
Rekenkamer keurt EU-uitgaven opnieuw af: te veel fouten
LUXEMBURG (ANP) - Ook vorig jaar ging het te vaak mis met de uitgaven van de Europese Unie, oordeelt de Europese Rekenkamer. De controleur van de EU-boekhouding keurt de uitgaven opnieuw af.
De Rekenkamer keurt de rekeningen van de EU over 2020 wel goed. Maar EU-geld is naar schatting in 2,7 procent van de gevallen niet volgens de regels besteed, en dat is meer dan de boekhoudregels toelaten. Ook al was dat een jaar eerder ook al zo, het is niet te vergoelijken, zegt Alex Brenninkmeijer, het Nederlandse lid van de in Luxemburg gevestigde instelling.
Fouten zijn vaak geen boze opzet, zegt de Rekenkamer. Meestal is eerder slordigheid de boosdoener. Zeker voor bijvoorbeeld onderzoekssubsidies zijn de regels vaak ingewikkeld en wordt er geregeld verkeerd gedeclareerd. Maar de Rekenkamer stuitte ook op een ten onrechte uitbetaalde dagvergoeding aan een Europarlementariër. Met toelagen voor personeel van de Europese Commissie ging het eveneens een aantal keer mis.
Bij een steeds groter deel van de EU-uitgaven is er een grote kans op fouten, zegt de Rekenkamer. De controleur dringt er daarom bij de Europese Commissie en de EU-landen op aan tal van verbeteringen door te voeren. En om de Rekenkamer zelf snel wat meer armslag (lees: geld) te geven, nu die door de honderden miljarden in het coronaherstelfonds straks twee keer zoveel werk te doen krijgt. Anders zal de waakhond meer ontgaan, waarschuwt president Klaus-Heiner Lehne.
Er blijft ook veel te veel geld op de plank liggen, constateert de Rekenkamer. De afgelopen zeven begrotingsjaren hoopte zich ruim 300 miljard euro aan niet uitbetaalde subsidies op. Dat is niet de meevaller die het lijkt: lidstaten kunnen in de knel komen als ze op een ongelegen moment plots alsnog miljarden moeten uitbetalen.
Nederland krijgt ook een "vrij unieke" reprimande, zegt Brenninkmeijer. Nederland schiet maar niet op met het verbeteren van de ICT van de douane. Die int vele miljarden aan heffingen voor de EU in bijvoorbeeld de Rotterdamse haven, maar Brussel krijgt te weinig de kans dat te controleren.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft op zijn platform Truth Social laten weten dat de importheffingen voor verschillende landen maandag om 12.00 uur lokale tijd (18.00 uur Nederlandse tijd) per brief bekend worden gemaakt. Trump dreigt ook met aanvullende tarieven van 10 procent voor landen die zich aansluiten bij het "anti-Amerikaanse beleid" van BRICS.
58 minuten geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - TikTok bouwt een nieuwe versie van zijn app voor gebruikers in de Verenigde Staten, voorafgaand aan de geplande verkoop van de app aan een groep investeerders. Dat meldt The Information, een nieuwssite over technologie. Het platform voor korte video's zou de nieuwe app op 5 september in Amerikaanse appstores willen lanceren.
11 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Washington staat op het punt om meerdere handelsakkoorden te sluiten. "We verwachten de komende dagen enkele grote aankondigingen", zei de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent in een gesprek met nieuwszender CNN.
14 uur geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China voert invoerbeperkingen in op medische apparatuur uit de Europese Unie zodra de waarde ervan boven de 45 miljoen yuan (ongeveer 5,4 miljoen euro) uitkomt. De "tegenmaatregel" treedt zondag in werking, maakte het Chinese ministerie van Financiën bekend.
20 uur geledenPARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
1 dag geledenPARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
1 dag geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.
1 dag geleden