
Rem op gezinshereniging leidt tot gestaag minder nareizigers
DEN HAAG (ANP) - Het aantal gezinsleden van erkende vluchtelingen dat naar Nederland reist, neemt de afgelopen twee maanden gestaag af. Dat betekent dat de beperkende maatregel voor de nareizigers die het kabinet in augustus heeft ingesteld, effect heeft. Onlangs gaf staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) dat al aan in een Kamerdebat.
Cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND wijzen uit dat het aantal ingereisde nareizigers in november 377 was. Dat is voor de tweede maand op rij een daling, want in oktober was het 661. In september ging het nog om 965 nareizigers en in augustus om 1067. Het merendeel van de nareizigers kwam uit Syrië.
De ingestelde beperking houdt in dat statushouders pas een gezinslid mogen laten overkomen als ze beschikken over een woning. Maximaal vijftien maanden nadat een aanvraag is ingediend, wordt een inreisvisum verstrekt. Het uitstel leidt ertoe dat er minder mensen opgevangen hoeven te worden in de overvolle asielzoekerscentra en (crisis)noodopvang.
Ontlasten asielopvang
Het kabinet wil daarmee bereiken dat op korte termijn de asielopvang iets ontlast wordt. Het idee was om deze tijdelijke beperking tot en met 2023 te laten duren, maar de rechter heeft er donderdag een streep door gezet. Mogelijk gaat Van der Burg daartegen in beroep.
Volgens de IND is het totaal aan ingereisde nareizigers tot en met november 10.418. Dat is wel iets meer dan het totaal over heel 2021, toen het er 10.120 waren.
Instroom asielzoekers gedaald
Ook het totale aantal asielzoekers dat instroomde, is de afgelopen maanden gedaald, van 4756 in oktober naar 4484 in november. Hiermee komt de totale asielinstroom dit jaar op 44.112, een stuk hoger dan het totale aantal in heel 2021 (36.620).
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Voormalig SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is op 21 juli overleden. Dat meldt de partij op haar website. Ulenbelt zat van november 2006 tot maart 2017 in de Tweede Kamer, waar hij het woord voerde over voor de SP belangrijke onderwerpen als de rechten van werknemers, arbeidsomstandigheden en pensioenen. Hij is 73 jaar geworden.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
1 week geleden