Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Regionale economie Delfzijl kromp door energiecrisis industrie

Regionale economie Delfzijl kromp door energiecrisis industrie

DEN HAAG (ANP) - Nederland ontliep eind vorig jaar een recessie, maar de economie van twee regio's kromp in de laatste maanden van 2022. De door de oorlog in Oekraïne hard gestegen energieprijzen zorgden voor problemen voor de industrie van Delfzijl en omstreken en Zeeuws-Vlaanderen. Daar zijn relatief veel bedrijven actief die veel gas en elektriciteit verbruiken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De economie van het Groningse Delfzijl en omgeving kromp in het vierde kwartaal van 2022 met 4 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Onder andere aluminiumproducent Aldel uit Delfzijl kwam in de problemen doordat de gestegen kosten voor gas en elektriciteit onhoudbaar waren geworden. Uiteindelijk ging het metaalbedrijf failliet. In Zeeuws-Vlaanderen was er een krimp van 3 procent. Hier staat een enorm complex van kunstmestproducent Yara, dat mede door de hoge gasprijzen de productie verlaagde.

Andere regio's met veel industrie hadden minder last van de ontwikkelingen op de gas- en elektriciteitsmarkten. Zo zorgden industriebedrijven in het zuidoosten van Noord-Brabant, waarin onder andere Eindhoven en Veldhoven liggen, juist voor bovengemiddelde economische groei. In die plaatsen zijn bedrijven als chipmachinemaker ASML, industrieconcern VDL en chipfabrikant NXP gevestigd.

Groei

Het hardst groeide de economie van de regio Haarlemmermeer (plus 8 procent), waar Schiphol in ligt. De luchthaven en alle daar actieve bedrijven hadden in 2021 nog last van reisbeperkingen die golden vanwege het coronavirus. Vorig jaar was het weer mogelijk om vrijwel onbeperkt met het vliegtuig te reizen, waardoor Schiphol veel meer passagiers ontving dan tijdens de coronajaren.

Het CBS heeft nu ook voorlopige cijfers over de regionale economische groei in heel 2022. Afgezien van de regio Delfzijl maakten alle gebieden groei door. De Amsterdamse economie groeide bovengemiddeld hard, met 8 procent. Dat komt doordat bedrijven in de toerismesector herstelden van de neergang tijdens de coronapandemie. Ook andere sectoren die na jaren vol lockdowns in 2022 weer open konden, zoals de horeca en cultuur, zijn relatief sterk vertegenwoordigd in Amsterdam.

Meer uit Financieel

Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

14 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

17 uur geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

19 uur geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

1 dag geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

1 dag geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

1 dag geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

1 dag geleden