Reizigers vanuit België en Duitsland kunnen gecontroleerd worden
DEN HAAG (ANP) - Reizigers die vanuit België en Duitsland terug naar Nederland reizen kunnen vanaf zondag steekproefsgewijs gecontroleerd worden op hun coronabewijs. Wie tijdens een controle geen coronabewijs bij zich heeft, krijgt een boete van 95 euro.
Van reizigers die vanuit België terug naar Nederland rijden was al langer bekend dat ze vanaf zondag gecontroleerd kunnen worden, omdat veel risicogebieden in het zuiden van Europa liggen: België, delen van Frankrijk, Spanje en delen van Portugal zijn geel. De Koninklijke Marechaussee meldde donderdag dat ook reizigers vanuit Duitsland gecontroleerd kunnen worden, omdat de kleurcode van Italië naar geel zou worden veranderd. Dat is afgelopen vrijdag gebeurd.
Volgens een woordvoerder worden alle reisontwikkelingen in Europa in de gaten gehouden en kan de aanpak hierop worden aangepast. De mobiele teams die hiervoor zijn vrijgemaakt, kunnen zich gemakkelijk verplaatsen wanneer nodig. "We rijden zo die kant op bij wijze van spreken."
Eind juli werd bekend dat reizigers vanaf 12 jaar die uit EU-landen met een geel reisadvies komen per 8 augustus een coronabewijs bij zich moeten hebben. Zij moeten dit desgevraagd tonen aan de Koninklijke Marechaussee. Dit kunnen een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testbewijs zijn. Mensen die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app. Andere reizigers moeten zich voor hun terugreis laten testen in het land waar zij verblijven. Bij een PCR-test is dit maximaal 48 uur voor vertrek, bij een antigeen-test is dit 24 uur.
Mensen die niet met een eigen vervoermiddel reizen worden gecontroleerd door vervoersmaatschappijen.
Meer uit Binnenland
BOEKAREST (ANP) - De roofoverval in het Drents Museum in Assen waarbij Roemeense historische gouden kunstschatten zijn ontvreemd, was volgens de directeur van het Nationaal Historisch Museum in Boekarest, Ernest Öberlander-Târnoveanu, een zeer gerichte actie van de drie daders. De overval duurde maar twee minuten en de Gouden Helm van Cotofenesti en drie Dacische gouden armbanden zijn door de daders buitgemaakt, zei de museumdirecteur tegen Roemeense media.
26 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De politie heeft tijdens de actie van Extinction Rebellion (XR) bij de A10 in Amsterdam in totaal rond de 190 klimaatactivisten aangehouden. Eerder meldde ze nog dat er zo'n 130 arrestanten waren, maar dit aantal is inmiddels bijgesteld.
55 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De politie heeft tijdens de actie van Extinction Rebellion (XR) bij de A10 in Amsterdam in totaal rond de 130 klimaatactivisten aangehouden. Twee blokkades op de snelwegen A4 en A10 werden zo snel mogelijk opgeheven, meldt de politie op X. Hierbij werden veertig aanhoudingen verricht voor onder meer het overtreden van de Wegenverkeerswet. Bij de oprit naar de A10 ter hoogte van de Amstelveenseweg werden nog eens zo'n negentig betogers aangehouden en verplaatst naar Amsterdam-Noord.
2 uur geledenASSEN (ANP) - Het Drents Museum bekijkt maandag wanneer de deuren weer open kunnen. Dat zei directeur Harry Tupan op een persconferentie naar aanleiding van de inbraak bij het museum, waarbij gouden kunstvoorwerpen zijn gestolen.
3 uur geledenASSEN (ANP) - Er zijn verzekeraars waarbij musea zich kunnen verzekeren tegen kunstroof. Dit meldt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars na de roof van archeologische topstukken uit het Drents Museum in Assen. "Een klein aantal aanbieders op de Nederlandse markt doet dit, maar het is echt een nichemarkt", zegt hij.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Museumvereniging noemt het geweld dat is gebruikt bij de overval op het Drents Museum "erg zorgwekkend". Dat zegt voorzitter Marise Voskens van de brancheorganisatie zaterdag. Zij reageert hiermee op de Roemeense archeologische topstukken die zijn buitgemaakt na het gebruik van explosieven.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De politie is overgegaan tot aanhoudingen bij de demonstratie van Extinction Rebellion (XR) bij de A10. Tientallen demonstranten demonstreerden bij de af- en oprit van de A10 ter hoogte van het voormalige ING-gebouw op de Amsterdamse Zuidas. Er waren GVB-bussen aanwezig om de demonstranten af te voeren, zag een verslaggever ter plaatse. Voordat de politie overging tot arrestaties zijn daar ook mensen vrijwillig ingestapt.
4 uur geleden