Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Regisseur dag voor openingsceremonie Olympische Spelen ontslagen

Regisseur dag voor openingsceremonie Olympische Spelen ontslagen

TOKIO (ANP/RTR) - De regisseur van de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Tokio is ontslagen. De Japanner Kentaro Kobayashi had het evenement vrijdag moeten regisseren, maar kwam in opspraak vanwege opmerkingen die hij in het verleden had gemaakt over de Holocaust.

Hoe de openingsceremonie eruit komt te zien, is één dag voor het spektakel daarom nog niet duidelijk, vertelde voorzitter Seiko Hashimoto van het Japanse organisatiecomité op een persconferentie in Tokio. Volgens Hashimoto moet Kobayashi vertrekken "omdat hij grappen maakte over een tragedie". Het zou gaan om uitlatingen die de Japanner al in 1998 deed, maar die recentelijk in landelijke media weer opdoken.

Het Simon Wiesenthal Center, een internationale Joodse mensenrechtenorganisatie, noemde "elke associatie van deze persoon met de Olympische Spelen in Tokio een belediging voor de nagedachtenis van zes miljoen Joden".

Nieuwe tegenslag

Het is de zoveelste tegenslag die de organisatoren van de Spelen te verduren krijgen. Woensdag werd ook duidelijk dat de voormalige Japanse premier Shinzo Abe niet aanwezig zal zijn bij de openingsceremonie vanwege de verspreiding van het coronavirus in het land. Vanwege de coronapandemie zijn er geen buitenlandse toeschouwers welkom bij de Olympische Spelen.

De openingsceremonie is traditioneel een grootse en spectaculaire aangelegenheid, met als hoogtepunt de parade van de deelnemende landen, aangevoerd door de vlaggendragers. Bij de vorige Spelen in 2016 in Rio marcheerden 12.600 sporters en officials het Olympisch Stadion in; in Tokio zal dat aantal flink lager liggen. Niet alleen arriveren vanwege corona veel sporters pas na de opening in Tokio, maar ook de uitdrukkelijke regel om zoveel mogelijk afstand van elkaar te bewaren, zal ertoe leiden dat veel minder sporters in de vlaggenparade meelopen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Sport

Roeiers dubbelvier bezorgen Nederland eerste goud in Tokio

TOKIO (ANP) - De roeiers van de dubbelvier hebben Nederland op de Olympische Spelen van Tokio de eerste gouden medaille bezorgd.

9 minuten geleden
Italiaanse roeier vlak voor olympische finale positief op corona

TOKIO (ANP) - De Italiaanse roeier Bruno Rosetti heeft kort voor de olympische finale van de vier-zonder te horen gekregen dat hij positief is getest op het coronavirus. De Italianen moesten daardoor op het laatste moment een wijziging doorvoeren in de boot. Desondanks roeiden ze naar het brons.

17 minuten geleden
Roeiers vier-zonder grijpen naast medailles in Tokio

TOKIO (ANP) - De roeiers van de vier-zonder hebben Nederland geen medaille bezorgd op de Olympische Spelen. Nelson Ritsema, Boudewijn Röell, Jan van der Bij en Sander de Graaf eindigden in de olympische finale op de Sea Forest Waterway als zesde en laatste.

30 minuten geleden
Vrouwen vier-zonder winnen zilver in olympisch roeitoernooi

TOKIO (ANP) - De roeisters van de vrouwen vier-zonder hebben zilver veroverd op de Olympische Spelen van Tokio. Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester moesten in de finale op de Sea Forest Waterway alleen Australië net voor zich dulden. Het brons ging naar de vier-zonder van Ierland.

46 minuten geleden
Jacobs krijgt na staking frisse lucht in quarantainehotel Tokio

TOKIO (ANP) - Voor het eerst in een week tijd heeft skateboardster Candy Jacobs weer buitenlucht kunnen inademen. De 31-jarige Jacobs, die vorige week als eerste Nederlandse sporter op de Olympische Spelen positief testte op het coronavirus, ging in 'staking' en kreeg na lang wachten haar zin. "We mogen nu 15 minuten per dag voor een open raam staan, wel onder supervisie", zegt ze in een video op Instagram.

58 minuten geleden
Roeiers Twellaar en Broenink winnen zilver in dubbeltwee

TOKIO (ANP) - Melvin Twellaar en Stef Broenink hebben op de Olympische Spelen in Tokio de zilveren medaille behaald in de mannen dubbeltwee. Het Nederlandse duo roeide in de finale op de Sea Forest Waterway nog even aan de leiding, maar moest het goud laten aan het duo uit Frankrijk. Het brons ging naar China.

1 uur geleden
Olympisch brons roeisters De Jong en Scheenaard in dubbeltwee

TOKIO (ANP) - Roos de Jong en Lisa Scheenaard hebben bij de Olympische Spelen in Tokio de Nederlandse roeiploeg de eerste medaille bezorgd. Het koppel veroverde brons in de vrouwen dubbeltwee. Roemenië was in de finale op de Sea Forest Waterway een klasse apart en won het goud. De Nederlandse vrouwen verloren het gevecht om zilver van de Nieuw-Zeelandse dubbeltwee.

1 uur geleden