Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Relatie VS en China op weg naar nieuw dieptepunt'

'Relatie VS en China op weg naar nieuw dieptepunt'

WASHINGTON (ANP) - De relatie tussen de Verenigde Staten en China is op weg naar een nieuw dieptepunt. Onder meer de uitbraak van het coronavirus, de kwestie rond de autonomie van Hongkong en spanningen in de Zuid-Chinese Zee zorgen voor een verdere verkoeling van de verhoudingen tussen de twee economische grootmachten. Dat zeggen marktkenners van adviesbureau Eurasia Group tegen nieuwszender CNBC.

De afgelopen jaren botsten de twee grootste economieën van de wereld al vaak over hun handelsrelatie en over technologie. Daar komen een aantal fronten bij, stelt de Eurasia Group. Zo geven de Amerikanen China de schuld van de coronapandemie. Ook is de Zuid-Chinese Zee een zeer belangrijke handelsroute voor de wereldhandel, waarvan China een groot gedeelte claimt. De Verenigde Staten voeren, net als China, met enige regelmaat militaire oefeningen uit in die zee.

Analisten verwachten dat de spanningen tussen de VS en China in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen nog verder oplopen. Ze denken dat de Amerikaanse president Trump hardere taal zal aanslaan tegen China om kiezers te trekken. Toch verwacht het Center for Strategic and International Studies dat de Chinezen liever Trump zien als president van de Verenigde Staten dan Joe Biden. De Chinezen zien volgens de denktank in dat Trump waarschijnlijk harder is voor China, maar dat hij nog meer schade toebrengt aan de Amerikaanse relaties met bondgenoten als de Europese Unie.

Meer uit Financieel

Omzet van Nederlandse industrie is begin 2024 opnieuw gedaald

DEN HAAG (ANP) - De omzet van de Nederlandse industrie is in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de eerste drie maanden van 2024 daalde de omzet met 5,5 procent ten opzichte van diezelfde maanden in 2023. De opbrengsten zijn nu vier kwartalen op rij gedaald op jaarbasis.

3 minuten geleden
Nvidia maakt flinke opmars op Wall Street na sterke resultaten

NEW YORK (ANP) - Nvidia was donderdag een van de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De belangrijkste verkoper van chips die nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunen, presenteerde woensdag na het slot van de beurs zijn kwartaalresultaten. Die overtroffen de hooggespannen marktverwachtingen. De omzet viel ruim drie keer hoger uit dan een jaar eerder, de winst zelfs zeven keer hoger.

1 uur geleden
Bronnen: techconcerns praten met Hollywoodstudio's over AI-deals

LOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) - Google-moederbedrijf Alphabet en Meta Platforms, het concern achter Instagram en Facebook, hebben gesprekken gevoerd met grote filmstudio's in Hollywood, omdat ze licenties willen, waarmee zij filmmateriaal kunnen gebruiken voor kunstmatige intelligentie (AI). Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

2 uur geleden
Duitse RWE gaat Microsoft in VS van groene stroom voorzien

ESSEN (ANP/DPA) - Het Duitse energieconcern RWE gaat techconcern Microsoft in de Verenigde Staten van groene stroom voorzien. De energie wordt opgewekt door twee nieuwe windmolenparken in de staat Texas. RWE heeft daarover een overeenkomst gesloten met een duur van vijftien jaar, heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.

4 uur geleden
Volkswagen betwijfelt nut importheffing elektrische auto's China

WOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen verwacht dat een hogere importheffing van de Europese Unie voor in China geproduceerde elektrische auto's slechts tijdelijk kan helpen. Volgens financieel topman Arno Antlitz van het autoconcern is het juist noodzakelijk dat de kosten van Europese fabrikanten omlaaggaan. Alleen zo kunnen bedrijven concurreren met Chinese concurrenten.

4 uur geleden
Resultaten Nvidia stuwen koers chipbedrijven op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven met een beursnotering in Amsterdam zijn donderdag bovenin de AEX geëindigd. ASML, ASMI en Besi noteerden aan het einde van de handelsdag plussen tot 2,6 procent. De koerswinst was te danken aan de goede resultaten van Nvidia, de belangrijkste verkoper van chips die nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunen.

6 uur geleden
Jumbo gaat reorganiseren, verdwijnen kantoorbanen 'onvermijdelijk'

VEGHEL (ANP) - Supermarktconcern Jumbo heeft donderdag een reorganisatie aangekondigd, waardoor kantoorbanen verdwijnen. Topman Ton van Veen kan nog niet zeggen om hoeveel banen het gaat, maar dat "het aantal arbeidsplaatsen zal afnemen, is helaas onvermijdelijk". Met de reorganisatie streeft Jumbo naar "een ongecompliceerd, ondernemend en slagvaardig Jumbo-kantoor".

6 uur geleden