
Regionale lockdown na virusuitbraak Duits slachthuis (3)
DÜSSELDORF (ANP/DPA) - De regering van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen stelt drastische beperkende lockdownmaatregelen in voor de districten rond de steden Gütersloh en Warendorf. Deelstaatpremier Armin Laschet maakte de lockdown in het district Gütersloh bekend naar aanleiding van de grootschalige corona-uitbraak bij een vestiging van vleesverwerker Tönnies in Rheda-Wiedenbrück.
In het gebied zal grootschalig worden getest, kondigde Laschet ook aan. Later dinsdagmiddag liet de deelstaatminister van Volksgezondheid weten dat de maatregelen ook voor het aangrenzende district Warendorf gelden.
In Gütersloh gaan minstens voor een week weer maatregelen gelden die in maart nog voor de hele Bondsrepubliek van kracht waren, waaronder bijvoorbeeld contactbeperkingen. Het is voor het eerst dat ergens in Duitsland alle versoepelingen weer worden teruggedraaid. Vanaf woensdag zijn culturele evenementen en het sporten in gesloten ruimtes weer verboden. Sportscholen, bioscopen en kroegen in het gebied moeten de deuren weer sluiten.
Grootste Duitse uitbraak
De uitbraak bij Tönnies, waar het nieuwe coronavirus al bij minstens 1500 van de 6000 medewerkers is vastgesteld, is de grootste tot nu toe in Duitsland, zei Laschet in een persconferentie. Het virus is ook bij 24 bewoners van de regio vastgesteld die niet werkzaam zijn bij de vleesverwerker. Laschet verweet Tönnies dat het niet goed genoeg meewerkt met de autoriteiten. Het bedrijf had aanvankelijk geweigerd om gegevens te delen, waarbij het zich beriep op privacywetgeving. Volgens Laschet is Tönnies wettelijk verplicht om de gegevens te delen.
De deelstaatregering stuurt driehonderd politieagenten naar Gütersloh om de opnieuw ingestelde lockdown te handhaven en de testteams te begeleiden. Ook kondigde Laschet humanitaire maatregelen ten behoeve van de getroffenen aan. De minister-president riep op om bewoners van het district Gütersloh niet te stigmatiseren. Dat deed Laschet naar aanleiding van berichten dat vakantiegangers uit het gebied na aankomst bij hun bestemmingen zijn geweerd vanwege hun woonplaats. Op de ongeveer 370.000 inwoners van het district Gütersloh deed Laschet juist weer een beroep om geen reizen buiten het district te maken. Van een uitreisverbod is echter geen sprake, benadrukte hij.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering heeft Los Angeles aangeklaagd omdat de stad samenwerking met de federale immigratiedienst ICE zou hebben gedwarsboomd. Als gevolg daarvan ontstonden rellen in de stad, stelt het ministerie van Justitie in de aanklacht.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse visum van het Britse rapduo Bob Vylan is ingetrokken. Op X deelt de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Christopher Landau, dat de Britten het land niet meer in mogen.
8 uur geledenTEL AVIV (ANP/RTR) - Israël geeft toe dat Palestijnse burgers gewond zijn geraakt bij hulpdistributiecentra in Gaza. Het leger zegt instructies te hebben gestuurd naar de troepen naar aanleiding van "geleerde lessen".
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag is eind vorige week getroffen door een "geavanceerde" en gerichte cyberaanval. Het gevaar is inmiddels geneutraliseerd, meldt het hof.
9 uur geledenTEHERAN (ANP/AFP/RTR) - Door de twaalf dagen van oorlog met Israël zijn in Iran zeker 935 mensen omgekomen. Onder hen zouden 132 vrouwen en 38 kinderen zijn, meldt het Iraanse staatspersbureau IRNA op basis van een woordvoerder van het ministerie van Justitie. Het dodental kan verder oplopen, want dit zijn alleen de geïdentificeerde slachtoffers.
13 uur geledenLONDEN (ANP/RTR/AFP) - Een Palestijnse mensenrechtenorganisatie heeft tevergeefs geprobeerd in het Verenigd Koninkrijk een verbod af te dwingen op de levering van F-35-onderdelen aan Israël. Een gerechtshof in Londen verwierp de zaak, die volgens de rechters draaide om de politieke vraag of het land zich moet terugtrekken uit het F-35-programma.
14 uur geledenLILLE (ANP/AFP) - Een rechtbank in het Franse Lille heeft celstraffen opgelegd na het vergaan van een boot met migranten. Zeven Afghanen en twee Iraakse Koerden kregen straffen van zeven of acht jaar.
16 uur geleden