Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rekenkamer EU bezorgd over besteding geld van migratiedeal Turkije

Rekenkamer EU bezorgd over besteding geld van migratiedeal Turkije

LUXEMBURG (ANP) - Het is onduidelijk of de miljarden euro's die Turkije van de Europese Unie krijgt in ruil voor het opvangen van migranten wel effect hebben gehad. Het resultaat van projecten om migranten te scholen en aan het werk te helpen is moeilijk te bepalen, constateert de Europese Rekenkamer. Bovendien wordt het werk van de hulporganisaties die de projecten uitvoeren bemoeilijkt doordat Turkije steeds autoritairder wordt bestuurd.

De EU en Turkije maakten in 2016, toen grote aantallen asielzoekers via Turkije naar Europa gingen, afspraken over het beperken van die stroom. Turkije zou 6 miljard euro krijgen voor onderdak, onderwijs en werk voor de 4 miljoen migranten (vooral uit Syrië) die het land opvangt. De unie legde later nog eens 3 miljard bij om de hulp voort te zetten. De deal werd later het model voor soortgelijke akkoorden van de EU met Tunesië, Mauritanië en Egypte.

Sinds het akkoord maakten veel minder migranten de overtocht naar Griekenland. Maar het is volgens de rekenkamer de vraag of de keerzijde van de deal, de Europese hulp aan Turkije, effectief is. De Europese Commissie houdt dat volgens de waakhond, die toeziet op de besteding van EU-geld, niet goed in de gaten.

Cijfers over het succes van de scholen die voor migranten zijn opgericht ontbreken. Het is onduidelijk of migranten die aan een baan of een eigen bedrijfje zijn geholpen, daar ook mee verder kunnen. De hulpprojecten zijn vertraagd door overheidsbeleid, de hoge inflatie en door de coronapandemie. Bovendien kunnen ze stilvallen als de Europese financiering opdroogt. De hulp aan Turkije "kan kosteneffectiever zijn en meer impact hebben", stelt de rekenkamer.

Meer uit Buitenland

Derde Duitse Patriot-luchtafweersysteem aangekomen in Oekraïne

KYIV (ANP/DPA) - Het derde door Duitsland verstrekte Patriot-luchtafweersysteem is aangekomen in Oekraïne. Dat meldt president Volodymyr Zelensky, die de laatste weken benadrukte dat zijn land de luchtafweer nodig moest uitbreiden om het luchtruim veilig te houden.

1 uur geleden
Trump: Harris is makkelijker te verslaan dan Biden

NEW YORK (ANP) - Donald Trump denkt dat Kamala Harris bij de presidentsverkiezingen in november makkelijker te verslaan is dan Joe Biden was geweest. Dat zei de oud-president zondag op CNN. Trump en zijn campagne vielen na de terugtrekking van Biden zowel de president als vicepresident Harris aan op social media.

1 uur geleden
Ook Californische gouverneur Newsom schaart zich achter Harris

SACRAMENTO (ANP) - De gouverneur van de staat California Gavin Newsom heeft zijn steun uitgesproken voor Kamala Harris als de Democratische kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november. Newsom gold de afgelopen weken als de belangrijkste rivaal voor Harris in het geval dat Joe Biden uit de race zou stappen. Dat deed de president zondag.

4 uur geleden
Team Kamala Harris begonnen met campagnetelefoontjes

WASHINGTON (ANP) - Medewerkers en medestanders van de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zijn zondag direct begonnen met het voeren van gesprekken om de steun van gedelegeerden te krijgen voor haar nominatie in aanloop naar de Democratische partijconventie in augustus. Een bron meldt aan persbureau Reuters dat een flink team direct na de terugtrekking van Joe Biden is gestart met telefoontjes voor Harris.

6 uur geleden
Zelensky respecteert 'moeilijke, maar sterke beslissing' Biden

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zondagavond gereageerd op het nieuws dat Joe Biden zich terugtrekt uit de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zelensky prees Biden om deze "moeilijke, maar sterke beslissing".

6 uur geleden
Witte Huis benadrukt dat Biden termijn als president afmaakt

WASHINGTON (ANP) - Het Witte Huis heeft zondag benadrukt dat Joe Biden zijn termijn als president afmaakt. "President Joe Biden kijkt er naar uit om zijn termijn af te maken en om meer historische resultaten te behalen voor het Amerikaanse volk", zegt een woordvoerder in een verklaring aan de Amerikaanse nieuwszender CNN. "Hij zal blijven vechten om de vrijheden van Amerikanen te beschermen", aldus de woordvoerder.

7 uur geleden
Vicepresidentskandidaat Vance bekritiseert Biden en Harris

WASHINGTON (ANP) - James David (J.D.) Vance, de Republikeinse kandidaat voor het vicepresidentschap, heeft de Amerikaanse president Joe Biden zondag "de slechtste president" genoemd die hij in zijn hele leven heeft meegemaakt. In zijn bericht op X stelt hij ook dat vicepresident Kamala Harris "met iedere stap naast Biden stond".

8 uur geleden