Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rekeningrijden lijkt kansloos onder nieuwe coalitie

Rekeningrijden lijkt kansloos onder nieuwe coalitie

DEN HAAG (ANP) - Het ziet er niet naar uit dat de nieuwe coalitie werk gaat maken van rekeningrijden. Tijdens een debat herhaalden PVV, NSC en BBB dat zij niets zien in die maatregel. De VVD wilde zich er nog niet duidelijk voor of tegen uitspreken.

Het was de bedoeling dat de kilometerheffing vanaf 2030 zou worden ingevoerd, onder meer omdat er steeds meer elektrische auto's komen. De inkomsten vanuit accijnzen op brandstof zullen daardoor dalen. Nadat het kabinet was gevallen, pauzeerde de Tweede Kamer de behandeling van het voorstel.

Kamerlid Hester Veltman (VVD) wijst erop dat er iets moet gebeuren vanwege de wegvallende accijnsinkomsten. "Er moet een eerlijke manier komen om met elkaar de wegen te betalen en auto te kunnen rijden." Veltman zegt nog niet te weten hoe een oplossing daarvoor eruit zou moeten zien en laat de optie open dat er iets anders wordt bedacht.

OV niet toereikend

De andere drie coalitiepartijen willen geen kilometerheffing, omdat zij vinden dat automobilisten buiten de Randstad onevenredig hard worden geraakt. Die rijden vaak langere afstanden omdat voorzieningen niet altijd in de buurt zijn. Ook is het netwerk voor openbaar vervoer daar minder dekkend.

De PVV krijgt in het volgende kabinet volledige zeggenschap over het ministerie van Infrastructuur. Beoogd minister Barry Madlener was als PVV-Kamerlid uitgesproken tegenstander van de kilometerheffing.

Coronaherstelfonds

Als de kilometerheffing niet doorgaat, loopt Nederland mogelijk miljarden euro's mis uit het Europese coronaherstelfonds. Om daarop aanspraak te kunnen maken, moest Nederland een pakket hervormingen presenteren die onder meer bijdragen aan vergroening. Toenmalig minister van Financiën Sigrid Kaag waarschuwde eind vorig jaar al dat Nederland het geld mogelijk niet krijgt als het ingediende plannen op de lange baan schuift.

Meer uit Politiek

Klever geeft 10 miljoen voor herstel watervoorziening van Gaza

DEN HAAG (ANP) - Voor het herstel van de watervoorziening in de verwoeste Gazastrook maakt minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp, PVV) 10 miljoen euro vrij. Dat maakte ze woensdag bekend in een debat in de Tweede Kamer. Ze noemde de situatie op dit moment in de Gazastrook "catastrofaal".

56 minuten geleden
Nederland ziet niets in snelle verlichting sancties Syrië

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet ziet niets in een snelle verlichting van de sancties tegen Syrië. Maar Nederland staat in Europa "vrijwel alleen", zei minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) dinsdagavond in de Tweede Kamer. "De druk is aan het toenemen. Vooral van landen met handelsbelangen."

7 uur geleden
Oppositie neemt VVD onder vuur om Gaza

HAAG (ANP) - De VVD is in een debat dinsdag over de situatie in Gaza zwaar onder vuur komen te liggen. Volgens een flink deel van de oppositie staat de regeringspartij niet open voor extra druk op Israël. "Ik wil liever effectieve maatregelen", reageerde VVD'er Eric van der Burg.

18 uur geleden
Staande ovatie van Kamer voor vertrekkend 'instituut' Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - Scheidend Kamerlid Pieter Omtzigt kreeg een staande ovatie in de Tweede Kamer bij zijn afscheid. Voorzitter Martin Bosma zei dat Omtzigt "kwam als Kamerlid en gaat als instituut." In zijn toespraak roemde Bosma Omtzigt om zijn werklust en dossierkennis. "Zoals jij is er geen tweede."

21 uur geleden
Emotionele Omtzigt: onvoldoende zichtbaar bezig met kernproblemen

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt vindt dat de Haagse politiek "onvoldoende zichtbaar bezig is met de kernproblemen van Nederland oplossen". Dat zegt de gewezen fractievoorzitter van NSC in een persverklaring bij zijn afscheid, zichtbaar geëmotioneerd. Hij hekelt dat "de tent in de fik staat" als er vijf lintjes niet ondertekend worden, terwijl problemen als de afwikkeling van het toeslagenschandaal voortduren.

1 dag geleden
Rijksuitgaven stijgen harder dan mag, zegt Raad van State

DEN HAAG (ANP) - De pas bijgestelde rijksbegroting voldoet niet volledig aan de Europese begrotingsregels. De uitgaven nemen de komende jaren sterker toe dan is toegestaan. Dat schrijft de Raad van State in een rapport over de voorjaarsnota die het kabinet vorige maand heeft ingediend.

1 dag geleden
Raad van State kritisch over versoepeling schadeaanpak Groningen

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State ziet enkele nadelen aan een voorstel om soepeler om te gaan met schade die mogelijk veroorzaakt is door de aardgaswinning in Groningen en Drenthe. Dat schrijft de belangrijkste raadgever van het kabinet op het gebied van wetgeving in een maandag gepubliceerd advies.

2 dagen geleden