Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rekeningen voor Oekraïense vluchtelingen zijn grote puzzel

Rekeningen voor Oekraïense vluchtelingen zijn grote puzzel

AMSTERDAM (ANP) - Voor Oekraïners die naar Nederland vluchten is het nog niet eenvoudig om een bankrekening te openen. Banken werken met toezichthouders en de overheid aan een oplossing voor dit probleem, geeft Betaalvereniging Nederland aan. "We hebben daar nog geen pasklaar antwoord op." De processen die banken hanteren om buitenlandse studenten een rekening te laten openen kunnen daarbij mogelijk als voorbeeld dienen, aldus een woordvoerder. "Het is in Nederland ook mogelijk om tijdelijke BSN-nummers te verstrekken, daar wordt ook naar gekeken."

Een bankrekening is voor vluchtelingen handig als ze gaan werken, wat voor de Oekraïners relatief makkelijk moet worden. Ook als ze leefgeld krijgen vanuit de overheid is een rekening praktisch. Dat kan echter nog wel enkele weken gaan duren, gaf de overheid al aan. Hoe lang de banken nodig hebben om het openen van bankrekeningen mogelijk te maken, weet Betaalvereniging Nederland nog niet. "Er wordt hard aan gewerkt."

Oekraïense vluchtelingen kunnen het geld van hun rekeningen bij Oekraïense banken in Nederland uitgeven of opnemen als hun bankpasjes en creditcards ondersteund worden. Grote maar is wel dat daarbij wordt gekeken naar de wisselkoers van dat moment. De Oekraïense grivna daalde direct na de inval hard, maar herstelde zich daarna weer. Er gaat momenteel ruim 32 grivna in een euro.

Vluchtelingen die contant geld mee hebben genomen uit Oekraïne kunnen daar momenteel ook niet zoveel mee. Wisselkantoren hebben weinig interesse in die valuta omdat het voor hen erg moeilijk is om die weer om te wisselen voor euro's, geeft de woordvoerder van de Betaalvereniging aan. "De Europese centrale banken zijn aan het overleggen om daar een oplossing voor te verzinnen."

Meer uit Financieel

Computerfabrikant Dell blinkt uit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Dell Technologies was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York. De computerfabrikant kwam met beter dan verwachte jaarcijfers. Ook de geplaagde vliegtuigtoeleverancier Spirit AeroSystems stond in de belangstelling na berichten door zakenkrant The Wall Street Journal over gesprekken met Boeing over een overname van het bedrijf.

2 uur geleden
WSJ: Reddit mikt op waardering tot 6,5 miljard bij beursgang

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit mikt bij zijn beursgang in New York op een waardering van maximaal 6,5 miljard dollar. Dat meldt The Wall Street Journal. Reddit zou aandelen willen verkopen voor een prijs tussen de 31 en 34 dollar per stuk, aldus de zakenkrant.

3 uur geleden
Bloomberg: miljarden aan belastingverlaging Duitse bedrijven

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering werkt aan een pakket ter waarde van ongeveer 7 miljard euro aan belastingverlagingen voor bedrijven om zo de economie te stimuleren. Dat meldden bronnen in Berlijn aan persbureau Bloomberg. Naar verluidt wil de regering van bondskanselier Olaf Scholz nog voor de zomer goedkeuring van het parlement voor de belastingverlagingen.

3 uur geleden
President Zwitserse centrale bank kondigt onverwacht vertrek aan

ZÜRICH (ANP/AFP) - De president van de Zwitserse centrale bank heeft vrijdag onverwacht zijn vertrek aangekondigd. Topman Thomas Jordan van de Swiss National Bank (SNB) legt in september zijn functie neer na twaalf jaar aan het hoofd te hebben gestaan van de centrale bank in Zürich.

4 uur geleden
Verkopen autoconcern Volkswagen omhoog in 2023

WOLFSBURG (ANP) - Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft in 2023 zijn verkopen opgevoerd, met ook een hogere omzet. Het bedrijf, dat naast Volkswagen ook bijvoorbeeld de merken Skoda, Porsche, Audi en Seat en de truckmerken MAN en Scania voert, verkocht wereldwijd in totaal 9,24 miljoen voertuigen. Dat is een stijging van 12 procent vergeleken met een jaar eerder.

5 uur geleden
WSJ: Boeing voert gesprekken om geplaagde toeleverancier te kopen

ARLINGTON (ANP) - Boeing voert gesprekken om Spirit AeroSystems over te nemen, de geplaagde maker van de 737 MAX-rompen waarbij meerdere kwaliteitsproblemen spelen. Spirit heeft zakenbankiers ingehuurd om de opties te bespreken, meldt zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) op basis van ingewijden. Het bedrijf zou ook de opties onderzoeken voor de verkoop van activiteiten in Ierland waar vliegtuigonderdelen worden gemaakt voor Boeings rivaal Airbus. Twintig jaar geleden werd Spirit juist afgesplitst van Boeing.

6 uur geleden
Verzekeraar Aegon grootste daler in AEX na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Aegon was vrijdag de grootste daler in de Amsterdamse AEX-index, die met winst het weekend inging. De verzekeraar kwam met tegenvallende jaarresultaten. Chemicaliëndistributeur IMCD was juist koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak na beter dan verwachte cijfers.

6 uur geleden