Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Reisorganisaties: inflatie nieuwe tegenvaller na chaos Schiphol

Reisorganisaties: inflatie nieuwe tegenvaller na chaos Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Reisorganisaties zijn bang dat ze een eenmalige kans op het goedmaken van de omzetverliezen uit de coronatijd mislopen door de chaos op Schiphol. Een volgende crisis staat volgens brancheclub ANVR alweer te wachten, nu de hoge inflatie er waarschijnlijk snel voor gaat zorgen dat consumenten gaan besparen op hun vakantieplannen. "Daar gaan we de komende maanden wel wat van merken", aldus directeur Frank Oostdam.

"Tot nu toe wint reislust het van geldzorgen, maar dat gaat niet tot het oneindige voortduren. Dan is het wel heel erg zuur dat je door Schiphol je omzet niet kan pakken. Daar komt onze boosheid ook vandaan", zegt de voorman van de reissector.

Door de lange wachttijden hebben veel vakantiegangers er volgens hem voor gekozen niet meer op vliegvakantie te gaan, maar bijvoorbeeld de auto te pakken. "Mijn inschatting op basis van berichten vanuit leden is dat onze jaaromzet door de chaos tussen de 10 en 20 procent lager uitvalt", aldus de directeur. Het zou gaan om een bedrag van meer dan 100 miljoen euro.

Schade verhalen

En dat terwijl de branche de eerste maanden van dit jaar op weg was naar betere cijfers dan in 2019, het laatste jaar voor de coronabeperkingen. "Tot mei zaten we daar echt nadrukkelijk boven, maar toen de problemen op Schiphol ontstonden kwam een duidelijke knik." Nu kunnen reisorganisaties over het algemeen niet meer boven het niveau van drie jaar geleden uitkomen. "Maar alsnog is het vele malen beter dan vorig jaar", stelt Oostdam.

De reisbranche is nog altijd van plan om de schade op Schiphol te verhalen. "Iemand moet hiervoor verantwoordelijk zijn en dat is Schiphol. Dat vindt iedereen", klinkt het. "We zijn tot eind augustus aan het inventariseren wat de schade precies is. Dan hopen we er in overleg met Schiphol uit te komen. En als het niet anders kan, gaan we naar de rechter."

Lichte verbetering

De huidige overleggen met de luchthaven noemt Oostdam "best goed". "Schiphol doet zijn uiterste best het zo overzichtelijk mogelijk te houden en daar slaagt het redelijk in. We zien een lichte verbetering."

Volgens hem valt het mee hoeveel reizigers hun vlucht missen door de drukte. "Er zijn wel heel veel vluchtvertragingen doordat maatschappijen op laatkomende passagiers wachten als ze dat kunnen. Vakantiegangers nemen de vertraging op de koop toe en zijn blij dat ze aan boord zitten."

Meer uit Financieel

Jeff Bezos investeert in bedrijf achter mensachtige AI-robot

SUNNYVALE (ANP) - Amazon-oprichter Jeff Bezos investeert tientallen miljoenen in een bedrijf dat mensachtige robots ontwikkelt die met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) taken van ons moeten overnemen. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich op ingewijden baseert, doet ook chipbedrijf Nvidia mee aan een nieuwe kapitaalinjectie in de start-up Figure AI.

56 minuten geleden
Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

ORANJESTAD (ANP) - Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas heeft ten noordoosten van Aruba drie mogelijke gasvelden gevonden. De Arubaanse minister van Energie, Glenbert Croes, bevestigde vrijdag dat hij daarover is ingelicht. Een van de mogelijke gasvelden heeft de potentie heel groot te zijn, zei Croes.

3 uur geleden
Bosch schrapt 3500 banen bij divisie voor huishoudelijke apparaten

MÜNCHEN (AFN/DPA) - Het Duitse technologieconcern Bosch is van plan de komende drie jaar 3500 banen te schrappen bij zijn divisie voor huishoudelijke apparaten. Met die ingreep wil het bedrijf de kosten omlaag krijgen en de organisatie vereenvoudigen, laat een woordvoerster weten.

3 uur geleden
Chipbedrijven eindigen onderaan op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag lager gesloten, met chipbedrijven bij de sterkste dalers. Toeleverancier voor de chipindustrie Besi eindigde onderaan bij de hoofdfondsen. Ook ASML en ASMI daalden na een week waarin enthousiasme over kunstmatige intelligentie en de chipsector eerder juist voor flinke koerswinsten zorgden.

4 uur geleden
Duitsland mag vergroening ArcelorMittal met 1,3 miljard steunen

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Commissie vindt het goed dat Duitsland 1,3 miljard euro steekt in een plan van staalconcern ArcelorMittal om een deel van de staalproductie in dat land te verduurzamen. In Nederland wil Tata Steel ook graag financiële hulp van de overheid voor de vergroening van zijn hoogovencomplex bij IJmuiden, maar onderhandelingen hierover lopen nog.

4 uur geleden
Nederlander op Britse sanctielijst om handel in Russische olie

LONDEN (ANP) - De Britse overheid heeft sancties opgelegd aan de Nederlandse oliehandelaar Niels Troost, omdat hij zou hebben geholpen bij het omzeilen van boycotmaatregelen tegen Russische olie. Zijn bedrijf Paramount Energy & Commodities maakte "onbelemmerde handel in Russische olie mogelijk buiten het bereik van sancties van het Verenigd Koninkrijk en de G7", maakte het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend.

6 uur geleden
Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

STEENDEREN (ANP) - Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. "De klanten die het betreft, hebben we hierover geïnformeerd", meldt het bedrijf. Het gaat om horeca-afnemers, licht Aviko toe.

6 uur geleden