Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rekenkamer-president Visser hekelt trage uitvoering overheid

Rekenkamer-president Visser hekelt trage uitvoering overheid

Den HAAG (ANP) - Met een ongemakkelijk gevoel heeft Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer, een goedkeurende verklaring gegeven aan het financieel jaarverslag van de overheid. "We keuren zaken op papier goed, wat in werkelijkheid niet goed gaat", zei Visser in de Tweede Kamer. Er is onvoldoende politieke aandacht voor uitvoering van beleid. "Burgers komen daardoor klem tussen beleid en balie."

Hij hekelt onder meer de trage uitvoering van de hersteloperatie toeslagenaffaire en de aanpak van het schadeherstel van de aardbevingen in Groningen.

Visser zei dat voorafgaand aan de overhandiging van de 24 onderzoeksrapporten van de Algemene Rekenkamer naar de rechtmatigheid van de besteding van overheidsfinanciën aan de Tweede Kamer.

Goedkeuring

De papieren werkelijkheid en de echte werkelijkheid moeten overeenkomen, en daar schort het volgens Visser aan. "Die 320 miljard euro die vandaag centraal staat, moet zijn werk doen. Goed doen."

Die goedkeurende verklaring van de Rekenkamer betekent niet dat alles goed gaat, "of dat we alles goed hebben bevonden", benadrukte Visser. "Integendeel." Goedkeuring betekent dat de Rekenkamer het onderzoek vrijgeeft voor parlementaire behandeling. "En daar is wel wat te bespreken", zei Visser met een gevoel van understatement.

Zorgwekkend

De rechtmatigheid van de overheidsuitgaven staat onder druk. "In 2021 was een zorgwekkend hoog percentage verplichtingen niet rechtmatig. Fors meer dan vorig jaar."

Kabinet en de Kamer moeten hierover de discussie met elkaar voeren, vindt Visser. Crises, zoals de coronacrisis, mogen geen excuus zijn. Bij mooi weer wordt aan van alles gedacht behalve aan het repareren van daken."

Meer uit Binnenland

OM vervolgt Marco Borsato voor ontucht met minderjarige

UTRECHT (ANP) - Marco Borsato wordt vervolgd voor ontucht, waarvan een toen 22-jarige vrouw in december 2021 aangifte deed. Het OM Midden-Nederland heeft dat woensdag bekendgemaakt. De vrouw beweert dat zij op minderjarige leeftijd is betast door de nu 56-jarige hitzanger en deed aangifte wegens "onzedelijke handelingen".

20 minuten geleden
Nederlandse film Sweet Dreams dingt mee naar European Film Awards

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse film Sweet Dreams van regisseur Ena Sendijarević is geselecteerd voor de European Film Awards. Dat maakte de EFA woensdag bekend. De film maakt dus kans op prijzen bij de uitreiking in december, inclusief de prijs voor beste Europese film van het jaar. De nominaties worden binnenkort bekendgemaakt.

1 uur geleden
Opvang: geen afname, maar juist toename aantal daklozen

AMSTERDAM (ANP) - Dat het aantal dakloze mensen vorig jaar zou zijn gedaald, is exact het tegenovergestelde van wat in de praktijk is te zien. Dat zegt bestuurder Douwe van Riet van HVO-Querido, dat opvang en begeleiding biedt aan mensen die dakloos zijn in Amsterdam, Haarlem en regiogemeenten. "We zien dat veel meer mensen op straat leven. De druk op onze dag- en nachtopvang neemt toe." Ook de Haagse organisatie Straat Consulaat stelt dat de dagelijkse realiteit haaks staat op de gepresenteerde cijfers.

4 uur geleden
Kinderen langs deuren voor verkoop 75e editie kinderpostzegels

LEIDEN (ANP) - Stichting Kinderpostzegels houdt voor de 75e keer de kinderpostzegelactie. Gedurende een week gaan kinderen langs de deuren om postzegels te verkopen. Deze editie staan er LEGO-figuurtjes op afgebeeld die samen spelen of elkaar helpen, passend bij het thema 'Laat ieder kind meedoen'.

7 uur geleden
In Nederland geboren panda Fan Xing verhuist naar China

RHENEN (ANP) - Fan Xing, de eerste en tot nu toe enige panda die in Nederland is geboren, verhuist woensdag naar China. Het ruim twee jaar oude dier gaat naar een opvangcentrum in China om daar hopelijk voor nageslacht te zorgen, aldus Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Wu Wen en Xing Ya, de ouders van de jonge panda, blijven nog een aantal jaren in de Rhenense dierentuin wonen, maar gaan op termijn ook terug naar China.

7 uur geleden
Forse kritiek op VVD na intrekken steun spreidingswet asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans heeft in de Tweede Kamer de wind van voren gekregen in het debat over de spreidingswet asielzoekers. Vooral de voormalige coalitiegenoten D66, CDA en ChristenUnie (CU) hadden forse kritiek op de draai die de VVD heeft gemaakt na de val van het kabinet begin juli. De VVD is nu fel tegen de spreidingswet, terwijl de liberalen die tot juli wel wilden.

8 uur geleden
Aantal dakloze mensen in Nederland vorig jaar gedaald

DEN HAAG (ANP) - Nederland telde vorig jaar naar schatting 26.600 dakloze mensen tussen de 18 en 65 jaar. Dat waren er minder dan in het jaar daarvoor, toen er nog sprake was van 32.000 daklozen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferd. Ruim 38 procent van alle daklozen staat ingeschreven in één van de vier grote steden, aldus het CBS, en acht op de tien dakloze mensen is man.

10 uur geleden