ANP) - Van de vrijdag overleden jeugdboekenschrijfster Tonke Dragt is een nieuw boek onderweg. Dat zei schrijver Rindert Kromhout, met wie ze recent veel samenwerkte, zaterdag.

19 uur geleden
NVJ boos over naam fotograaf Sakir Khader op terroristenlijst FBI

AMSTERDAM (ANP) - Journalistenvakbond NVJ is absoluut niet te spreken over het feit dat de Nederlands-Palestijnse fotograaf en documentairemaker Sakir Khader op een omstreden Amerikaanse terroristenlijst staat. "Het is onbegrijpelijk dat Nederland hier niet meteen werk van maakt", stelt algemeen secretaris Thomas Bruning. Follow the Money en de Volkskrant berichtten zaterdag over die lijst.

19 uur geleden
Festival Bospop sluit parkeerterreinen door hevige regenval

WEERT (ANP) - Festival Bospop in Weert heeft zaterdagochtend alle parkeerplaatsen gesloten. Er is veel regen gevallen en daardoor is het terrein onbegaanbaar. De organisatie van het festival roept bezoekers op om met het openbaar vervoer te komen of om zich af te laten zetten bij een kiss-and-ridezone vlakbij.

20 uur geleden