Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Reisbureaus Suriname teleurgesteld in KLM

Reisbureaus Suriname teleurgesteld in KLM

PARAMARIBO (ANP) - Reisbureaus in Suriname zijn teleurgesteld en verbaasd over het besluit van KLM om vanaf 9 juli de ticketverkoop helemaal zelf te gaan doen. Dit betekent dat Surinaamse reisagenten 6 procent commissie op de ticketverkoop mislopen en een groot deel van de bureaus het loodje legt. KLM zegt deze bezuinigingsmaatregel te moeten nemen vanwege financiële problemen.

Riaz Mohamedjoesoef, voorzitter van de Associatie van Reisagenten in Suriname (ASRA), vindt het vreemd dat KLM juist nu met deze mededeling komt, omdat er nog een onderhandeling over de kwestie gaande is. De ASRA-voorzitter zegt het vermoeden te krijgen dat KLM misbruikt maakt van de situatie, omdat het de enige luchtvaartmaatschappij is die tijdens de coronacrisis tussen Amsterdam en Paramaribo vliegt.

Directeur Martijn ten Broecke van de KLM-vestiging in Paramaribo zegt dat zijn bedrijf geen andere keus heeft vanwege de beroerde situatie van zijn onderneming. Het uitbetalen van de commissie is een te grote kostenpost. Volgens hem werken reisbureaus in de rest van de wereld met een ander systeem dat meer uitgaat van boekingstoeslagen en beloningen op basis van verkoopaantallen. Als de ASRA daar ook toe over zou gaan, kan de verkoop weer door de agenten gebeuren, aldus de directeur.

Het is de vraag of KLM dit besluit zomaar kan nemen. Sinds 2007 bestaat er een besluit van de Surinaamse overheid waarin de 6 procent commissie is vastgelegd. Het staatsbesluit heeft juist als doel de reisbranche in Suriname te beschermen, aldus de ASRA. Volgens de KLM is het staatsbesluit echter een tijdelijke maatregel.

Meer uit Financieel

Driekwart ondernemers kan hogere kosten niet doorberekenen

AMSTERDAM (ANP) - Driekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze vrezen klanten kwijt te raken aan de concurrentie. Ook zijn prijzen vaak vastgelegd in afspraken met klanten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek bij ondernemers.

4 uur geleden
OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

10 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

14 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

18 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

19 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

20 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

21 uur geleden