Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Reisorganisatie TUI schikt met Britse families aanslag Tunesië

Reisorganisatie TUI schikt met Britse families aanslag Tunesië

SHEFFIELD (ANP/BLOOMBERG) - Reisorganisatie TUI schikt met de familie van Britse slachtoffers van de aanslag in Tunesië uit 2015. Daarbij gaf de reisorganisatie geen schuld toe, noch aansprakelijk te zijn "in het licht van alle uitzonderlijke omstandigheden van de zaak". Dat zei de touroperator in een gezamenlijke verklaring met advocatenkantoor Irwin Mitchell die de eisers bijstond. Het is niet bekend voor welk bedrag is geschikt.

De families zeggen "onvermoeibaar te hebben gestreden om te begrijpen hoe de aanslag kon gebeuren en te hebben geprobeerd om te zorgen dat hieruit lessen getrokken zijn zodat andere families niet geraakt worden door soortgelijke tragedies", aldus de verklaring. "TUI heeft altijd welgemeende condoleances uitgesproken", valt nog meer te lezen.

Tunesië werd in juni 2015 opgeschrikt door een terroristische aanslag op toeristen in de badplaats Sousse. Hierbij kwamen 38 mensen om het leven, onder wie veel Europese toeristen. De dader was een student, die getraind zou zijn door terroristen in Libië. Beveiligers schoten de man na de schietpartij dood. Na de aanslag schortten reisorganisaties geruime tijd vakantiereizen en vluchten naar het land op.

Verantwoordelijk voor veiligheid

De families van de 30 omgekomen Britten spanden in 2017 een rechtszaak aan tegen TUI. Het ging destijds volgens de Britse omroep BBC om zo'n 80 schuldeisers, bestaande uit familieleden en mensen die gewond raakten tijdens de aanslag. De schuldeisers wilden compensatie voor hun lijden, financiële verliezen en behandeling die ze als gevolg van de aanslag nodig hadden. Volgens de eisers was de touroperator, die reizen naar het gebied organiseerde, verantwoordelijk voor de veiligheid van de vakantiegangers en nalatig in het controleren daarvan.

In 2017 oordeelde een rechter al dat touroperators die reizen naar Tunesië organiseerden en het hotel waar de omgekomen en gewond geraakte slachtoffers verbleven niet verzuimd hadden de veiligheid te controleren.

Meer uit Financieel

Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

11 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

14 uur geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

15 uur geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

1 dag geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

1 dag geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

1 dag geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

1 dag geleden