Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Reisbranche: niet alleen vaccinatiebewijs, ook testen

Reisbranche: niet alleen vaccinatiebewijs, ook testen

DEN HAAG (ANP) - De reisbranche is groot voorstander van een vaccinatiebewijs, maar wil ook dat reizigers getest blijven worden op het coronavirus. "Je kunt mensen die zich niet willen laten vaccineren, ook niet ontzeggen dat ze op vakantie mogen", zegt ANVR-voorzitter Frank Oostdam, die vreest dat vaccinatiebewijzen alleen leiden tot uitsluiting.

Volgens de Gezondheidsraad mogen bedrijven en instellingen, zoals zorginstellingen, scholen, horecabedrijven en evenementenorganisatoren, wettelijk gezien om een vaccinatiebewijs vragen voor de toegang tot voorzieningen. Dat mag dan niet leiden tot uitsluiting van groepen, discriminatie of schending van de privacyregels.

Branchevereniging ANVR zegt dat als er steeds meer mensen gevaccineerd zijn, de neiging om naar het buitenland te gaan groot wordt. Oostdam hoopt dat er heel strikt vast wordt gehouden aan het huidige testbeleid in de reisbranche, met daarbovenop een vaccinatiebewijs.

Reizen afgeraden

De overheid raadt reizen naar het buitenland af tot eind maart. Voor noodzakelijke reizen moeten Nederlandse reizigers momenteel een negatieve coronatest kunnen laten zien en moeten ze vier uur voor vertrek een sneltest laten doen.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt het advies van de Gezondheidsraad verder te bestuderen. Alle opties om verantwoord open te kunnen gaan zijn volgens de organisatie welkom. KHN benadrukt dat de focus nu ligt op een "fatsoenlijk heropeningsplan en een structurele verbetering van de routekaart".

Winkeliersvereniging INretail laat weten dat een vaccinatiebewijs voor winkels in de non-foodsector niet relevant is omdat de winkels nog dicht zijn. Ook concertorganisator Mojo, bekend van grote festivals zoals Lowlands, loopt nog niet op de zaken vooruit en zegt af te wachten wat de overheid over een vaccinatiebewijs beslist. Pretpark de Efteling zegt dat het gezien de voorlopige sluiting nog te vroeg is om iets over een vaccinatiebewijs te melden.

Meer uit Binnenland

Vermoedelijk ontvoerde man Spanbroek liep op zijn sokken

SPANBROEK (ANP) - De politie zoekt nog altijd naar de man die vrijdagmiddag mogelijk is ontvoerd in het Noord-Hollandse Spanbroek en heeft een nieuwe foto van hem gepubliceerd. Uit het politieonderzoek komt verder naar voren dat de man Engels of Duits spreekt. En hij stond een klein uur voor de vermoedelijke ontvoering op zijn sokken bij het winkelcentrum en de bushalte aan de Herenweg in Spanbroek.

1 uur geleden
Steekpartij in trein bij Ede-Wageningen: acht arrestaties

EDE-WAGENINGEN (ANP) - Acht mannen zijn in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt na een vechtpartij in een trein die uit Arnhem kwam en naar Ede-Wageningen ging. Daarbij is ook gestoken. Twee mensen moesten met niet-levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis. Een van hen is ook aangehouden.

3 uur geleden
Nog één op A12 opgepakte klimaatactivist vast, rest weer vrij

DEN HAAG (ANP) - Er zit nog één klimaatactivist vast die zaterdag bij de blokkade van de A12 in Den Haag is opgepakt. De rest van de 48 arrestanten die de politie aanhield voor strafbare feiten als vernieling of belediging, is zaterdagavond weer op vrije voeten gesteld, melden de politie en een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

7 uur geleden
Politiebonden: niet vervolgen activisten A12 frustreert politie

DEN HAAG (ANP) - Er is bij politiemensen die zaterdag in Den Haag hebben gewerkt bij de blokkade van de A12 door activisten van Extinction Rebellion grote frustratie ontstaan. Het niet vervolgen van meer dan 1500 aanhoudingen is in het verkeerde keelgat geschoten van de politie, zo bevestigt voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs, na berichtgeving van het AD.

9 uur geleden
Explosie bij Surinaams geldwisselkantoor in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de West-Kruiskade in Rotterdam is zondag om 05.00 uur een explosie geweest. Eerder in de week gingen bij drie vestigingen van dit bedrijf Suri-Change in Amsterdam eveneens explosieven af. De politie zegt rekening te houden met een verband, ook gelet op de werkwijze.

13 uur geleden
Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook. "Niemand verdient het om zo lang onopgemerkt te blijven", aldus de politie die mensen oproept zijn of haar buren soms in de gaten te houden. "Sociale controle is belangrijk. Zeker bij oudere mensen of mensen die zich als kluizenaar gedragen."

19 uur geleden
Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

HILVERSUM (ANP) - In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. Het slachtoffer was volgens hem wel aanspreekbaar.

19 uur geleden