Reisbranche: niet alleen vaccinatiebewijs, ook testen
DEN HAAG (ANP) - De reisbranche is groot voorstander van een vaccinatiebewijs, maar wil ook dat reizigers getest blijven worden op het coronavirus. "Je kunt mensen die zich niet willen laten vaccineren, ook niet ontzeggen dat ze op vakantie mogen", zegt ANVR-voorzitter Frank Oostdam, die vreest dat vaccinatiebewijzen alleen leiden tot uitsluiting.
Volgens de Gezondheidsraad mogen bedrijven en instellingen, zoals zorginstellingen, scholen, horecabedrijven en evenementenorganisatoren, wettelijk gezien om een vaccinatiebewijs vragen voor de toegang tot voorzieningen. Dat mag dan niet leiden tot uitsluiting van groepen, discriminatie of schending van de privacyregels.
Branchevereniging ANVR zegt dat als er steeds meer mensen gevaccineerd zijn, de neiging om naar het buitenland te gaan groot wordt. Oostdam hoopt dat er heel strikt vast wordt gehouden aan het huidige testbeleid in de reisbranche, met daarbovenop een vaccinatiebewijs.
Reizen afgeraden
De overheid raadt reizen naar het buitenland af tot eind maart. Voor noodzakelijke reizen moeten Nederlandse reizigers momenteel een negatieve coronatest kunnen laten zien en moeten ze vier uur voor vertrek een sneltest laten doen.
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt het advies van de Gezondheidsraad verder te bestuderen. Alle opties om verantwoord open te kunnen gaan zijn volgens de organisatie welkom. KHN benadrukt dat de focus nu ligt op een "fatsoenlijk heropeningsplan en een structurele verbetering van de routekaart".
Winkeliersvereniging INretail laat weten dat een vaccinatiebewijs voor winkels in de non-foodsector niet relevant is omdat de winkels nog dicht zijn. Ook concertorganisator Mojo, bekend van grote festivals zoals Lowlands, loopt nog niet op de zaken vooruit en zegt af te wachten wat de overheid over een vaccinatiebewijs beslist. Pretpark de Efteling zegt dat het gezien de voorlopige sluiting nog te vroeg is om iets over een vaccinatiebewijs te melden.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer eist toch de adviezen op van ambtenaren en juristen aan het kabinet over de voorgenomen crisismaatregelen om het asielbeleid aan te scherpen. Premier Dick Schoof weigerde die te delen omdat er nog geen besluit over zou zijn gevallen, maar de Kamer legt zich daar niet bij neer. Ook regeringspartij NSC steunde het herhaalde verzoek. Het grote debat over de Prinsjesdag-plannen moet daarom even wachten totdat het kabinet op het verzoek is ingegaan.
30 minuten geledenWAGENINGEN (ANP) - Het Bevrijdingsvuur is donderdagochtend "stipt om 09.00 uur" op het 5 Mei Plein in Wageningen aangekomen, zegt een woordvoerder van het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945. Ieder jaar wordt het Bevrijdingsvuur traditiegetrouw vanuit Eindhoven naar Wageningen gebracht.
43 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof wil de juridische analyse die ten grondslag ligt aan het inzetten van het noodrecht om asielmaatregelen te nemen nog niet delen. De Tweede Kamer had erom gevraagd, maar het besluit erover is "nog niet afgerond", aldus de premier. In de brief die hij hierover stuurt, wordt ook duidelijk dat het kabinet deze informatie pas wil delen nadat het besluit is genomen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Meerdere gemeenten, waaronder Staphorst, onderzoeken of ze zelf langdurige asielopvang kunnen organiseren. Een tiental gemeenten overweegt dit, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) naar aanleiding van een bericht in de Stentor.
1 uur geledenAMERSFOORT (ANP) - Qbuzz is als eerste bus- en treinvervoerder in Nederland begonnen met het gebruik van WhatsApp als informatiekanaal. Sinds donderdag kunnen reizigers in een zogeheten WhatsApp-kanaal actuele reisinformatie ontvangen, inclusief wijzigingen in de dienstregeling.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Bijna een op de tien jongeren is ooit gevraagd om de pinpas of bankrekening uit te lenen aan criminelen, en zeven op de tien jongeren weten niet dat de pakkans groot is. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) op basis van een steekproef onder 258 Nederlanders van 18 tot en met 25 jaar. De banken starten donderdag een campagne om opnieuw te waarschuwen voor deze en andere vormen van fraude.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor bijna 60 procent van de mensen die vorig jaar in de gevangenis zaten was dit niet de eerste keer, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Vorig jaar zaten ruim 30.000 mensen voor korte of lange tijd in de cel, ongeveer evenveel als een jaar eerder. Daarvan zaten bijna 18.000 al vaker in detentie.
5 uur geleden