Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rekenkamer: niet alle testcapaciteit werd voor de zomer benut

Rekenkamer: niet alle testcapaciteit werd voor de zomer benut

DEN HAAG (ANP) - Ondanks de tekorten in de eerste maanden van de coronacrisis had er meer getest kunnen worden. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer, die de testcapaciteit tot 1 juni onder de loep nam.

Veel was onduidelijk in het begin van de crisis, stelt de Rekenkamer. Het virus greep niet overal in het land even sterk om zich heen en er was op landelijk niveau geen inzicht in de capaciteit en voorraden van de laboratoria. "Het gaat om bedrijfsgevoelige informatie van private partijen en maakt geen onderdeel uit van het opschalingsplan dat het RIVM bij omvangrijke epidemieën hanteert." Het kostte tijd om dat overzicht te krijgen.

Toch concludeert de Rekenkamer dat niet alle capaciteit is benut. Dat komt onder meer doordat er geen rekening werd gehouden met regionale verschillen, doelgroepen zich minder lieten testen dan verwacht en de reguliere vraag naar testen onverwacht snel terugviel, waardoor er meer capaciteit vrijkwam. Daar komt bij dat de vrees bestond dat de voorraad helemaal op zou raken. Daardoor zijn GGD'en en zorginstellingen "mogelijk terughoudender in het testen van zorgmedewerkers dan conform het landelijk beleid nodig was".

Maar hoeveel meer er getest had kunnen worden, blijft onduidelijk. "Het is niet precies te becijferen hoeveel extra personen er getest hadden kunnen worden." Afgaand op de cijfers en grafieken uit het rapport van de Rekenkamer, lijkt het aantal onbenutte tests per dag ergens tussen de 10.000 en 15.000 te hebben gelegen.

Meer uit Gezond

Twentse ziekenhuizen werken nauwer samen, fusie is mogelijk

ENSCHEDE (ANP) - De ziekenhuizen in de Twentse steden gaan nauwer samenwerken. Mogelijk leidt dat uiteindelijk tot een fusie van Medisch Spectrum Twente (Enschede) en Ziekenhuisgroep Twente (Hengelo en Almelo).

13 uur geleden
Pfizer begint weer met proef nieuwe afslankpil

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer begint later dit jaar met proeven voor een eens per dag te nemen versie van zijn afslankpil danuglipron. Eind vorig jaar staakte het bedrijf de ontwikkeling van een tweemaal daags te nemen versie van deze experimentele afslankpil. Zwaarlijvige patiënten die het medicijn in een klinische studie gebruikten verloren wel gewicht, maar hadden veel last van bijwerkingen.

1 dag geleden
Zorginstituut wil medicijn tegen baarmoederkanker in basispakket

UTRECHT (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker verdient het volgens Zorginstituut Nederland om te worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Het instituut heeft daar een positief advies over uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid).

1 dag geleden
Mensen zonder klachten niet meer automatisch getest op chlamydia

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die mogelijk chlamydia hebben opgelopen, hoeven niet meer standaard op besmetting te worden getest wanneer ze geen klachten hebben. Dat moet voorkomen dat ze antibiotica krijgen terwijl ze die niet nodig hebben. Overbehandeling kan ziekteverwekkers resistent maken.

1 dag geleden
Adviesraden tegen kabinet: Nederlanders moeten meer bewegen

DEN HAAG (ANP) - De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en de Nederlandse Sportraad maken zich grote zorgen over de gezondheid van Nederlanders. In een brief aan het kabinet melden ze donderdag hoe daar iets aan gedaan kan worden: er moet een groene leefomgeving zijn en genoeg toegankelijke sportfaciliteiten, zodat Nederlanders meer gaan bewegen.

1 dag geleden
Ook komend najaar coronavaccin voor 60-plussers en risicogroepen

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die verhoogde risico's lopen om ernstig ziek te worden als ze het coronavirus oplopen, komen ook dit najaar weer in aanmerking voor een coronaprik. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat weten dat de nieuwe vaccinatieronde op 16 september begint en op 6 december eindigt.

2 dagen geleden
Schouwen-Duiveland houdt toch enige medisch-specialistische zorg

ZIERIKZEE (ANP) - Inwoners van Schouwen-Duiveland behouden toch nog een bescheiden vorm van medisch-specialistische zorg in de buurt. Op een zorgpunt in Zierikzee, waar ook onder meer de huisartsenpost is gevestigd, kunnen inwoners vanaf september terecht voor poliklinische spreekuren. Ziekenhuis Adrz heeft dat woensdag bekendgemaakt. Specialismen als interne geneeskunde, oncologie, cardiologie en neurologie krijgen er een plaats.

2 dagen geleden