
Relatief veel coronabesmettingen in Nederland
SOLNA (ANP) - In Nederland worden relatief veel coronabesmettingen vastgesteld, in vergelijking met andere Europese landen. Limburg staat tweede op de Europese 'ranglijst', die 215 regio's telt. Noord-Brabant is derde. Ook Gelderland, Groningen, Drenthe en Overijssel staan hoog in het overzicht, dat wordt aangevoerd door IJsland.
In Limburg zijn in de afgelopen twee kalenderweken 7185 op elke 100.000 inwoners positief getest. Dat betekent dat één op elke veertien Limburgers besmet bleek. Dat is bijna 72 procent meer dan bij het overzicht dat de Europese gezondheidsdienst ECDC vorige week maakte. In Noord-Brabant steeg het aantal positieve tests met bijna 54 procent.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde eerder ook al dat het aantal positieve tests vooral is gestegen in de regio's waar veel mensen carnaval vieren. Die feesten vielen samen met een versoepeling van de coronaregels voor de horeca. Inmiddels begint het aantal positieve testen weer te dalen, maar die daling telt nog niet mee voor de huidige kaart.
Donkerrood
Voor de achttiende week op rij staan alle twaalf provincies in Nederland op donkerrood, het hoogste waarschuwingsniveau van het ECDC.
In de andere landen zijn de meeste regio's ook nog donkerrood, maar de kaart wordt wel iets minder vurig. Zo kleuren 43 regio's nu rood, een stapje lager. Vorige week waren het er 27, en de week daarvoor 13. Net als vorige week zijn twee regio's oranje. Het Franse overzeese gebiedsdeel Mayotte is als enige regio groen, het laagste niveau.
Het ECDC berekent het overzicht aan de hand van het aantal positieve coronatesten en de vaccinatiegraad. De kaart is bedoeld om beleidsmakers een duidelijk overzicht te geven van de coronasituatie. Er zitten geen automatische reisadviezen aan vast.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Er moet meer worden gedaan om stemmen makkelijker te maken voor gevangenen, vindt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Nu gebeurt er nog te weinig voor deze groep. "Daarmee gaan veel stemmen verloren", concludeert de raad.
10 minuten geledenLEEUWARDEN (ANP) - De schipper van watertaxi Stormloper kan zich de aanvaring met de snelboot Tiger op de Waddenzee niet herinneren. Hij lijdt aan een vorm van geheugenverlies. Dit bleek dinsdag bij de start van de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee op 21 oktober 2022, die vier opvarenden het leven kostte.
13 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Amsterdam en Haarlem gaan nieuwe kunstgrassportvelden aanleggen die toekomstbestendig zijn. De velden worden zo gemaakt dat de bespelers minder last hebben van hitte. Onder de velden wordt regenwater opgeslagen dat in droge periodes kan worden gebruikt om bij warm weer de velden te koelen. Kunstgrasvelden kunnen in de zomer extreem warm worden, tot wel 70 graden, en regenbuien worden steeds intenser en langduriger.
26 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Kinderen op de basisschool leren het meest wanneer hun leerkracht langdurig in dienst is van de school. Als er veel verloop is, is dat juist fnuikend voor de kinderen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland is de afgelopen jaren in rap tempo meer gaan investeren in klimaatvriendelijke technieken, van elektrische auto's tot zonnepanelen en van warmtepompen tot verzwaring van het elektriciteitsnetwerk. In 2023 telden al deze investeringen volgens het CBS op tot bijna 41 miljard euro. Daarmee bedraagt de toename bijna 80 procent ten opzichte van 2019, exclusief inflatie.
3 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - Twee families maken gebruik van hun spreekrecht tijdens de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee. De zaak tegen de twee schippers van de snelboot en de watertaxi begint dinsdag in de rechtbank in Leeuwarden.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van dit jaar zijn in het havengebied van Antwerpen 166 vermoedelijke uithalers gearresteerd, een recordaantal. De helft van hen heeft de Nederlandse nationaliteit, zo maakte de Belgische politie maandag bekend.
8 uur geleden