Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rekenkamer: 'geopolitieke' EU soms doof voor eigen ambassades

Rekenkamer: 'geopolitieke' EU soms doof voor eigen ambassades

LUXEMBURG (ANP) - Het 'Europese ministerie van Buitenlandse Zaken' in Brussel onderhoudt niet altijd goed contact met zijn ambassades in het buitenland. Die moeten het soms zelf maar uitzoeken, omdat het aan duidelijke aanwijzingen ontbreekt, concludeert de Europese Rekenkamer (ERK). Terwijl de EU zich juist de laatste jaren in het buitenland wil laten gelden en de unie worstelt met een wankelende wereldorde.

De 145 ambassades die wereldwijd de ogen en oren van EU-buitenlandchef Josep Borrell vormen, weten soms niet wat hij precies van deze posten verwacht, maakt de ERK op uit eigen onderzoek. Ambassadeurs krijgen geen missiebrief mee en ambassades krijgen geregeld geen antwoord op de verslagen die ze naar Brussel sturen.

De conclusies van de onafhankelijke waakhond, die toeziet op de besteding van EU-fondsen, zijn saillant. Borrell haalde ruim een jaar geleden nog uit naar zijn eigen diplomatenkorps, dat hem niet goed genoeg op de hoogte zou houden. "Soms kom ik meer te weten door de krant te lezen dan jullie verslagen", mopperde hij in het najaar van 2022, een half jaar na de Russische inval in Oekraïne.

Buitenlanddienst

Die verslagen waren soms minder bruikbaar doordat er "vertraging was bij het verstrekken van instructies" door Borrells Brusselse buitenlanddienst, constateert de ERK. En doordat "het ontbrak aan feedback" aan de ambassades.

Die wordt het werk ook niet gemakkelijker gemaakt doordat ze niet altijd veilige communicatiemiddelen hebben die ook handzaam zijn. Daardoor verloopt de communicatie omslachtig en kiezen ze soms voor onveiliger methoden.

Het buitenlandbeleid is "enorm belangrijk voor de EU - zeker in het licht van met name de Russische invasie van Oekraïne," zegt Marek Opioła van de ERK. Brussel wil de laatste jaren ook 'geopolitieker' optreden en opkomen voor zijn belangen. De communicatie van de buitenlanddienst verloopt in het algemeen betrekkelijk goed, constateert Opioła, maar een aantal waarschuwingen zijn daarom toch op hun plaats.

Meer uit Buitenland

Functionaris Hamas: evacuatie Rafah is gevaarlijke escalatie

GAZA-STAD (ANP/RTR) - De Israëlische oproep tot evacuatie in het oosten van Rafah is "een gevaarlijke escalatie die gevolgen zal hebben", meent Sami Abu Zuhri, een hoge functionaris van Hamas. Het verplaatsen van burgers is mogelijk een voorbode voor een Israëlisch grondoffensief in Rafah.

10 minuten geleden
Rusland kondigt tests aan met tactische nucleaire wapens

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Rusland heeft aangekondigd oefeningen te zullen doen met tactische nucleaire wapens. Het ministerie van Defensie zegt dat het daarmee het Westen wil afschrikken. "Tijdens de oefening zal een reeks maatregelen worden genomen om de voorbereiding en het gebruik van niet-strategische kernwapens te oefenen", staat in een verklaring.

44 minuten geleden
Israël vertelt VS dat actie in Rafah nodig is na stuklopen deal

RAFAH (ANP/RTR) - Het is volgens Israël tijd voor militaire actie in Rafah. De minister van Defensie Yoav Gallant heeft zijn Amerikaanse collega Lloyd Austin verteld dat een operatie nu nodig is, omdat Hamas zou weigeren om tot een deal te komen over een nieuw bestand.

1 uur geleden
Leger Israël roept burgers op tot vertrek uit oosten van Rafah

RAFAH (ANP/RTR/AFP) - De Israëlische strijdkrachten (IDF) zeggen burgers in het oosten van Rafah "aan te moedigen" naar een nabijgelegen "humanitair gebied" te vertrekken. De stap komt mogelijk voorafgaand aan een grootschalig grondoffensief in de zuidelijke stad in de Gazastrook.

2 uur geleden
Rechtse politicus Mulino wint presidentsverkiezingen in Panama

PANAMA-STAD (ANP/AFP/RTR) - De rechtse politicus, investeerder en voormalig minister van Veiligheid José Raúl Mulino heeft zondag de presidentsverkiezingen in Panama gewonnen. Met negentig procent van de stemmen geteld, heeft hij 34 procent van de stemmen binnengehaald en is hij uitgeroepen tot winnaar. Zijn rivaal, Ricardo Lombana, behaalde 25 procent van de stemmen en feliciteerde Mulino met zijn overwinning.

5 uur geleden
Xi ontmoet Macron en Von der Leyen op eerste EU-bezoek sinds 2019

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - De Chinese president Xi Jinping is voor het eerst in vijf jaar weer in Europa en heeft maandag een ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken wil Xi "stabiliteit brengen in de relatie tussen de EU en China en nieuwe bijdragen leveren aan vrede en stabiliteit in de wereld".

6 uur geleden
Alsnog eerste vlucht van nieuw ruimteschip Boeing met astronauten

CAPE CANAVERAL (ANP) - Een 'nieuw' ruimteschip maakt maandag zijn eerste ruimtevlucht met mensen aan boord. De bemande missie had eigenlijk al in 2018 uitgevoerd moeten worden, maar door ontwerpfouten liep de testvlucht de ene na de andere vertraging op. Het project kost al honderden miljoenen dollars meer dan begroot.

6 uur geleden