Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Relatief veel coronabesmettingen in Nederland

Relatief veel coronabesmettingen in Nederland

SOLNA (ANP) - In Nederland worden relatief veel coronabesmettingen vastgesteld, in vergelijking met andere Europese landen. Limburg staat tweede op de Europese 'ranglijst', die 215 regio's telt. Noord-Brabant is derde. Ook Gelderland, Groningen, Drenthe en Overijssel staan hoog in het overzicht, dat wordt aangevoerd door IJsland.

In Limburg zijn in de afgelopen twee kalenderweken 7185 op elke 100.000 inwoners positief getest. Dat betekent dat één op elke veertien Limburgers besmet bleek. Dat is bijna 72 procent meer dan bij het overzicht dat de Europese gezondheidsdienst ECDC vorige week maakte. In Noord-Brabant steeg het aantal positieve tests met bijna 54 procent.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde eerder ook al dat het aantal positieve tests vooral is gestegen in de regio's waar veel mensen carnaval vieren. Die feesten vielen samen met een versoepeling van de coronaregels voor de horeca. Inmiddels begint het aantal positieve testen weer te dalen, maar die daling telt nog niet mee voor de huidige kaart.

Donkerrood

Voor de achttiende week op rij staan alle twaalf provincies in Nederland op donkerrood, het hoogste waarschuwingsniveau van het ECDC.

In de andere landen zijn de meeste regio's ook nog donkerrood, maar de kaart wordt wel iets minder vurig. Zo kleuren 43 regio's nu rood, een stapje lager. Vorige week waren het er 27, en de week daarvoor 13. Net als vorige week zijn twee regio's oranje. Het Franse overzeese gebiedsdeel Mayotte is als enige regio groen, het laagste niveau.

Het ECDC berekent het overzicht aan de hand van het aantal positieve coronatesten en de vaccinatiegraad. De kaart is bedoeld om beleidsmakers een duidelijk overzicht te geven van de coronasituatie. Er zitten geen automatische reisadviezen aan vast.

Meer uit Binnenland

Fiscus beslist meestal te laat op verzoek tot inzage gegevens

DEN HAAG (ANP) - Het lukt de Belastingdienst vaak niet om op tijd te beslissen op verzoeken van belastingplichtigen om inzage in hun eigen persoonsgegevens die bij de fiscus gebruikt worden. De wettelijke termijn daarvoor wordt in vier op de vijf gevallen niet gehaald. Dat meldt demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingen) aan de Tweede Kamer.

10 minuten geleden
Eerste Kamer wil stikstoffonds voorlopig niet behandelen

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer wil het stikstoffonds niet meer behandelen, totdat er een nieuw kabinet is. Senator Saskia Kluit (GroenLinks-PvdA) meldde dinsdag tijdens een vergadering dat haar fractie een verzoek om het controversieel te verklaren zal steunen. Daarmee zijn ten minste 41 van de 75 senatoren voor het controversieel verklaren van het stikstoffonds.

39 minuten geleden
Rotterdam wil noodwet voor energieprojecten met stikstofuitstoot

ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam roept het demissionaire kabinet op om met noodwetgeving te komen, zodat projecten die bijdragen aan de energietransitie kunnen doorgaan, ondanks de stikstof die vrijkomt bij de bouw. "Nieuwe projecten in de haven kunnen nu niet starten doordat er geen natuurvergunning is vanwege stikstofdepositie", schrijven twee wethouders dinsdag in een brandbrief.

52 minuten geleden
Kamer wil einde aan uitzonderingspositie voor Tata Steel

DEN HAAG (ANP) - Er moet een einde komen aan de uitzondering op uitstootregels voor Tata Steel, vindt de Tweede Kamer. Bijna de hele Kamer wil dat de regering "zo spoedig mogelijk" de Europese uitzondering terugdraait, zodat ook Tata Steel aan de geldende regels wordt gehouden.

1 uur geleden
Rob Stenders stopt als zendermanager van Radio Veronica

AMSTERDAM (ANP) - Rob Stenders stopt als zendermanager bij Radio Veronica, maar blijft wel actief als presentator van zijn middagprogramma op de zender. Dat bevestigt een woordvoerder van nieuwe eigenaar Mediahuis na een bericht van Adformatie hierover.

1 uur geleden
Kamer wil verbod op 'onnodige medische ingrepen' in veehouderij

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil vanaf 1 januari 2025 een verbod op "onnodige medische ingrepen" bij dieren, zoals het afknippen van staarten bij biggen. Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde dinsdag in met een voorstel hiertoe van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot.

1 uur geleden
Noordwijk wil onder voorwaarden 40 jonge asielzoekers opvangen

NOORDWIJK (ANP) - De Zuid-Hollandse gemeente Noordwijk is bereid om jonge asielzoekers op te vangen na een oproep van staatssecretaris Eric van der Burg, maar wel onder strenge voorwaarden. Er is plek voor maximaal veertig jongeren. Zij kunnen vier maanden blijven en geen dag langer, ook niet op een andere plek binnen de gemeente. Noordwijk wil dat er geen 'veiligelanders' worden opgevangen.

1 uur geleden