
Rekenkamer: consument onvoldoende beschermd in warmtetransitie
DEN HAAG (ANP) - De consument is onvoldoende beschermd tegen hoge prijzen van warmte, signaleert de Algemene Rekenkamer dinsdag in een rapport. Dat zou beter moeten, vindt de instantie, want als de tarieven te hoog zijn, willen mensen niet worden aangesloten op het warmtenet.
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt maximumtarieven vast om de consument te beschermen. Uit het onderzoek komt echter naar voren dat dit in elk geval tot augustus 2023 onvoldoende lukte. Het was niet mogelijk om per warmtebedrijf in te zien hoeveel winst zij maakten. Daardoor kon de ACM niet bepalen of warmtebedrijven een "meer dan redelijk rendement behaalden en dus te hoge tarieven rekenden", aldus de Rekenkamer.
Voor ieder huishouden met een warmtenetaansluiting wordt één maximumtarief vastgesteld. Dit systeem is te algemeen, vindt de Rekenkamer. "Daardoor is er geen zekerheid dat iedere individuele bewoner minder of evenveel betaalt dan wanneer deze aardgas zou gebruiken."
Behaalde rendementen
Inmiddels is de ACM ook een onderzoek gestart naar de behaalde rendementen in 2023 van enkele warmtebedrijven. Deze uitkomsten kunnen in de toekomst de consumentenbescherming verbeteren, hoopt de Rekenkamer. Het is wel belangrijk om op tijd weer te evalueren of de bescherming ook echt verbetert, vindt de instantie die uitgaven van de overheid controleert.
De tarieven zijn belangrijk voor het draagvlak van warmtenetten, benadrukt de Rekenkamer. Als minder mensen op het warmtenet willen door hoge prijzen, dan is het warmtenet financieel niet haalbaar. Ook is een rechtvaardige warmtetransitie belangrijk voor het draagvlak, benadrukt de Rekenkamer. Daarbij moeten "lusten en lasten" eerlijk verdeeld worden.
Zo merkte de Rekenkamer eerder op dat de subsidie voor warmtepompen vooral terechtkomt bij particuliere woningeigenaren met een inkomen per huishouden van 100.000 euro of meer. De subsidie was eigenlijk bedoeld voor een grote groep mensen. Ongelijkheid tussen rijkere en armere mensen in de warmtetransitie is al langer een probleem.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De politie heeft dinsdag 75 mensen aangehouden bij een pro-Palestijnse demonstratie bij een vestiging van de Universiteit Leiden aan de Turfmarkt in Den Haag. 74 van hen zijn opgepakt voor vernieling, een voor doxing, meldt de politie.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse politie heeft een Bulgaarse verdachte in beeld voor betrokkenheid bij de moord op de Iraanse activist Ahmad Mola Nissi (52) in 2017. De man zit in het buitenland in de gevangenis voor een andere moord. Nederlandse rechercheurs hebben de verdachte gesproken, meldt de politie dinsdag.
11 uur geledenHEILOO (ANP) - In het Noord-Hollandse Heiloo is dinsdagavond een vrouw om het leven gekomen door een aanrijding met een trein. De politie meldt dat ze aan de zijkant van een langsrijdende trein werd meegesleurd. Volgens de politie lijkt het erop dat er sprake is van een noodlottig ongeval.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Faunabescherming gaat bezwaar maken tegen de vergunning die de provincie Gelderland afgeeft om een wolf in Nationaal Park De Hoge Veluwe te doden. De organisatie gaat de rechtbank om een ordemaatregel vragen waardoor er meer tijd komt om naar de vergunning te kijken, meldt voorzitter Niko Koffeman.
14 uur geledenASSEN (ANP) - Drenthe trekt meer geld uit voor dierhouders die subsidie willen aanvragen om wolfwerende rasters neer te zetten. De komende maanden is 600.000 euro extra beschikbaar, bovenop de 565.000 euro die begin dit jaar werd vrijgemaakt voor het plaatsen van de hekken die dieren moeten beschermen tegen wolvenaanvallen. De provincie doet dat omdat er veel belangstelling is voor de subsidieregeling.
15 uur geledenARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland geeft een vergunning af om een "probleemwolf" dood te schieten. Het dier beet volgens de provincie op 13 april een hardloopster op de Veluwe. De Faunabeheereenheid Gelderland krijgt nu toestemming om de wolf te doden. "De ingreep is noodzakelijk om verdere risico's voor de openbare veiligheid weg te nemen", aldus de provincie.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bewoners en ondernemers van een gedeeltelijk ingestort huizenblok aan de Tarwekamp in Den Haag hoeven dit jaar geen erfpacht, onroerendezaakbelasting, afvalstoffenheffing en rioolheffing te betalen. De gemeente heeft dat besloten naar aanleiding van de dodelijke explosies in december.
15 uur geleden