Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Regionale lockdown na virusuitbraak Duits slachthuis (3)

Regionale lockdown na virusuitbraak Duits slachthuis (3)

DÜSSELDORF (ANP/DPA) - De regering van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen stelt drastische beperkende lockdownmaatregelen in voor de districten rond de steden Gütersloh en Warendorf. Deelstaatpremier Armin Laschet maakte de lockdown in het district Gütersloh bekend naar aanleiding van de grootschalige corona-uitbraak bij een vestiging van vleesverwerker Tönnies in Rheda-Wiedenbrück.

In het gebied zal grootschalig worden getest, kondigde Laschet ook aan. Later dinsdagmiddag liet de deelstaatminister van Volksgezondheid weten dat de maatregelen ook voor het aangrenzende district Warendorf gelden.

In Gütersloh gaan minstens voor een week weer maatregelen gelden die in maart nog voor de hele Bondsrepubliek van kracht waren, waaronder bijvoorbeeld contactbeperkingen. Het is voor het eerst dat ergens in Duitsland alle versoepelingen weer worden teruggedraaid. Vanaf woensdag zijn culturele evenementen en het sporten in gesloten ruimtes weer verboden. Sportscholen, bioscopen en kroegen in het gebied moeten de deuren weer sluiten.

Grootste Duitse uitbraak

De uitbraak bij Tönnies, waar het nieuwe coronavirus al bij minstens 1500 van de 6000 medewerkers is vastgesteld, is de grootste tot nu toe in Duitsland, zei Laschet in een persconferentie. Het virus is ook bij 24 bewoners van de regio vastgesteld die niet werkzaam zijn bij de vleesverwerker. Laschet verweet Tönnies dat het niet goed genoeg meewerkt met de autoriteiten. Het bedrijf had aanvankelijk geweigerd om gegevens te delen, waarbij het zich beriep op privacywetgeving. Volgens Laschet is Tönnies wettelijk verplicht om de gegevens te delen.

De deelstaatregering stuurt driehonderd politieagenten naar Gütersloh om de opnieuw ingestelde lockdown te handhaven en de testteams te begeleiden. Ook kondigde Laschet humanitaire maatregelen ten behoeve van de getroffenen aan. De minister-president riep op om bewoners van het district Gütersloh niet te stigmatiseren. Dat deed Laschet naar aanleiding van berichten dat vakantiegangers uit het gebied na aankomst bij hun bestemmingen zijn geweerd vanwege hun woonplaats. Op de ongeveer 370.000 inwoners van het district Gütersloh deed Laschet juist weer een beroep om geen reizen buiten het district te maken. Van een uitreisverbod is echter geen sprake, benadrukte hij.

Meer uit Buitenland

VN: 1,9 miljoen mensen op de vlucht in Gazastrook

GAZA-STAD (ANP) - De UNRWA, de Palestijnse vluchtelingentak van de Verenigde Naties, meldt dat er 1,9 miljoen Gazanen ontheemd zijn geraakt door de oorlog tussen Israël en Hamas. "Het gaat om meer dan 80 procent van de inwoners van Gaza", aldus de UNRWA op X.

54 minuten geleden
Gouverneur bevestigt dood Russische generaal aan Oekraïens front

VORONEZ (ANP/AFPDPA) - Een gouverneur van een aan Oekraïne grenzende Russische provincie, Voronez, heeft de dood bevestigd van generaal-majoor Vladimir Zavadsky. Hij is gesneuveld tijdens de 'speciale militaire operatie' volgens de gouverneur. Met de speciale operatie bedoelen Russen de aanval op Oekraïne die in februari 2022 is begonnen en waar Zavadsky sinds die tijd aan heeft deelgenomen.

1 uur geleden
Voorzitter Rode Kruis spreekt van ondraaglijk lijden in Gaza

RAFAH (ANP/AFP) - Het lijden van de bevolking van de Gazastrook is ondraaglijk, zegt de voorzitter van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC), Mirjana Spoljaric. Spoljaric is in de Gazastrook aangekomen voor een bezoek aan onder meer lokale afdelingen van het Rode Kruis en het Europese Hospitaal in Khan Younis. De plaats wordt gebombardeerd door de Israëli's.

1 uur geleden
Israël scherpt reisadvies tachtig landen aan, dreiging groter

TEL AVIV (ANP) - De Israëlische Veiligheidsraad heeft het reisadvies van tachtig landen aangescherpt omdat er volgens de instantie sprake is van toenemend gevaar voor Israëli's in het buitenland. Ook in Nederland is de dreiging groter, volgens een lijst van de Veiligheidsraad.

1 uur geleden
Meer lichamen gevonden na neerstorten legervliegtuig VS bij Japan

TOKIO (ANP/RTR/AFP) - Bij de zoektocht op zee naar het wrak en de achtkoppige bemanning van een neergestort Amerikaans legervliegtuig van het type Osprey zijn vijf lichamen gevonden. De stoffelijke resten van een bemanningslid waren eerder al geborgen. De overige twee worden nog vermist.

2 uur geleden
Amerikaans geld voor Oekraïne raakt voor het eind van het jaar op

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het Witte Huis heeft gewaarschuwd dat er snel een akkoord moet komen met het parlement omdat het geld voor Oekraïne opraakt. "Ik wil duidelijk zijn", zegt Shalanda Young, die namens het Witte Huis over de begroting gaat. "Zonder actie van het Congres zitten we aan het eind van het jaar zonder middelen om Oekraïne meer wapens en materieel te leveren."

4 uur geleden
Voorzitter COP28 benadrukt wel in klimaatwetenschap te geloven

DUBAI (ANP) - De voorzitter van de klimaattop Sultan Ahmed Al-Jaber benadrukt maandag "zeker in klimaatwetenschap te geloven en deze ook te respecteren". De topman van het staatsoliebedrijf van de Verenigde Arabische Emiraten raakte een dag eerder opnieuw in opspraak, na berichtgeving van The Guardian waarin naar voren kwam dat hij klimaatwetenschap in twijfel trok.

4 uur geleden