Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Relatie VS en China op weg naar nieuw dieptepunt'

'Relatie VS en China op weg naar nieuw dieptepunt'

WASHINGTON (ANP) - De relatie tussen de Verenigde Staten en China is op weg naar een nieuw dieptepunt. Onder meer de uitbraak van het coronavirus, de kwestie rond de autonomie van Hongkong en spanningen in de Zuid-Chinese Zee zorgen voor een verdere verkoeling van de verhoudingen tussen de twee economische grootmachten. Dat zeggen marktkenners van adviesbureau Eurasia Group tegen nieuwszender CNBC.

De afgelopen jaren botsten de twee grootste economieën van de wereld al vaak over hun handelsrelatie en over technologie. Daar komen een aantal fronten bij, stelt de Eurasia Group. Zo geven de Amerikanen China de schuld van de coronapandemie. Ook is de Zuid-Chinese Zee een zeer belangrijke handelsroute voor de wereldhandel, waarvan China een groot gedeelte claimt. De Verenigde Staten voeren, net als China, met enige regelmaat militaire oefeningen uit in die zee.

Analisten verwachten dat de spanningen tussen de VS en China in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen nog verder oplopen. Ze denken dat de Amerikaanse president Trump hardere taal zal aanslaan tegen China om kiezers te trekken. Toch verwacht het Center for Strategic and International Studies dat de Chinezen liever Trump zien als president van de Verenigde Staten dan Joe Biden. De Chinezen zien volgens de denktank in dat Trump waarschijnlijk harder is voor China, maar dat hij nog meer schade toebrengt aan de Amerikaanse relaties met bondgenoten als de Europese Unie.

Meer uit Financieel

Google-eigenaar Alphabet fors hoger op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Alphabet werd vrijdag 11 procent meer waard op de aandelenbeurzen in New York. Het moederbedrijf van Google werd daarmee ruim 200 miljard dollar meer waard en steeg de beurswaarde naar meer dan 2 biljoen dollar. Beleggers waren zeer te spreken over het kwartaalbericht van het techconcern. Alphabet profiteerde flink van clouddiensten en AI-toepassingen en zag de winst stevig groeien. Het bedrijf kondigde daarnaast aan voor het eerst dividend uit te keren aan zijn aandeelhouders. Ook gaat het bedrijf voor 70 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen.

37 minuten geleden
Europese Commissie gaat webwinkel Shein op namaak controleren

BRUSSEL (ANP) - De modewebwinkel Shein moet van de Europese Commissie binnen vier maanden bewijzen tonen dat het geen illegale of nagemaakte waren verkoopt. Ook moet zijn website zo zijn ingericht dat minderjarigen die aankopen doen niet worden misleid. Dat heeft de Europese Commissie vrijdag bekendgemaakt.

2 uur geleden
WSJ: topmannen OpenAI, Microsoft en Nvidia in AI-adviesraad VS

WASHINGTON (ANP) - Sam Altman, de topman van OpenAI, en de bazen van Nvidia, Microsoft en Alphabet behoren tot de topbestuurders die zullen toetreden tot een nieuwe AI-adviesraad van de Amerikaanse regering. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal. De adviesgroep zal zich richten op het veilige gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) binnen belangrijke onderdelen van de Amerikaanse infrastructuur, de zorg en de economie.

3 uur geleden
Aantal zakelijke leaseauto's stijgt door krappe arbeidsmarkt

BUNNIK (ANP) - Het aantal leasevoertuigen op de Nederlandse wegen is in de eerste drie maanden van dit jaar toegenomen. Volgens de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) kwamen er vooral meer zakelijke leaseauto's bij, wat de vereniging toeschrijft aan de krapte op de arbeidsmarkt.

3 uur geleden
Transporttarieven TenneT volgend jaar waarschijnlijk iets omlaag

ARNHEM (ANP) - Netbeheerder TenneT verwacht dat de transportkosten voor het hoogspanningsnet volgend jaar iets lager zullen uitvallen. Volgens de netbeheerder ziet het ernaar uit dat zowel huishoudens als bedrijven hiervan profiteren, al zal het voor huishoudens wel om slechts enkele euro's per jaar gaan.

3 uur geleden
Digitaal betalen tijdens Koningsdag steeds populairder

AMSTERDAM (ANP) - Digitaal betalen wordt steeds populairder op Koningsdag. Vorig jaar werden op deze dag 30 procent meer Tikkie-transacties verricht dan in 2022. ABN AMRO zag vorig jaar onder meer veel particulieren die zich via Tikkie lieten betalen voor het gebruik van hun toilet. Ook bij de Rabobank worden meer betaalverzoeken verstuurd tijdens Koningsdag.

5 uur geleden
Vergelijkingssite: zonnepanelen pas na tien jaar terugverdiend

UTRECHT (ANP) - De terugverdientijd van zonnepanelen is voor een gemiddeld huishouden opgelopen naar meer dan tien jaar. Dat zegt energievergelijker Keuze.nl op basis van eigen onderzoek. Dat zou flink langer zijn dan wat installateurs klanten doen geloven.

6 uur geleden