
Rekeningrijden loopt door val kabinet minstens jaar vertraging op
DEN HAAG (ANP) - Rekeningrijden loopt vanwege de val van het kabinet zeker een jaar vertraging op, verwacht staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën). De invoering stond voor 2030 gepland en dat wordt naar zijn inschatting 2031 op zijn vroegst. Woensdag besloten Tweede Kamerleden dat dit onderwerp te politiek gevoelig ligt om te behandelen voordat een nieuw kabinet aantreedt.
"Stel dat er een kabinet komt ongeveer half 2024", denkt Van Rij hardop. "Je hebt anderhalf jaar de tijd nodig voor het wetgevingsproces en dan vijf jaar nodig voor de invoering. Dus ja, 1 januari 2031 op zijn vroegst."
De staatssecretaris zegt het "jammer" te vinden dat hij deze klus niet af kan maken, maar zich erbij neer te leggen. "Ons lot ligt in handen van de Kamer in de demissionaire periode."
Belasting per kilometer
In Den Haag wordt al jaren gesproken over rekeningrijden. Vooral bij de vaak voor automobilisten opkomende partij VVD lag dit lang moeilijk, hoewel de liberalen inmiddels voorstander zijn.
Rekeningrijden houdt in dat automobilisten belasting gaan betalen per kilometer. Afhankelijk van de variant gaat het om 7 tot 8 cent per kilometer, stelden onderzoekers eerder in een rapport. In ruil daarvoor verdwijnt de motorrijtuigenbelasting die autobezitters elk kwartaal betalen. Het is de bedoeling dat de opbrengsten voor de schatkist gelijk blijven.
Betalen naar gebruik, zoals rekeningrijden ook wel wordt genoemd, maakt deel uit van de plannen die het kabinet in Brussel heeft ingediend om aanspraak te maken op miljarden uit het Europese coronaherstelfonds. Demissionair minister Sigrid Kaag (Financiën) waarschuwde eerder dat Nederland mogelijk geld uit die gemeenschappelijke pot kan mislopen als de Kamer maatregelen uit het pakket op de lange baan schuift.
Meer uit Politiek
HILVERSUM (ANP) - Minister Reinette Klever van Ontwikkelingssamenwerking heeft toen zij zakelijk directeur was bij Ongehoord Nederland meer vergoeding ontvangen dan de omroep volgens zijn eigen statuten toestaat. Dat meldt Ongehoord Nederland (ON!) woensdag in zijn jaarverslag 2024.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De plannen van minister Barry Madlener (Infrastructuur) om snelwegen rond Utrecht te verbreden kunnen voorlopig niet worden uitgevoerd. Hij moet eerst onderzoeken of het stikstofrekenwerk wel in orde is, oordeelt de Raad van State.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden moeten amendementen laten nakijken op de gevolgen en de uitvoerbaarheid, stelt de Raad van State in een advies. Nu worden de voorstellen voor een wetswijziging vaak snel gemaakt en ingediend tijdens debatten, wat volgens de raad ten koste kan gaan van de kwaliteit.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - "De grootsheid van paus Franciscus schuilde in zijn eenvoud en medemenselijkheid", schrijft minister-president Dick Schoof op X na de uitvaart van de paus. "Die levensinstelling was ook vandaag bij zijn uitvaart duidelijk te zien en te horen."
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt geen geld uit om de stijging van de prijskaartjes bij de NS volgend jaar te dempen. Dat heeft ov-staatssecretaris Chris Jansen gemeld aan de Tweede Kamer. Mogelijk worden ritten op rustige trajecten geschrapt.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma trekt 2,2 miljard euro uit voor een startpakket aan stikstofmaatregelen. Het kabinet begint met een regionale aanpak rondom natuurgebieden de Veluwe en De Peel.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) verwacht niet snel een vredesdeal tussen Oekraïne en Rusland waar de VS op aandringen. "Ik voorzie niet op heel korte termijn een uitkomst", zei hij vrijdag. President Donald Trump dreigt zich terug te trekken uit de onderhandelingen als er niet snel een akkoord komt.
5 dagen geleden