Relatief veel mensen besmet geraakt op school en werk
BILTHOVEN (ANP) - Relatief veel mensen hebben het coronavirus opgelopen op school of op het werk. Het zijn belangrijke 'settingen van besmettingen' geworden, blijkt uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu over de stand van de corona-uitbraak.
Van lang niet alle mensen die positief testen op het coronavirus is de besmettingsbron bekend. Zo zijn er mensen die niet weten waar en hoe ze het virus hebben opgelopen. Bij drie op de tien mensen die afgelopen week positief testten, is de 'setting van besmetting' wel vastgesteld.
Van de nieuwe gevallen van wie de bron bekend is, is meer dan de helft thuis besmet geraakt, door toedoen van een huisgenoot of gezinslid. Bij elkaar op bezoek gaan leidde tot 14 procent van de gevallen.
Bruiloften
Bij ongeveer 14 procent van de mensen kon de besmetting worden herleid naar een school of een kinderopvang. Dat is vergelijkbaar met vorige week. Van alle mensen die sinds begin augustus positief testten, was de school of het kinderdagverblijf in 10 procent van de gevallen de bron.
Na het onderwijs volgt de werksituatie: zo'n 8 procent van de mensen is daar besmet geraakt. Dat percentage is vergelijkbaar met vorige week, maar het ligt boven het niveau sinds begin augustus. Feesten als verjaardagen, borrels en bruiloften leidden vaker dan in voorgaande weken tot een coronabesmetting.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - De gemeente Den Haag hoopt met diverse maatregelen de lage vaccinatiegraad in delen van de stad omhoog te krijgen. Verloskundigen van vijf praktijken gaan vanaf nu zelf kinkhoestvaccins aanbieden aan vrouwen die 22 weken zwanger zijn. De jeugdgezondheidszorg gaat bovendien in oktober op een middelbare school alsnog de standaard kindervaccinaties aanbieden aan scholieren die deze niet hebben gekregen. Het gemeentebestuur noemt het zelf "scherpe maatregelen".
22 uur geledenUTRECHT (ANP) - Ongeveer 36.000 mensen hebben vorige week zelf een afspraak gemaakt voor een nieuwe vaccinatie tegen het coronavirus. Een week eerder waren er 32.000 nieuwe afspraken gemaakt en de week daarvoor zo'n 13.000. Volgens GGD GHOR Nederland zijn nu in totaal zo'n 81.000 afspraken gemaakt voor de prikronde, die maandag is begonnen.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - Het nieuwe kabinet legt met de maatregelen uit het hoofdlijnenakkoord en de gelekte besluiten niet de bouwstenen die nodig zijn om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen. Dat zegt ABN AMRO voorafgaand aan de presentatie van de kabinetsplannen op Prinsjesdag. De vergrijzing vormt volgens de bank een "belangrijke uitdaging" voor Nederland op de lange termijn.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Het kabinet leunt voor het oplossen van het personeelstekort in de zorg "wel erg sterk" op de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie en het terugdringen van administratieve lasten, vindt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Ze dringt er bij de regering op aan om "steviger stappen" te zetten, waaronder "extra loonruimte voor de middengroepen in de zorg". Ook moet de financiële slagkracht van ziekenhuizen worden verbeterd, aldus de ziekenhuisclub.
3 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) noemt de bezuinigingen op onderzoek en onderwijs "onbegrijpelijk", zegt ze in een reactie op het vrijdag gepresenteerde regeerprogramma. "Investeren in wetenschappelijke kennis en innovatie is namelijk hard nodig om antwoorden te vinden op de meest prangende uitdagingen voor de zorg en gezondheid van burgers en patiënten", aldus het gezelschap.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat de zorg zich voorbereidt op het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). De technologie kan artsen en verpleegkundigen helpen efficiënter te werken en meer te doen in dezelfde tijd. Zo zou de technologie een oplossing kunnen vormen voor de personeelstekorten.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Spoedeisende zorg en acute verloskunde moeten overal in Nederland goed geregeld en beschikbaar zijn, vindt het kabinet. Nieuwe regels moeten tegengaan dat een ziekenhuis op een bepaalde locatie de spoedzorg wil inperken. Omdat nieuwe regelgeving enige tijd kan duren, wil zorgminister Fleur Agema "een handreiking" opstellen om in de tussentijd te voorkomen dat spoedzorg in het gedrang komt in een regio, staat in het vrijdag gepresenteerde regeerprogramma.
4 dagen geleden