Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rekenkamer houdt zorgen om 'structurele zwakheden' ministerie VWS

Rekenkamer houdt zorgen om 'structurele zwakheden' ministerie VWS

DEN HAAG (ANP) - De Algemene Rekenkamer spreekt nog steeds van "structurele zwakheden" op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Er zijn onder meer problemen met de afrekening van voorschotten die in de coronacrisis zijn verstrekt. Het departement kan van 5,1 miljard euro aan verstrekte voorschotten de rechtmatigheid niet verzekeren. De Rekenkamer spreekt van een "ernstige onvolkomenheid".

Er zijn maatregelen genomen om het financiële beheer op VWS te verbeteren. Maar de administratie was in 2022 nog niet op orde, concludeert de Rekenkamer. Het programma dat de zaken blijvend moest verbeteren, kwam eind vorig jaar tot een vertraging. "Wij maken ons zorgen dat het tempo eruit gaat, terwijl de problemen in het financieel beheer hardnekkig zijn."

Organisaties die grote bedragen aan voorschotten hadden ontvangen, konden in sommige gevallen volgens de Rekenkamer niet aantonen "of álle goederen en diensten waarvoor het ministerie betaalde daadwerkelijk zijn geleverd".

Ernstige bevinding

Dat de rechtmatigheid van miljarden aan verstrekte voorschotten ter discussie staat, is "een ernstige bevinding", benadrukt de Rekenkamer. "Omdat het over geld gaat van burgers en bedrijven, die ervan mogen uitgaan dat het juiste bedrag op de juiste plek terecht is gekomen."

De problemen bij VWS zijn volgens het departement zelf "grotendeels terug te voeren op de maatregelen die het ministerie tijdens de coronapandemie heeft moeten nemen in 2020 en 2021, en in 2022 zijn afgesloten". Vorig jaar heeft het ministerie "enorm veel energie gestoken" in het verantwoorden van uitgaven. Maar dat is niet in alle gevallen gelukt, erkent VWS.

Geldende regels

"Dit betekent NIET dat dit geld is verdwenen, wel dat de geldende regels niet altijd goed zijn gevolgd", benadrukt een woordvoerder van het ministerie. De verantwoording moet volgend jaar verbeterd zijn, hoopt het departement.

Meer uit Politiek

Schoof benadrukt veiligheid voor alle politici na aanslag Trump

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft zondag contact gehad met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de aanslag op Donald Trump. De NCTV en de inlichtingendienst monitoren de situatie in Nederland en als er noodzakelijke maatregelen nodig zijn dan worden die genomen, zei Schoof zondagmiddag tegen verzamelde pers bij het ministerie van Algemene Zaken. "Wij moeten er met elkaar voor zorgen dat politici hun werk vrij, ongestoord en veilig kunnen doen."

10 uur geleden
SP-leider Dijk: politiek geweld is onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - In een korte verklaring op X spreekt SP-leider Jimmy Dijk zich uit tegen de aanslag op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. "Politiek geweld is onacceptabel", schrijft Dijk. Hij wenst Trump en de anderen die gewond zijn geraakt "een snel herstel" toe.

14 uur geleden
Baudet: godzijdank mislukte laffe aanslag op Trump

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet is opgelucht dat Donald Trump de aanval op hem tijdens een campagnebijeenkomst heeft overleefd. "Godzijdank mislukte deze laffe aanslag op president Trump." Volgens Baudet is het "de zoveelste daad van geweld richting rechtse, patriottische politici" en gaat "de demonisering alle perken te buiten".

14 uur geleden
Van der Plas: aanval op Trump mag niet gebagatelliseerd worden

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas noemt de aanval op Donald Trump "verschrikkelijk". Dat schrijft ze op X. "Fysiek mag hij dan "in orde" zijn, het is en blijft een moordaanslag." De BBB-leider vindt dat "een aanslag op iemands leven nooit mag worden gebagatelliseerd".

14 uur geleden
Bontenbal: aanslag Trump verschrikkelijk

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal heeft op X zijn afschuw uitgesproken over de aanval op Donald Trump. "Vreselijk", schrijft Bontenbal. "Geweld heeft geen plaats in een democratie."

15 uur geleden
Brekelmans: aanslag Trump zonder mitsen en maren veroordelen

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans vindt dat men de aanslag op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die de oud-president overleefde, "zonder mitsen en maren, breed en krachtig" moet veroordelen. "De aanslag op Trump herinnert ons aan de zwartste bladzijden uit de Amerikaanse en onze democratie", schrijft hij op X.

15 uur geleden
Ouwehand: afschuwelijke aanslag op Trump en democratie

DEN HAAG (ANP) - Esther Ouwehand, partijleider van Partij voor de Dieren, spreekt op X van een "afschuwelijke aanslag op Donald Trump, en op de Amerikaanse democratie". Trump werd zaterdag beschoten tijdens een campagnebijeenkomst: hij raakte lichtgewond, de schutter en een toeschouwer kwamen om het leven.

15 uur geleden