Regisseur Will Koopman krijgt Gouden Kalf voor de Filmcultuur
AMSTERDAM (ANP) - Regisseur Will Koopman krijgt dit jaar het Gouden Kalf voor de Filmcultuur tijdens het Gouden Kalveren Gala op 30 september. Dat heeft het Nederlands Film Festival gemeld. Koopman is onder meer bekend van de series Baantjer en Gooische Vrouwen en de films Terug naar de kust en Alles op tafel.
Volgens het NFF krijgt Koopman de prijs omdat zij "haar interesses, haar passies en haar humor als regisseur" vorm heeft weten te geven in films en series, "die veelal vrouwelijke personages en verhaallijnen kennen, en die daarmee de harten van miljoenen, zéér verschillende Nederlanders hebben weten te veroveren", zo staat in de aanbevelingen.
"Niet alleen heeft haar oeuvre beeldbepalende karakters opgeleverd, ze is zelf op onnadrukkelijke wijze het icoon van succes geworden. Iemand die weet wat ze wil vertellen, die niet alleen kennis heeft van Gooische vrouwen én mannen, maar weet wat film maken voor een breed publiek betekent."
'Grote eer'
Koopman noemt het in een persbericht van het NFF "een grote eer" om de prijs dit jaar in ontvangst te mogen nemen. "Ik ben er ontzettend blij mee. Ik dank iedereen met wie ik door de jaren heen heb samengewerkt, want regisseren doe je niet alleen."
Het Gouden Kalf voor de Filmcultuur wordt sinds 1981 uitgereikt aan mensen of instanties die zich hebben ingezet voor de Nederlandse filmcultuur. De prijs wordt dit jaar voor de 37e keer uitgereikt en ging in eerdere jaren naar onder anderen regisseur en scenarioschrijver Mijke de Jong (2021), acteur en presentator Jac. Goderie (2019), actrice Monique van de Ven (2018) en scenarioschrijver Gerard Soeteman (2017).
Meer uit Binnenland
APELDOORN (ANP) - Een oude basisschool in het Gelderse dorp Ugchelen wordt een noodopvang voor asielzoekers voor wie in Ter Apel geen plek is. Nu is een sporthal in het nabijgelegen Zutphen beschikbaar als 'overloop', maar dit stopt op 11 oktober. Vanaf die dag neemt Ugchelen de rol over, tot het einde van het jaar.
27 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Studenten en medewerkers van universiteiten en hogescholen komen op 14 november samen voor een demonstratie in Utrecht. Ze protesteren tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet op onderwijs en onderzoek. De exacte locatie en de vorm van het protest zijn nog niet bekend.
38 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Traditionele media zoals televisie en kranten hebben het lastig door de opkomst van grote techbedrijven achter bijvoorbeeld social media en het kabinet moet daar wat aan doen, vinden onderzoekers van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Anders komt de waakhondfunctie die de media spelen in de democratie in gevaar, valt te lezen in hun rapport. De raad stelt onder meer voor om ervoor te zorgen dat betrouwbare informatie hoger op de tijdlijnen van sociale media en in de resultaten van zoekmachines verschijnt.
46 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag bij de rechtbank in Utrecht vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, geëist tegen de 41-jarige H.W. uit Arnhem. Het OM acht bewezen dat hij in maart 2023 acteur Bas Muijs heeft geprobeerd te doden. Tegen de andere verdachte in de zaak, de 33-jarige M.L., eiste het OM een werkstraf van tweehonderd uur voor schuld bij de wederrechtelijke vrijheidsberoving van Muijs.
50 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Kinderen en huishoudens moeten nog vaak lang wachten op actie van Veilig Thuis, het advies- en meldpunt dat aan de slag moet met berichten over huiselijk geweld. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). "Ze krijgen niet op tijd de hulp die nodig is om hun thuissituatie weer veilig te maken. Hierdoor leven zij te lang met een constante dreiging van huiselijk geweld of kindermishandeling."
3 uur geledenIJMUIDEN (ANP) - De Zuidpier in IJmuiden is per direct gesloten. Volgens Rijkswaterstaat is er door storm Aitor op 27 september schade ontstaan aan het wegdek. Daarom is de pier niet meer veilig voor weggebruikers.
3 uur geledenHEERHUGOWAARD (ANP) - Het onafhankelijke kennisinstituut Deltares heeft niet kunnen achterhalen wat de bron is van het verboden landbouwgif dinoterb, dat in verhoogde concentraties is aangetroffen in Noord-Holland. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier had Deltares ingeschakeld voor een verkennend onderzoek. Het instituut, specialist op het gebied van water en ondergrond, heeft echter "geen duidelijk bewijs" gevonden voor een bepaalde bron, staat in het verslag.
4 uur geleden