Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Reisbranche achterblijver in herstel zakelijke dienstverlening

Reisbranche achterblijver in herstel zakelijke dienstverlening

DEN HAAG (ANP) - De zakelijke dienstverlening is de coronacrisis nog niet te boven. In het tweede kwartaal steeg de omzet weliswaar met meer dan een vijfde ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, maar daarmee is die nog niet op het niveau van twee jaar geleden, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor de meeste branches geldt dat wel, maar met name de reisbranche en het reclamewezen blijven achter.

De omzetgroei van 20,9 procent is de hoogste die het CBS ooit heeft gemeten. Dat hangt uiteraard samen met een forse krimp in dezelfde periode vorig jaar. Ten opzichte van de maanden april tot en met juni 2019 is de omzet van de hele zakelijke dienstverlening nog 1,4 procent kleiner.

De IT-branche en de rechtskundige dienstverlening, zoals advocaten en notarissen, maar ook adviesbureaus op rechtsgebied, staan er veel beter voor dan voor de crisis. IT-dienstverleners hebben nu al 10 procent meer omzet dan in 2019, rechtskundig dienstverleners behalen 12,7 procent meer omzet.

Flinke dip

De uitzendbranche kende in de coronacrisis een flinke dip, maar toont nu ook weer sterk herstel. Afgelopen kwartaal ging de omzet met een vijfde omhoog en daarmee kwam die sector uit op het niveau van twee jaar geleden.

De reisbranche zag de omzet in het voorjaar met ruim 300 procent groeien, maar in 2020 was die nog veel harder gedaald. Ondanks de reuzengroei is de omzet nog niet de helft van wat die in 2019 was. De inkomsten van het reclamewezen gingen afgelopen kwartaal met ruim een derde omhoog. Die beroepsgroep ligt nog 7 procent achter op de omzet van 2019.

Ondernemers in de zakelijke dienstverlening zien de toekomst wel met steeds meer vertrouwen tegemoet. Dit ligt nu hoger dan voor de coronacrisis. Wel verwacht zo'n een op de drie ondernemers in het huidige kwartaal tegen een tekort aan personeel op te lopen.

Meer uit Financieel

Maker fitnessapparatuur Peloton maakt koerssprong op Wall Street

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Maker van slimme fitnessapparatuur Peloton heeft vrijdag een koerssprong van bijna 14 procent gemaakt op Wall Street op een verder vrij rustige beursdag. De Amerikaanse onderneming kondigde aan bijna 800 banen te schrappen, veel van zijn speciale winkelshowrooms te sluiten en zijn prijzen te verhogen.

1 uur geleden
Sancties zetten omvang Russische economie jaren terug in de tijd

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Door de internationale boycot van Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne is de omvang van de Russische economie teruggezet naar het niveau van 2018. Dat volgt volgens economen van persbureau Bloomberg uit nieuwe cijfers van het federale statistiekbureau in Moskou.

2 uur geleden
Spanje vraagt Duitsland om hulp voor gaspijp naar Centraal-Europa

MADRID (ANP/DPA) - De Spaanse regering heeft Duitsland om hulp gevraagd voor het voltooien van een lang geplande gaspijpleiding tussen Portugal en Centraal-Europa. Volgens verantwoordelijk minister Teresa Ribera zou Duitsland zich moeten mengen in de onderhandelingen over de pijpleiding, die nu nog stopt bij Hostalric in Catalonië, oftewel meer dan 100 kilometer van de grens. Aan Franse kant moet er ook nog zo'n 120 kilometer pijpleiding worden aangelegd.

2 uur geleden
Veel verzet tegen Hongaars plan voor houtkap om kachel te stoken

BOEDAPEST (ANP/AFP/BLOOMBERG) - In Hongarije is veel verzet tegen een decreet van de overheid om het kappen van bos in onder meer natuurparken toe te staan voor het verkrijgen van brandhout. Met die maatregel wil de regering van premier Viktor Orbán de bevolking een alternatief bieden om in de winter alsnog de kachel te kunnen stoken, nu de levering van gas uit Rusland hoogst onzeker is.

2 uur geleden
NN verwacht verzekeringspremies te moeten verhogen

DEN HAAG (ANP) - Verzekeraar NN verwacht de premies voor verzekeringen opnieuw te moeten verhogen vanwege de sterke prijsstijgingen. De premies voor particuliere inboedel- en schadeverzekeringen stegen dit jaar al gemiddeld met 5 procent, zegt topman David Knibbe in een interview met financieel persbureau Bloomberg.

5 uur geleden
Europese beleggers trekken zich op aan afkoelende inflatie in VS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn overwegend met winsten het weekend in gegaan. De aandelenmarkten leken zich op te trekken aan de afkoelende inflatie in de Verenigde Staten. Beleggers deden het verder rustig aan, nu het kwartaalcijferseizoen bijna ten einde loopt.

5 uur geleden
Vakbonden bereiden acties bij NS voor, mogelijk stakingen

UTRECHT (ANP) - Vakbonden bereiden acties en mogelijk stakingen voor bij de Nederlandse Spoorwegen. Vrijdagmiddag liep een ultimatum af dat ze aan het spoorbedrijf hadden gesteld en de NS kwam niet tegemoet aan hun eisen voor een nieuwe cao. Het openbaarvervoersbedrijf zelf zei eerder teleurgesteld te zijn in de opstelling van FNV, CNV en VVMC en dreigde met een rechtszaak om stakingen te voorkomen.

7 uur geleden