Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Reisorganisaties: inflatie nieuwe tegenvaller na chaos Schiphol

Reisorganisaties: inflatie nieuwe tegenvaller na chaos Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Reisorganisaties zijn bang dat ze een eenmalige kans op het goedmaken van de omzetverliezen uit de coronatijd mislopen door de chaos op Schiphol. Een volgende crisis staat volgens brancheclub ANVR alweer te wachten, nu de hoge inflatie er waarschijnlijk snel voor gaat zorgen dat consumenten gaan besparen op hun vakantieplannen. "Daar gaan we de komende maanden wel wat van merken", aldus directeur Frank Oostdam.

"Tot nu toe wint reislust het van geldzorgen, maar dat gaat niet tot het oneindige voortduren. Dan is het wel heel erg zuur dat je door Schiphol je omzet niet kan pakken. Daar komt onze boosheid ook vandaan", zegt de voorman van de reissector.

Door de lange wachttijden hebben veel vakantiegangers er volgens hem voor gekozen niet meer op vliegvakantie te gaan, maar bijvoorbeeld de auto te pakken. "Mijn inschatting op basis van berichten vanuit leden is dat onze jaaromzet door de chaos tussen de 10 en 20 procent lager uitvalt", aldus de directeur. Het zou gaan om een bedrag van meer dan 100 miljoen euro.

Schade verhalen

En dat terwijl de branche de eerste maanden van dit jaar op weg was naar betere cijfers dan in 2019, het laatste jaar voor de coronabeperkingen. "Tot mei zaten we daar echt nadrukkelijk boven, maar toen de problemen op Schiphol ontstonden kwam een duidelijke knik." Nu kunnen reisorganisaties over het algemeen niet meer boven het niveau van drie jaar geleden uitkomen. "Maar alsnog is het vele malen beter dan vorig jaar", stelt Oostdam.

De reisbranche is nog altijd van plan om de schade op Schiphol te verhalen. "Iemand moet hiervoor verantwoordelijk zijn en dat is Schiphol. Dat vindt iedereen", klinkt het. "We zijn tot eind augustus aan het inventariseren wat de schade precies is. Dan hopen we er in overleg met Schiphol uit te komen. En als het niet anders kan, gaan we naar de rechter."

Lichte verbetering

De huidige overleggen met de luchthaven noemt Oostdam "best goed". "Schiphol doet zijn uiterste best het zo overzichtelijk mogelijk te houden en daar slaagt het redelijk in. We zien een lichte verbetering."

Volgens hem valt het mee hoeveel reizigers hun vlucht missen door de drukte. "Er zijn wel heel veel vluchtvertragingen doordat maatschappijen op laatkomende passagiers wachten als ze dat kunnen. Vakantiegangers nemen de vertraging op de koop toe en zijn blij dat ze aan boord zitten."

Meer uit Financieel

SCP: ander beleid nodig om vrouwen meer te laten werken

DEN HAAG (ANP) - Om vrouwen die werken in deeltijd meer uren te laten maken, zou de overheid zich meer moeten richten op moeders met kinderen die wat ouder en zelfstandiger zijn. Dat stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Daarmee zou het arbeidsaanbod fors toenemen, al vraagt dat wel om nieuw beleid.

2 uur geleden
SCP: ander beleid nodig om vrouwen meer te laten werken

DEN HAAG (ANP) - Om vrouwen die werken in deeltijd meer uren te laten maken, zou de overheid zich meer moeten richten op moeders met kinderen die wat ouder en zelfstandiger zijn. Dat stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Daarmee zou het arbeidsaanbod fors toenemen, al vraagt dat wel om nieuw beleid.

2 uur geleden
Beurswaakhond VS legt boetes op aan reeks Wall Street-firma's

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Amerikaanse toezichthouders hebben schikkingen getroffen met meer dan een dozijn banken na een uitgebreid onderzoek dat laat zien hoe financiële bedrijven wereldwijd er niet in slaagden de communicatie van werknemers via niet-geautoriseerde berichten-apps te controleren. Door de schikking van dinsdag van in totaal 1,1 miljard dollar komen de totale boetes in deze zaak op meer dan 2 miljard dollar uit.

4 uur geleden
IMF: Britse begrotingsmaatregelen zullen ongelijkheid vergroten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De belastingverlaging en andere omstreden maatregelen die de Britse regering wil nemen om de koopkracht te repareren, zullen de ongelijkheid in het land waarschijnlijk vergroten. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds, dat de Britse plannen bekritiseerde. Het fonds noemde de plannen "niet doelgericht". Het pakket maatregelen zorgde eerder al voor een een flinke waardedaling van het pond.

4 uur geleden
Wall Street overwegend lager, S&P 500 kort op laagste punt 2022

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag overwegend met verliezen de handelsdag uitgegaan. De graadmeters op Wall Street lieten sterke schommelingen zien. Na de openingsbel stonden ze eensgezind nog op winst, maar tussentijds tikte bijvoorbeeld de brede S&P 500 ook zijn laagste stand in twee jaar tijd aan. Olie-en gasbedrijven profiteerden van de gestegen prijzen.

4 uur geleden
Bloomberg: geen Europeaan meer in top bij staatsbedrijven Rusland

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Europeanen zouden geen goedbetaalde functies bij Russische staatsbedrijven meer mogen bekleden. De Europese Unie zou een Duits voorstel van die strekking overwegen, meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. Een mogelijk verbod zou voor alle ingezeten van de EU moeten gelden.

4 uur geleden
Turkse banken stoppen met Russisch betaalsysteem Mir na druk VS

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - Turkse banken zijn gestopt met het ondersteunen van het Russische betaalsysteem Mir. Dat is gebeurd onder druk van de Verenigde Staten, die banken waarschuwden om geen nieuwe overeenkomsten aan te gaan of nieuwe contracten te sluiten met Mir. Een tweetal Turkse banken had eerder al aangegeven met Mir te stoppen. Nu komen daar ook staatsbanken Halkbank, TC Ziraat Bankasi en Vakiflar Bankasi bij.

5 uur geleden