Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rekenkamer: financieel beheer ministeries schiet nog steeds tekort

Rekenkamer: financieel beheer ministeries schiet nog steeds tekort

DEN HAAG (ANP) - Het financieel beheer bij de rijksoverheid schiet nog steeds tekort. Tien van de twaalf ministeries hadden hun zaakjes vorig jaar onvoldoende op orde. Dat constateert de Algemene Rekenkamer in zijn verantwoordingsonderzoek, waarin jaarlijks wordt gekeken of het kabinet wel zorgvuldig genoeg is omgesprongen met belastinggeld.

Negatieve uitschieter is het ministerie van Volksgezondheid, dat voor het derde jaar op rij een dikke onvoldoende krijgt. De Rekenkamer spreekt van "structurele zwakheden" in het financieel beheer op het departement van minister Ernst Kuipers, en moedigt minister Sigrid Kaag (Financiën) aan "de helpende hand te bieden". Het gaat opnieuw om miljardenuitgaven waarvan de rechtmatigheid ter discussie staat.

De Rekenkamer ziet ook lichtpuntjes. Waar rijksbreed de foutenmarge vorig jaar bij zowel de uitgaven als de aangegane verplichtingen hoger was dan toegestaan, was dat in 2022 alleen nog bij de verplichtingen het geval. De overschrijding was bovendien veel minder fors dan in 2021. Het aantal tekortkomingen is aan de andere kant toegenomen, constateert de toezichthouder.

Papieren kwestie

Het goed verantwoorden van uitgaven en verplichtingen gaat niet alleen om het bewaren van bonnetjes, en is "meer dan een papieren kwestie", benadrukt de Rekenkamer aan het begin van zijn rapport. "Netjes kunnen uitleggen hoe belastinggeld door ministers is besteed, is de basis voor vertrouwen van burgers in hun politiek bestuur."

Naar aanleiding van de bevindingen van de Rekenkamer vorig jaar stelde Kaag een speciale taskforce in om het financieel beheer bij de rijksoverheid te verbeteren. Dat heeft in zekere zin dus iets geholpen, maar op sommige ministeries is desondanks sprake van een verslechtering. Bijvoorbeeld bij Defensie nam het aantal onvolkomenheden toe.

Meer uit Politiek

Minister: blauwtong bij 20 bedrijven, onderzoek naar verschijnselen

DEN HAAG (ANP) - Er is deze zomer tot nu toe op twintig schapenhouderijen blauwtong geconstateerd, meldt de minister van Landbouw Femke Wiersma. Een maand geleden werd voor het eerst een besmetting sinds de winter aangetoond. Er is geen reden tot paniek, maar Wiersma stelt wel vast "dat het virus niet weg is". Ze laat onderzoek doen naar de huidige situatie, waaronder de verschijnselen van gevaccineerde dieren.

22 uur geleden
Honderden VVD'ers tekenen brief aan bestuur met zorgen om coalitie

DEN HAAG (ANP) - Ruim duizend mensen hebben een brief ondertekend aan het bestuur van de VVD waarin ze "grote zorgen" aangeven over de coalitie waar de partij in is gestapt. "We tolereren schadelijke situaties veel te lang en we verliezen de kracht om daar nog uit te komen", aldus de ondertekenaars. Ze willen een andere koers met duidelijkheid over "niet-onderhandelbare liberale principes, waarden en idealen".

22 uur geleden
Schoof over Biden: verspreking kan gebeuren

DEN HAAG (ANP) - Dat de Amerikaanse president Joe Biden zich tijdens een persconferentie op de NAVO-top enkele keren versprak "kan gebeuren", zegt premier Dick Schoof. Hij zag op de top dat Biden vrijwel voortdurend aanwezig was en "krachtige woorden" sprak.

23 uur geleden
Keijzer: goed dat maatschappelijk debat mag worden gevoerd

DEN HAAG (ANP) - Mona Keijzer is tevreden met het besluit van het Openbaar Ministerie (OM) om haar niet te vervolgen voor groepsbelediging. Er waren in mei meerdere aangiftes tegen haar gedaan nadat ze in het tv-programma Sophie & Jeroen had gezegd dat "Jodenhaat bijna onderdeel is van de islamitische cultuur".

1 dag geleden
Grootste fractie Europarlement wil extreemrechts buitensluiten

BRUSSEL (ANP) - De grootste politieke groep in het Europees Parlement, de EVP, wil met een aantal andere politieke fracties een cordon sanitaire vormen tegen extreemrechtse groepen in het parlement. Dat zei de woordvoerder van de EVP vrijdag op een persconferentie. Samen met de sociaaldemocraten en de liberale Renew willen zij in ieder geval de recent opgerichte Patriotten voor Europa en de Groep Europa van Soevereine Naties (ENS) consequent negeren. Doel is hen buitenspel te zetten. Ook de Groenen zijn daar voorstander van.

1 dag geleden
Minister Klever tevreden met uitspraak over F-35

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is tevreden met de uitspraak in een kort geding over de uitvoer van onderdelen van het F-35-gevechtsvliegtuig. De Staat hoeft van de rechter geen dwangsom te betalen als er toch nog onderdelen van de F-35 in Israël terechtkomen. De zaak was aangespannen door Oxfam Novib, PAX en The Rights Forum.

1 dag geleden
Brekelmans juicht discussie binnen VVD over liberalisme toe

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans juicht het toe dat binnen zijn partij een discussie wordt gevoerd over "wat liberalisme in deze tijd betekent". Volgens hem is het alleen maar positief dat er debat is binnen de VVD-gelederen. Hij reageerde daarmee op een petitie die zeker twintig VVD'ers hebben opgesteld, omdat ze zich zorgen maken over de samenwerking met de PVV.

1 dag geleden