Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rellen in Mexico na dood arrestant in cel

Rellen in Mexico na dood arrestant in cel

GUADALAJARA (ANP/RTR/DPA) - Ook in Mexico zijn mensen de straat op gegaan uit protest tegen politiegeweld. Zij willen dat de autoriteiten zich verantwoorden voor de dood van een man in een politiecel. De man was naar verluidt opgepakt omdat hij geen mondkapje droeg.

Demonstranten richtten vernielingen aan in het historische centrum van de stad Guadalajara en staken politieauto's in brand. Zes agenten raakten gewond, een van hen vatte vlam. De politie pakte 26 mensen op.

Hoewel de exacte doodsoorzaak van de arrestant in Guadalajara onbekend is, circuleren op sociale media beelden van de 30-jarige man, Giovanni López, toen hij begin mei werd opgepakt. Op de opnames is te horen dat omstanders zeggen dat de politie López oppakte omdat hij geen mondkapje droeg. In de staat Jallisco, waarvan Guadalajara de hoofdstad is, is het dragen van een mondkapje verplicht om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

'Veel leugens'

Volgens de gouverneur van Jalisco gaat het verhaal met veel leugens gepaard. In een videoboodschap zegt hij dat de man niet werd opgepakt omdat hij geen mondkapje droeg, maar wegens een administratieve overtreding en het gebruik van geweld tegen politieagenten.

Wereldwijd wordt geprotesteerd tegen politiegeweld en racisme in de VS en daarbuiten. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. Hij stierf na hardhandig te zijn gearresteerd. Een witte agent drukte minutenlang met een knie op zijn nek.

Meer uit Buitenland

VN-chef: verwoesting dam is gevolg van Russische invasie

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties hebben geen onafhankelijke informatie over hoe de stuwdam in Oekraïne beschadigd is geraakt, maar volgens secretaris-generaal António Guterres is wel duidelijk dat het gaat om "opnieuw een verwoestend gevolg" van de Russische invasie.

9 minuten geleden
Rusland: 71 militairen gedood door Oekraïens offensief

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische defensieminister Sergej Sjojgoe zegt dat 71 Russische militairen de afgelopen dagen zijn gedood door Oekraïense strijdkrachten. Nog eens 210 militairen raakten gewond. Rusland laat zelden informatie los over de eigen verliezen.

26 minuten geleden
Zelensky: verwoesting dam grootste milieuramp in decennia

KYIV (ANP/DPA) - De verwoesting van de Kachovka-dam is de "grootste door mensen veroorzaakte milieuramp in Europa in tientallen jaren". Dat zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die digitaal zijn opwachting maakte op een veiligheidsconferentie in Bratislava.

40 minuten geleden
Rusland roept VN-Veiligheidsraad bijeen over verwoesting stuwdam

NEW YORK (ANP/RTR) - Rusland roept de VN-Veiligheidsraad bijeen over de verwoesting van de Kachovka-dam in de benedenloop van de rivier de Dnipro. De Russische gezant bij de VN in New York heeft dit volgens Russische media bevestigd. Oekraïne wil ook dat de VN-Veiligheidsraad zich over de zware beschadiging van de dam werpt.

44 minuten geleden
Oekraïne evacueert 17.000 mensen uit overstroomde gebieden

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïne evacueert 17.000 mensen uit gebieden die zijn overstroomd na de verwoesting van de Nova Kachovka-dam, meldt de Oekraïense procureur-generaal. Volgens hem moeten ook 25.000 mensen worden geëvacueerd aan de door Rusland bezette kant van de rivier Dnipro.

51 minuten geleden
EU: dambreuk is toppunt van Russische aanvallen op burgerdoelen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie legt de verantwoordelijkheid voor de verwoesting van een belangrijke Oekraïense stuwdam bij Rusland. De dambreuk "vertegenwoordigt een nieuwe dimensie van Russische wreedheden" en is mogelijk een oorlogsmisdaad, zegt buitenlandchef Josep Borrell.

1 uur geleden
OM België wil veroordeling acht terreurverdachten als mededaders

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Het Belgisch Openbaar Ministerie vraagt de volksjury in het proces van de terreuraanslagen van 2016 om acht van de tien verdachten te veroordelen als mededaders van en niet als medeplichtigen aan terroristische moord en poging tot moord. Volgens het OM is het mogelijk mededader te zijn van de aanslagen op vliegveld Zaventem en in de metro van Maalbeek zonder er fysiek bij aanwezig te zijn geweest.

1 uur geleden