Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Reisbranche: plan Schiphol voor meivakantie 'niet zo dramatisch'

Reisbranche: plan Schiphol voor meivakantie 'niet zo dramatisch'

LEUSDEN (ANP) - Het reizigersplafond dat Schiphol voor ogen heeft voor de meivakantie "valt mee", vindt de Nederlandse reisbranche. Directeur Frank Oostdam van reisbranchevereniging ANVR spreekt van een "redelijk minimale reductie, niet zo dramatisch als het vorig jaar was". Vakantiegangers hoeven zich volgens hem dan ook geen zorgen te maken, want reisorganisaties zullen zeker geen verkochte vakanties hoeven te annuleren.

Dinsdag kwam naar buiten dat Schiphol opnieuw het aantal vertrekkende reizigers wil gaan beperken om te grote drukte te voorkomen. Het zou gaan om een "veiligheidsmarge" van 5 procent minder reizigers, wat betekent dat er dagelijks enkele duizenden mensen minder mogen vertrekken.

Oostdam wijst erop dat deze beperking niet zo ingrijpend is als de maatregelen die Schiphol vorig jaar invoerde en die momenteel nog steeds gelden. Destijds greep Schiphol hard in omdat met name de beveiliging de grote drukte niet aankon en er vaak lange rijen met wachtende passagiers stonden, soms tot buiten de vertrekhal.

Dagelijks meer dan 70.000 passagiers

"Er kunnen straks waarschijnlijk weer meer dan 70.000 mensen per dag vertrekken. Dat is meer dan nu", benadrukt Oostdam. Volgens hem zullen luchtvaartmaatschappijen wel minder tickets kunnen verkopen vergeleken met de maximale capaciteit. Omdat veel vliegtuigstoelen nu nog helemaal niet zijn verkocht, merken mensen die al een reis hebben geboekt daar weinig van.

Dat Schiphol het nodig vindt om toch weer in te grijpen kan mensen volgens Oostdam in algemene zin wel onzekerder maken. En dat kan ongunstig zijn voor de boekingen bij de reisbranche. "Het is jammer dat het zo moet", aldus de voorman van de ANVR, waarbij grote reisconcerns als TUI, Sunweb en Corendon zijn aangesloten.

Voorstel nog niet definitief

Het voorstel van Schiphol is nog niet helemaal definitief. De luchthaven is hierover nog in gesprek met luchtvaartmaatschappijen en bagageafhandelaars. De kans dat er nog iets aan het plan voor de veiligheidsmarge gewijzigd gaat worden is volgens Schiphol evenwel klein.

De ANVR reageerde onlangs nog heel boos toen Schiphol-topman Ruud Sondag aangaf dat er in de drukke meivakantie mogelijk toch weer beperkingen nodig zouden zijn voor het aantal reizigers. Dat kwam omdat diezelfde Sondag enkele weken daarvoor nog de indruk had gewekt dat de limiet op het aantal reizigers dat dagelijks vanaf de luchthaven mag vertrekken na maart helemaal zou komen te vervallen.

Geen zin om kwaad te blijven

Oostdam geeft aan dat het voor de reisbranche geen zin heeft om kwaad te blijven. Hij vertrouwt erop dat Schiphol er alles aan doet om nog meer beveiligers te vinden. Ook heeft hij de indruk dat er "goede voortgang" wordt gemaakt bij het oplossen van het personeelstekort in de bagageafhandeling.

Meer uit Financieel

Virgin Orbit grote verliezer op verder positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Virgin Orbit was vrijdag de grote verliezer op de aandelenbeurzen in New York. Het aandeel kelderde 41,2 procent. Het ruimtevaartbedrijf van de bekende Britse zakenman en miljardair Richard Branson heeft gemeld zijn activiteiten te staken. Virgin Orbit raakte in de financiële problemen na een mislukte lancering van een ruimteraket begin dit jaar. Geldschieters bleven echter uit. Het overgrote deel van het personeel wordt nu ontslagen, al waren bijna alle werknemers al met onbetaald verlof gestuurd.

1 uur geleden
Techniekbranche: meeste cv-bedrijven in wachtrij voor certificering

WOERDEN (ANP) - Installatiebedrijven die werken aan cv-ketels, geisers en gashaarden moeten volgens de nieuwe Gasketelwet vanaf zaterdag over een certificaat beschikken. Ongeveer 500 bedrijven hebben inmiddels een certificering, maar zo’n 2000 bedrijven nog niet. Dat meldt brancheorganisatie Techniek Nederland, die aangeeft dat "de capaciteit van de certificerende instellingen beperkt is". Een acuut probleem is dat niet, mits de bedrijven voldoen aan bepaalde voorwaarden.

1 uur geleden
IMF-lening van 15,6 miljard dollar Oekraïne formeel goedgekeurd

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een vierjarig financieringspakket van 15,6 miljard dollar (omgerekend zo'n 14,4 miljard euro) voor Oekraïne goedgekeurd. Daarmee ligt het besluit formeel vast, nadat het IMF en Oekraïne anderhalve week geleden een voorlopige overeenkomst hadden gesloten.

3 uur geleden
Royal FloraHolland draait verlies door hoge energiekosten

AALSMEER (ANP) - Royal FloraHolland heeft vorig jaar afgesloten met rode cijfers. De bloemenveiling eindigde een jaar eerder nog met een winst, maar in 2022 drukten de hoge energiekosten flink op het resultaat. Ook een afboeking van het failliet verklaarde Floriworld, een soort themapark voor de sierbloementeelt, droeg bij aan het verlies.

4 uur geleden
ING-personeel Noord-Holland, Utrecht en Flevoland staakt dinsdag

AMSTERDAM (ANP) - Medewerkers van ING-kantoren in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht gaan dinsdag staken. Dat meldt vakbond FNV, die medewerkers van ING-kantoren in de provincies oproept naar Amsterdam te komen voor een manifestatie. Deze week legde het ING-personeel uit Noordoost-Nederland al het werk neer.

4 uur geleden
Kazachstan wil olieleveringen aan Duitsland vervijfvoudigen

ASTANA (ANP/DPA) - Kazachstan wil de olie-export voor de maand april verhogen van 20.000 ton naar 100.000 ton. Kazachstan begon begin dit jaar met het leveren van de olie, waardoor Duitsland minder afhankelijk is van Russische olie.

5 uur geleden
Philips opnieuw dagwinnaar AEX op groen Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Philips stond aan het einde van de handelsdag vrijdag opnieuw bovenaan de AEX met een stijging van 2,4 procent. Dat is voor de tweede dag op rij, nadat het zorgtechnologieconcern donderdag ook al de grote winnaar was op Beursplein 5. Beleggers lijken nog altijd positief gestemd over uitlatingen van topman Roy Jakobs, die verklaarde waarschijnlijk dit jaar een akkoord te kunnen sluiten met patiënten die economische schade hebben geleden door defecte slaapapneuapparaten.

5 uur geleden