Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rekenkamer: kwetsbare burger dupe van incassopraktijk Rijk

Rekenkamer: kwetsbare burger dupe van incassopraktijk Rijk

DEN HAAG (ANP) - Mensen met problematische schulden die geld moeten terugbetalen aan de rijksoverheid, komen verder in de knel omdat er bij een aflossingsregeling niet voldoende rekening wordt gehouden met het bestaansminimum. Het incassobeleid van bijvoorbeeld de Belastingdienst is er weliswaar op gericht dat burgers genoeg geld moeten overhouden om van te kunnen leven, maar in de praktijk is dat lang niet altijd het geval. Dat stelt de Algemene Rekenkamer vast in een rapport over betalingsregelingen met burgers.

Voor kwetsbare burgers is een betalingsregeling op maat mogelijk, maar de drie grootste schuldeisers van de rijksoverheid schieten tekort met deze regelingen en dat vindt de Rekenkamer "zorgelijk". Naast de Belastingdienst zijn dat het CJIB, dat onder meer verkeersboetes int, en het Centraal Administratie Kantoor (CAK), dat financiële regelingen in de zorg uitvoert. Het gaat zowel bij de Belastingdienst als bij het CJIB om 20.000 burgers die een regeling op maat afspreken.

Naast te weinig aandacht voor het dagelijkse leefgeld, toont het onderzoek aan dat niet duidelijk is wat precies mogelijk is voor een terugbetalingsregeling. Die kan bijvoorbeeld over een veel langere periode worden uitgesmeerd dan vaak intern bij de organisaties bekend is. "Een gemiste kans", stelt de Rekenkamer, ook omdat het door de te strakke regelingen minder lukt voor de betrokkenen om het geld tijdig terug te betalen. Bij het CJIB wordt bij bijna de helft van de afspraken op maat niet op tijd afgelost en bij de Belastingdienst is dat bij ruim één op de drie gevallen.

Het gaat wel goed bij de standaard betalingsregelingen, stelt de Rekenkamer vast. De communicatie daarover is duidelijk en het leidt ertoe dat het merendeel van de schuld wordt ingelost. Dat is belangrijk volgens de Rekenkamer omdat het om grote aantallen burgers gaat: per jaar gemiddeld 165.000 mensen die een standaardregeling bij de Belastingdienst hebben en ruim 122.000 mensen bij het CJIB. Daardoor wordt 71 procent van de gevallen de schuld afgelost, waardoor miljoenen euro's naar de schatkist vloeien.

Meer uit Binnenland

Overijssel trekt 16 miljoen euro uit voor leefbaarheid platteland

ZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel trekt opnieuw miljoenen uit om de leefbaarheid op het platteland te verbeteren. Een ruime meerderheid van Provinciale Staten (39-7) stemde woensdag in met een investering van 16 miljoen euro. In de vorige Statenperiode (2020-2023) had Overijssel al bijna 4 miljoen euro beschikbaar gemaakt voor een stimuleringsregeling.

1 uur geleden
Alternatieve kunstmest mogelijk eind dit jaar toegestaan

DEN HAAG (ANP) - "Als alles meezit" worden Europese regels eind dit jaar aangepast om kunstmest dat is gemaakt van dierlijke mest toe te staan. Dat schrijft demissionair landbouwminister Piet Adema woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Op dit zogeheten Renure is veel hoop gevestigd om mestoverschotten op te vangen, maar de Europese Commissie heeft het gebruik ervan nog niet toegelaten.

1 uur geleden
Medewerkers kinderopvang krijgen 2,5 procent loonsverhoging

DEN HAAG (ANP) - Medewerkers in de kinderopvang krijgen er 2,5 procent loon bij. Tot dat resultaat zijn vakbonden en werkgevers gekomen in de onderhandelingen voor een nieuwe cao, die op 1 juli 2024 ingaat en een looptijd van zes maanden kent.

2 uur geleden
Minister bezorgd: meer jonge mensen met burn-out arbeidsongeschikt

DEN HAAG (ANP) - Meer mensen kunnen door mentale klachten niet meer werken en doen daarom een beroep op een arbeidsongeschiktheidsuitkering, zegt demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken). Het gaat vooral om "jongere mensen met burn-outs". De bewindsvrouw maakt zich daar zorgen over.

3 uur geleden
Watertekorten en wateroverlast nemen toe, waarschuwt rapport

DEN HAAG (ANP) - Drogere zomers, nattere winters en de stijgende zeespiegel maken het waterbeleid in Nederland de komende jaren steeds ingewikkelder. "Knelpunten met betrekking tot watertekort, wateroverlast en waterveiligheid stapelen zich op. Dit raakt heel Nederland", schrijft onderzoeksinstituut Deltares in de nieuwe Deltascenario's.

3 uur geleden
Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

DEN HAAG (ANP) - De Haagse politie houdt volgende week "verscherpt toezicht" op de dodenherdenking en zal ingrijpen "indien daartoe onverhoopt aanleiding is". Dat meldt de burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, na vragen vanuit de gemeenteraad. "Het college hecht grote waarde aan een veilig en waardig verloop van herdenkingen", stelt de burgemeester, die ook zegt dat er "geen ruimte en tolerantie is voor Jodenhaat en antisemitisme".

3 uur geleden
Ophokplicht pluimvee vervalt nu in heel Nederland

DEN HAAG (ANP) - De ophokplicht voor pluimvee geldt per direct ook niet meer in de Limburgse Peel en de Gelderse Vallei, heeft demissionair landbouwminister Piet Adema woensdag bekendgemaakt. Daarmee is de plicht in heel Nederland vervallen. Wie in die regio's meer dan 250 fazanten, loopvogels of sierwatervogels houdt, hoeft die dieren ook niet meer af te schermen van wilde vogels.

4 uur geleden