Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rekenkamer: EU hindert klimaatbeleid met belonen fossiele energie

Rekenkamer: EU hindert klimaatbeleid met belonen fossiele energie

LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen hinderen de overgang naar duurzame energie door fossiele energie met tientallen miljarden te blijven bevoordelen. Dat duurt maar voort, terwijl de Europese Commissie en de lidstaten hebben aangekondigd er een eind aan te maken, stelt de Europese Rekenkamer.

De subsidies voor fossiele brandstoffen zijn met 55 miljard euro per jaar de afgelopen jaren nauwelijks afgenomen, constateert de controleur van de Europese uitgaven. Meer dan de helft van de EU-landen subsidieert fossiele energie nog altijd meer dan hernieuwbare energie. Terwijl ze hebben afgesproken dat het over drie jaar afgelopen moet zijn met de klimaatonvriendelijke energiesubsidies. Energie die het klimaat schaadt, zoals van een kolencentrale, wordt bovendien niet hoger belast dan klimaatvriendelijke stroom van windmolens. Vaak is het zelfs andersom.

Dat beleid staat de energietransitie, hard nodig om de klimaatdoelen te halen, in de weg, oordeelt de Rekenkamer. Als de lasten en de lusten worden verschoven kunnen ze de overgang juist versnellen, maar nu werken ze tegen.

Prijs

De Rekenkamer begrijpt wel dat EU-landen het moeilijk vinden fossiele energie duurder te maken dan duurzame energie. Overheden zijn beducht voor het verzet van burgers die denken dat de overstap in hun nadeel uitvalt. Een Slowaak die al een vijfde van zijn inkomen kwijt is aan stookkosten, zal niet blij zijn als die hoger worden belast. Die vrees zit er helemaal in nu de energieprijs, na het afronden van het onderzoek van de Rekenkamer, nog fors is gestegen.

"Het is dweilen met de kraan open" zo, zegt Europarlementariër Paul Tang (PvdA). "Miljardensubsidies vertragen onze transitie en vervuilen onze planeet." Nederland hobbelt volgens hem ook nog eens achteraan met subsidies voor hernieuwbare energie.

Meer uit Buitenland

Zelensky zweert wraak na jongste aanvallen

BACHMOET (ANP/AFP) - Oekraïne zal reageren op alle Russische aanvallen, bezwoer de Oekraïense president Volodymyr Zelensky na onder meer een droneaanval ten zuiden van de Oekraïense hoofdstad Kyiv. Daarbij vielen minstens acht doden. Een beschieting van een flatgebouw in Zaporizja had zeker één dode tot gevolg.

2 uur geleden
Japanse commerciële lander komt in baan rond maan

TOKIO (ANP) - Een onbemande commerciële lander uit Japan is met succes in een baan rond de maan gebracht. Dat is een belangrijke stap op weg naar de eerste landing van een bedrijf op de maan. Eind april zou dat moeten gebeuren, meldt bouwer ispace.

4 uur geleden
Nog geen besluit over vervolging ex-president Trump

NEW YORK (ANP) - Een mogelijk besluit over de vervolging van de Amerikaanse oud-president Donald Trump om zwijggeld voor een pornoster valt in ieder geval niet deze woensdag. Een speciale jury in New York die dit besluit moet nemen, komt niet bijeen, aldus Amerikaanse media.

5 uur geleden
Parlement Zweden geeft groen licht voor NAVO-toetreding

STOCKHOLM (ANP/RTR) - Het Zweedse parlement heeft zoals verwacht formeel ingestemd met de toetreding van het land tot de NAVO. De wetswijzigingen die nodig zijn voor deelname aan de militaire alliantie, zijn woensdag goedgekeurd. Het blijft echter onzeker of en wanneer Zweden lid kan worden van de NAVO.

6 uur geleden
Brits parlement akkoord met nieuwe Brexit-deal over Noord-Ierland

LONDEN (ANP/DPA) - Het Britse parlement heeft ingestemd met het nieuwe akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over het Brexit-geschil rond Noord-Ierland. Een duidelijke meerderheid van het Lagerhuis toonde zich voorstander van een mechanisme dat het Noord-Ierse parlement inspraak geeft bij de toepassing van nieuwe Europese regels in deze Britse regio.

6 uur geleden
Johnson houdt vol: ik heb niet gelogen tegen parlement

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse oud-premier Boris Johnson houdt vol dat hij het parlement niet bewust heeft misleid over het 'partygate'-schandaal. Hij verdedigde zichzelf woensdag voor een parlementaire commissie die onderzoekt of er sprake was van bewuste misleiding toen Johnson zei dat er geen regels waren overtreden in zijn kantoor en ambtswoning, waar het personeel feestjes hield tijdens de coronalockdowns. "Hand op mijn hart, ik heb niet gelogen tegen het Lagerhuis."

6 uur geleden
Zelensky bezoekt militairen aan front bij Bachmoet

BACHMOET (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft militairen bezocht aan de frontlinie bij de stad Bachmoet. Hij werd daar bijgepraat over de situatie aan het front en deelde ook onderscheidingen uit.

8 uur geleden