Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Relatief meer burgerhulpverleners reageren op hartstilstand

Relatief meer burgerhulpverleners reageren op hartstilstand

DEN HAAG (ANP) - Na "een grote opschoning" van het systeem voor reanimatie is het percentage burgerhulpverleners dat reageert wanneer er iemand in de buurt gereanimeerd moet worden, gestegen. Bij een melding van een hartstilstand reageert nu 85 procent van hen, tegenover 70 procent begin januari, meldt de Hartstichting.

Nederland heeft op dit moment in totaal 225.000 burgerhulpverleners. Als iemand een hartstilstand krijgt, worden vrijwilligers die in de buurt van het slachtoffer zijn opgeroepen om te gaan helpen. Zij zijn volgens de Hartstichting gemiddeld 2,5 minuut sneller bij een slachtoffer dan de ambulance. Een vrijwilliger reageert door aan te geven of hij of zij op dat moment wel of niet op pad kan.

De burgerhulpverleners moeten geregeld een opfriscursus volgen. In coronatijd kon dat vanwege de maatregelen lange tijd niet. Toen werd voor de vrijwilligers die hun training niet hadden gevolgd een uitzondering gemaakt: zij werden toch opgeroepen, ondanks het feit dat hun registratie niet op orde was. Het idee was dat het beter zou zijn als er iemand op een melding af ging wiens registratie misschien net was verlopen, dan dat er helemaal niemand zou gaan.

In januari bleken nog steeds zo'n 80.000 mensen de registratie niet goed geregeld te hebben. Zij hadden nog steeds niet de jaarlijkse vaardigheidstraining gevolgd of hadden deze nog niet geregistreerd, ondanks het feit dat bijscholing al wel weer gevolgd kon worden. De Hartstichting en Hartslagnu riepen deze mensen op de registratie op orde te krijgen. Vanaf januari worden mensen met een inactief profiel ook niet meer opgeroepen.

Een deel van hen heeft de opfriscursus inmiddels gedaan, anderen hadden hem wel gedaan maar waren nog niet geregistreerd. Een deel is uit het systeem gehaald, aldus de Hartstichting, omdat zij geen actie ondernamen om hun registratie op orde te krijgen. Daarnaast meldden zich 11.000 nieuwe burgerhulpverleners aan.

Dat alles heeft geholpen: in elke provincie zijn er nu meer actieve vrijwilligers dan in januari. Zo waren er bijvoorbeeld in Groningen in januari 7469 actieve vrijwilligers en 2964 inactieven. In maart waren er 7677 actieve vrijwilligers en nog 264 inactieven. In Noord-Brabant gaat het om 32.490 actieve vrijwilligers nu, tegenover 31.763 in januari.

De inactieve profielen die nu nog in het bestand staan, zijn van mensen die tijdelijk niet opgeroepen kunnen worden omdat ze bijvoorbeeld een operatie moeten ondergaan. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de 15 procent die niet reageert op een oproep, terwijl ze wel als actief geregistreerd staan.

Meer uit Binnenland

Kaagbaan op Schiphol weer open na wekenlang onderhoud

SCHIPHOL (ANP) - De Kaagbaan op Schiphol, een van de meest gebruikte start- en landingsbanen van de luchthaven, gaat donderdag om 19.00 uur weer open voor vliegverkeer. De baan was sinds 19 februari dag en nacht afgesloten in verband met onderhoudswerkzaamheden. Het was al de verwachting dat de Kaagbaan donderdagavond weer in gebruik zou worden genomen. Volgens Schiphol had de hoeveelheid regen van de afgelopen periode weliswaar "impact" op de planning, maar is die planning uiteindelijk wel gehaald.

29 minuten geleden
Avondspits beduidend drukker door begin meivakantie

DEN HAAG (ANP) - De avondspits is donderdag "beduidend drukker dan normaal", laat een woordvoerster van de ANWB weten. Met ruim 500 kilometer file is het "behoorlijk druk" op de Nederlandse wegen. Eerder deze week zei de verkeersdienst al donderdag en vrijdag een flinke avondspits te verwachten door de meivakantie die dan voor veel mensen begint.

1 uur geleden
Nederlandse mariniers gewond bij parachutesprong in België

BRUSSEL (ANP) - Twee Nederlandse mariniers zijn donderdag gewond geraakt tijdens hun parachutesprong in België. Eén militair raakte gewond geraakt toen hij met zijn parachute verstrengeld raakte met die van een collega, meldt Defensie. De gewonde militair is naar het ziekenhuis gebracht; de ander was niet gewond. Een andere marinier liep lichte verwondingen toen hij verkeerd terechtkwam bij zijn landing. Defensie wil niks kwijt over de verwondingen, maar stelt dat de betrokkenen goed aanspreekbaar zijn.

1 uur geleden
Universiteit Leiden wil hoogleraar ontslaan om ongewenst gedrag

LEIDEN (ANP) - De Universiteit Leiden wil een hoogleraar ontslaan wegens "langdurig ongewenst en veelal grensoverschrijdend gedrag". De academicus zou zich schuldig hebben gemaakt aan machtsmisbruik en manipulatie. Dit zou hebben geleid tot een angstcultuur onder medewerkers. De universiteit stapt naar de kantonrechter om het contract van de hoogleraar zo snel mogelijk te laten ontbinden.

1 uur geleden
Rotterdam wil halt aan toename overlastgevende buitenslapers

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse gemeenteraad gaat akkoord met een plan van aanpak van het college van B en W om het aantal overlastgevende buitenslapers in de stad te verminderen. Volgens het Rotterdamse stadsbestuur is de overlast van dak- en thuislozen in de stad "helaas onmiskenbaar toegenomen," en is "de leefbaarheid in het geding" op sommige plekken in de stad.

1 uur geleden
OM: weken nodig voor besluit over aangifte tegen Johan Derksen

UTRECHT (ANP) - Het duurt zeker enkele weken voordat het Openbaar Ministerie de aangifte heeft beoordeeld van Tûmba tegen Johan Derksen. Het Friese meldpunt en kenniscentrum deed aangifte van belediging en discriminatie na uitspraken van Derksen over Kamerlid Habtamu de Hoop. Het OM heeft de aangifte ontvangen en kijkt nu of er een strafbaar feit heeft plaatsgevonden, laat een woordvoerder donderdag weten.

2 uur geleden
Rode Kruis neemt advies ombudsman over Ter Apel 'ter harte'

DEN HAAG (ANP) - De Nationale ombudsman heeft het Rode Kruis geadviseerd om met de overheid in gesprek te gaan over hoe veilig hulp kan worden geboden in het geval van een nieuwe noodsituatie in het aanmeldcentrum in Ter Apel. De hulporganisatie neemt die aanbeveling "ter harte". Het advies staat in het donderdag verschenen rapport van de ombudsman over het handelen van overheidsinstanties bij de noodsituatie in de zomer van 2022.

2 uur geleden