Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rekenkamer: EU hindert klimaatbeleid met belonen fossiele energie

Rekenkamer: EU hindert klimaatbeleid met belonen fossiele energie

LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen hinderen de overgang naar duurzame energie door fossiele energie met tientallen miljarden te blijven bevoordelen. Dat duurt maar voort, terwijl de Europese Commissie en de lidstaten hebben aangekondigd er een eind aan te maken, stelt de Europese Rekenkamer.

De subsidies voor fossiele brandstoffen zijn met 55 miljard euro per jaar de afgelopen jaren nauwelijks afgenomen, constateert de controleur van de Europese uitgaven. Meer dan de helft van de EU-landen subsidieert fossiele energie nog altijd meer dan hernieuwbare energie. Terwijl ze hebben afgesproken dat het over drie jaar afgelopen moet zijn met de klimaatonvriendelijke energiesubsidies. Energie die het klimaat schaadt, zoals van een kolencentrale, wordt bovendien niet hoger belast dan klimaatvriendelijke stroom van windmolens. Vaak is het zelfs andersom.

Dat beleid staat de energietransitie, hard nodig om de klimaatdoelen te halen, in de weg, oordeelt de Rekenkamer. Als de lasten en de lusten worden verschoven kunnen ze de overgang juist versnellen, maar nu werken ze tegen.

Prijs

De Rekenkamer begrijpt wel dat EU-landen het moeilijk vinden fossiele energie duurder te maken dan duurzame energie. Overheden zijn beducht voor het verzet van burgers die denken dat de overstap in hun nadeel uitvalt. Een Slowaak die al een vijfde van zijn inkomen kwijt is aan stookkosten, zal niet blij zijn als die hoger worden belast. Die vrees zit er helemaal in nu de energieprijs, na het afronden van het onderzoek van de Rekenkamer, nog fors is gestegen.

"Het is dweilen met de kraan open" zo, zegt Europarlementariër Paul Tang (PvdA). "Miljardensubsidies vertragen onze transitie en vervuilen onze planeet." Nederland hobbelt volgens hem ook nog eens achteraan met subsidies voor hernieuwbare energie.

Meer uit Buitenland

Premier Estland: Rutte zou alweer vierde NAVO-topman uit NL zijn

TALLINN (ANP) - Premier Kaja Kallas van Estland heeft kanttekeningen geplaatst bij de kandidatuur van Mark Rutte om topman te worden voor de NAVO. Ze noemt het belangrijk dat de volgende secretaris-generaal uit een land komt dat voldoet aan de NAVO-norm om 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) uit te geven aan defensie.

51 minuten geleden
Palestijnen melden meer dan 30.000 doden in Gaza sinds 7 oktober

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid heeft donderdag bekendgemaakt dat het dodental in de Gazastrook "meer dan 30.000" bedraagt ​​sinds het begin van de oorlog met Israël op 7 oktober.

2 uur geleden
Tsjechisch lagerhuis stemt tegen legalisering homohuwelijk

PRAAG (ANP) - Het lagerhuis van het Tsjechische parlement heeft woensdag een voorstel tot legalisering van het homohuwelijk afgewezen. Het huis stemde wel voor het toestaan van gezamenlijke adoptie door homostellen, mits een van de partners de biologische ouder van het te adopteren kind is.

4 uur geleden
Palestijnen melden tientallen doden door aanvallen Israël in Gaza

GAZA-STAD (ANP) - Israëlische luchtaanvallen hebben in de nacht van woensdag op donderdag minstens 25 mensen gedood in de vluchtelingenkampen Nuseirat en Bureij in centraal Gaza, meldt het Palestijnse persbureau Wafa.

5 uur geleden
Media: VS overwegen Gaza vanuit de lucht hulp te leveren

WASHINGTON (ANP) - Nu Israël de leveringen over land van humanitaire hulp aan Gaza vertraagt en dikwijls simpelweg verhindert, overwegen de Verenigde Staten rechtstreeks hulp te bieden aan de Palestijnen in Gaza via de lucht. Dat meldt het Amerikaanse nieuwsplatform Axios.

6 uur geleden
Trump ook van stembiljet geweerd voor voorverkiezingen Illinois

CHICAGO (ANP) - Een rechter in de Amerikaanse staat Illinois heeft voormalig president Donald Trump uitgesloten van deelname aan de Republikeinse presidentiële voorverkiezingen in die staat. Ze deed die uitspraak vanwege Trumps rol in de aanval op het Capitool op 6 januari 2021. Daarmee zou Trump de anti-opstandclausule van het veertiende amendement van de Amerikaanse grondwet hebben overtreden.

7 uur geleden
Leiders Congres VS voorkomen overheidssluiting met tijdelijke deal

WASHINGTON (ANP) - De leiders van de twee kamers van het Amerikaanse congres hebben een overeenkomst bereikt die tijdelijke financiering garandeert van de overheidsuitgaven in 2024, waardoor een mogelijke sluiting van de overheid op zaterdag wordt vermeden. Dat melden de Democratische meerderheidsleider in de Senaat, Chuck Schumer, en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Republikein Mike Johnson.

7 uur geleden