Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Relatief hoge prijzen Nederlandse industrie houden aan

Relatief hoge prijzen Nederlandse industrie houden aan

DEN HAAG (ANP) - De prijzen die Nederlandse industriebedrijven voor hun producten vragen, lagen in juni opnieuw veel hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat komt voor een groot deel door de sterk gestegen olieprijzen. Maar de laatste tijd gaan de prijzen van meerdere grondstoffen omhoog.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende dat de afzetprijzen in de industrie vorige maand op jaarbasis bijna 13 procent omhooggingen. In mei lag de toename nog een fractie hoger en in april ging het al om een stijging van ruim 12 procent.

De ontwikkeling van de prijzen in de industrie hangt nauw samen met die voor ruwe aardolie. Volgens het statistiekbureau kostte een vat Brentolie in juni 69 procent meer dan in dezelfde maand in 2020, toen de olieprijzen nog zwaar onder druk stonden door de coronacrisis. De prijzen in de olie-industrie en chemische industrie, die veel olie verbruikt, stegen dan ook met respectievelijk bijna 52 procent en een kleine 35 procent.

De hoge grondstofprijzen worden veroorzaakt door een samenloop van omstandigheden. Bij sommige grondstoffen spelen tekorten omdat de vraag ernaar heel sterk is toegenomen. Daarnaast kampt de internationale scheepvaart met verstoringen als gevolg van de coronapandemie.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Bloomberg: ook betalingsproblemen bij autodivisie Evergrande

BEIJING (ANP) - De divisie voor elektrische auto's van het Chinese conglomeraat Evergrande loopt achter met het betalen van salarissen. Ook de rekeningen van een aantal leveranciers van fabrieksmaterieel blijven onbetaald, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Daarmee wordt duidelijk dat de financieel penibele situatie binnen het conglomeraat verder reikt dan alleen de vastgoedactiviteiten van Evergrande.

6 minuten geleden
BP sluit sommige Britse pompstations vanwege chauffeurstekort

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Britse olie- en gasconcern BP sluit tijdelijk sommige pompstations in het Verenigd Koninkrijk omdat er tekorten zijn aan vrachtwagenchauffeurs om brandstof te leveren. Het besluit van BP verergert de toch al moeilijke situatie op de Britse energiemarkt door de sterk gestegen gasprijzen, waardoor al meerdere kleinere gasleveranciers failliet zijn gegaan.

21 minuten geleden
Wall Street toont verder herstel na eerdere septemberdip

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winsten aan de handelsdag begonnen. De vrees voor een crisis op de Chinese vastgoedmarkt nam enigszins af. Daarnaast heeft de Federal Reserve de huidige monetaire stimulans nog iets langer in stand gehouden, wat het sentiment ook goeddeed. Volgens Fed-voorzitter Jerome Powell is het herstel van de Amerikaanse economie sterk genoeg om in november te beginnen met de afbouw van de coronasteun.

36 minuten geleden
Oud-manager meldt stiltecultuur bij Volkswagen over dieselfraude

BRAUNSCHWEIG (ANP/RTR) - Een voormalige manager van Volkswagen die terechtstaat voor betrokkenheid bij het omvangrijke dieselschandaal bij het Duitse autoconcern heeft in de rechtbank van Braunschweig gezegd dat de interne bedrijfscultuur heeft gezorgd voor stilte over de fraude. Volgens hem werden medewerkers van hogerhand onder druk gezet om te zwijgen over de zaak. De leiding van Volkswagen zou in eerste instantie geprobeerd hebben het schandaal stil te houden.

41 minuten geleden
Universele oplader lijkt er niet voor 2024 te zijn

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De universele oplader voor alle smartphones, tablets en camera’s in de Europese Unie lijkt er niet voor 2024 te zijn. De Europese Commissie maakte bekend dat producenten 24 maanden de tijd krijgen om hun apparaten van een USB-C-poort te voorzien vanaf het moment dat de wet gaat gelden. Die moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de lidstaten van de EU.

44 minuten geleden
Spaanse economie herstelde trager dan verwacht van coronacrisis

MADRID (ANP/AFP) - De Spaanse economie is in het tweede kwartaal veel trager gegroeid dan eerder werd aangenomen. Het Spaanse statistiekbureau INE stelde de groei voor die periode bij naar 1,1 procent, terwijl dat bij een eerste raming nog 2,8 procent was. Ook de krimp in het eerste kwartaal was iets sterker dan eerder gemeld, liet het statistiekbureau weten.

1 uur geleden
EU verdeeld over aanpak handelsoverleg met VS

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is in gesprek met de lidstaten over de "beste aanpak" van de (handels)relatie met de Verenigde Staten, zegt een woordvoerder. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie heeft nog geen besluit genomen over deelname aan een handelstop volgende week in het Amerikaanse Pittsburgh. Volgens EU-bronnen is de commissie, net als de lidstaten, onderling verdeeld over de te volgen strategie, nu president Joe Biden zonder overleg met de EU een defensiepact met Australië en het Verenigd Koninkrijk heeft gesloten.

1 uur geleden