
Regio's krijgen langer de tijd voor besluitvorming energieparken
DEN HAAG (ANP) - Nederlandse energieregio's krijgen langer de tijd om aan te geven of en waar ze zonne- en windparken willen laten plaatsen. De concepten voor deze plannen moesten eigenlijk voor 1 juni binnen zijn, maar door de coronamaatregelen vergaderen veel gemeenteraden niet en kunnen er ook geen bewonersbijeenkomsten worden gehouden.
Het Nationaal Programma Regionale Energie Strategie geeft de 30 regio's, die zijn aangewezen bij de totstandkoming van het Klimaatakkoord, daarom tot 1 oktober de tijd. In die energieregio's werken gemeenten, provincies en waterschappen samen aan plannen. Na 1 oktober buigt het Planbureau voor de Leefomgeving zich over de plannen.
De hoop is nog steeds dat er geen grote vertraging optreedt. Regio's worden dan ook opgeroepen om voorlopige concepten wel al voor 1 juni in te leveren. Het uitstel komt na een oproep van VVD-fracties in de regio Utrecht waarover Elsevier Weekblad bericht. Zij vroegen verantwoordelijk minister Eric Wiebes om meer tijd.
Vooral het plaatsen van windparken is vaak een politiek gevoelig onderwerp waarover zowel lokale als regionale overheden moeten beslissen. Bestuurders hechten veel waarde aan gesprekken met bewoners omdat zij mogelijk overlast kunnen krijgen door windmolens. Bovendien kunnen deze invloed hebben op de waarde van hun huis.
Meer uit Binnenland
STRAATSBURG (ANP) - De hoorzitting waarin Wopke Hoekstra steun van Europarlementariërs moet verzamelen om de klimaatman van de Europese Commissie te worden, is stilgelegd. De geluidsinstallatie haperde keer op keer, tot er niets anders opzat dan naar een andere zaal in het Europees Parlement in Straatsburg te verhuizen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het lijkt erop dat er inderdaad minder blikjes bij het zwerfafval belanden sinds deze kunnen worden ingeleverd voor statiegeld. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) meldt in een brief aan de Tweede Kamer dat op de eerste meting sinds 1 april - toen de statiegeldregels zijn veranderd - een derde minder blikjes in het zwerfafval zijn beland, vergeleken met de drie jaren daarvoor.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - De Belastingdienst heeft in zeker drie gevallen van de toeslagenaffaire gediscrimineerd. Die conclusie trekt het College voor de Rechten van de Mens na onderzoek en behandeling van de eerste drie zaken van gedupeerde toeslagenouders.
8 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft maandag de wijk in Rotterdam bezocht waar donderdag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter bij een schietpartij om het leven kwamen. De koning werd vergezeld door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.
8 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Dat de Nobelprijs voor de Geneeskunde dit jaar naar de ontwikkelaars van mRNA-vaccins gaat, is mooi om te zien. Dat vindt Cécile van Els, immunoloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en hoogleraar vaccinologie aan de Universiteit Utrecht. "Deze prijs markeert dat doorzettingsvermogen en visie in fundamenteel biomedisch onderzoek grote invloed kan hebben op de wereld van volksgezondheid", verklaart Van Els.
8 uur geledenUTRECHT (ANP) - De doorstroom van Oekraïense vluchtelingen vanuit Utrecht naar opvanglocaties elders in het land stokt. Hierdoor is de 'hub' in de Jaarbeurs - waar veel Oekraïners zich bij aankomst in Nederland als eerste melden - overvol. De zorgen van burgemeester Sharon Dijksma en de veiligheidsregio zijn groot omdat de toestroom van Oekraïners naar Nederland sinds de afgelopen maand flink is toegenomen. "De hub zakt door zijn hoeven", aldus Dijksma maandagmiddag in de opvanglocatie.
8 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Fouad L., de verdachte van de dodelijke schietpartijen in Rotterdam, heeft op 30 augustus van de rechter in Rotterdam te horen gekregen dat de huurovereenkomst van zijn woning aan het Heiman Dullaertplein zou worden beëindigd vanwege een betalingsachterstand aan verhuurder Woonbron.
9 uur geleden