Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rekenkamer keurt EU-uitgaven opnieuw af: te veel fouten

Rekenkamer keurt EU-uitgaven opnieuw af: te veel fouten

LUXEMBURG (ANP) - Ook vorig jaar ging het te vaak mis met de uitgaven van de Europese Unie, oordeelt de Europese Rekenkamer. De controleur van de EU-boekhouding keurt de uitgaven opnieuw af.

De Rekenkamer keurt de rekeningen van de EU over 2020 wel goed. Maar EU-geld is naar schatting in 2,7 procent van de gevallen niet volgens de regels besteed, en dat is meer dan de boekhoudregels toelaten. Ook al was dat een jaar eerder ook al zo, het is niet te vergoelijken, zegt Alex Brenninkmeijer, het Nederlandse lid van de in Luxemburg gevestigde instelling.

Fouten zijn vaak geen boze opzet, zegt de Rekenkamer. Meestal is eerder slordigheid de boosdoener. Zeker voor bijvoorbeeld onderzoekssubsidies zijn de regels vaak ingewikkeld en wordt er geregeld verkeerd gedeclareerd. Maar de Rekenkamer stuitte ook op een ten onrechte uitbetaalde dagvergoeding aan een Europarlementariƫr. Met toelagen voor personeel van de Europese Commissie ging het eveneens een aantal keer mis.

Bij een steeds groter deel van de EU-uitgaven is er een grote kans op fouten, zegt de Rekenkamer. De controleur dringt er daarom bij de Europese Commissie en de EU-landen op aan tal van verbeteringen door te voeren. En om de Rekenkamer zelf snel wat meer armslag (lees: geld) te geven, nu die door de honderden miljarden in het coronaherstelfonds straks twee keer zoveel werk te doen krijgt. Anders zal de waakhond meer ontgaan, waarschuwt president Klaus-Heiner Lehne.

Er blijft ook veel te veel geld op de plank liggen, constateert de Rekenkamer. De afgelopen zeven begrotingsjaren hoopte zich ruim 300 miljard euro aan niet uitbetaalde subsidies op. Dat is niet de meevaller die het lijkt: lidstaten kunnen in de knel komen als ze op een ongelegen moment plots alsnog miljarden moeten uitbetalen.

Nederland krijgt ook een "vrij unieke" reprimande, zegt Brenninkmeijer. Nederland schiet maar niet op met het verbeteren van de ICT van de douane. Die int vele miljarden aan heffingen voor de EU in bijvoorbeeld de Rotterdamse haven, maar Brussel krijgt te weinig de kans dat te controleren.

Meer uit Financieel

Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

13 minuten geleden
Ryanair claimt overwinning op Booking in Amerikaanse rechtszaak

DUBLIN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair zegt in de Verenigde Staten een rechtszaak te hebben gewonnen van het moederbedrijf van Booking.com. Een jury in de staat Delaware oordeelde dat het internetbedrijf regels tegen onlinefraude heeft overtreden, meldt Ryanair.

1 uur geleden
Luchtvaartbedrijven verliezen op Europese beurzen na storing

AMSTERDAM (ANP) - Aandelen van luchtvaartbedrijven hebben vrijdag aan waarde verloren nadat een wereldwijde IT-storing vluchtschema's in de war had geschopt. Op de Amsterdamse aandelenbeurs zakte Air France-KLM. Bij beleggers nam verder de nervositeit toe en de belangrijkste graadmeters in Europa sloten in de min.

1 uur geleden
Advies: huurverhoging van 3 procent bovenop inflatie mag

DEN HAAG (ANP) - Verhuurders in de vrije sector mogen in principe huurverhogingen doorvoeren van maximaal 3 procent bovenop de inflatie. Dat staat althans in een belangrijk advies aan de Hoge Raad rond twee rechtszaken over huurachterstanden. Een lagere rechtbank had daarbij vragen gesteld aan de Hoge Raad om duidelijk te krijgen hoe bepaalde rechtsregels rond huuropslag moeten worden uitgelegd.

1 uur geleden
Bella Hadid na ophef niet langer gezicht van Adidas-campagne

HERZOGENAURACH (ANP) - Bella Hadid is na commotie niet langer het gezicht van een campagne van Adidas na kritiek van pro-Israƫlische organisaties. Een woordvoerder van het bedrijf laat aan persbureau AFP weten dat het model "met onmiddellijke ingang" uit de campagne is gehaald. Adidas heeft ook beelden ervan van sociale media verwijderd.

2 uur geleden
Vattenfall voert winst op, ondanks moeilijke situatie warmtenetten

SOLNA (ANP) - Energieleverancier Vattenfall is er in de eerste helft van dit jaar in geslaagd de winst op te voeren. De energieprijzen zijn weliswaar flink gedaald, maar het bedrijf heeft zijn tarieven met name in Scandinavische landen voor langere tijd vastgezet. "Dit compenseerde een moeilijkere situatie voor het Nederlandse warmtebedrijf", zegt topvrouw Anna Borg.

3 uur geleden
CrowdStrike onderuit op Wall Street na wereldwijde computerstoring

NEW YORK (ANP) - CrowdStrike ging vrijdag ruim 12 procent onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Luchthavens, luchtvaartmaatschappijen, banken en televisiezenders kampten wereldwijd met computerstoringen, die werden veroorzaakt door problemen bij het Amerikaanse cyberbeveiligingsbedrijf. Een cyberbeveiligingsupdate leidde tot storingen in verschillende apps en clouddiensten van Microsoft. CrowdStrike liet daarop weten de update terug te draaien.

3 uur geleden