Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Regionale coronamaatregelen vanaf zondag in nog acht regio's

Regionale coronamaatregelen vanaf zondag in nog acht regio's

DEN HAAG (ANP) - De regionale coronamaatregelen die vorige week van kracht werden in met name de Randstad, gelden vanaf zondagavond 18.00 uur voor nog eens acht veiligheidsregio's waar het aantal besmettingen te hoog is opgelopen. Dat heeft minister-president Mark Rutte vrijdag gezegd tijdens zijn persconferentie na afloop van de ministerraad.

De nieuwe regio's zijn Groningen, Zaanstreek-Waterland, Gooi en Vechtstreek, Gelderland-Zuid, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Zuid-Holland Zuid en Flevoland. Kroegen mogen vanaf middernacht niemand meer binnen laten en ze sluiten om 01.00 uur. De groepsgrootte van veel bijeenkomsten wordt beperkt tot vijftig. De veiligheidsregio's komen zelf ook nog met afzonderlijke maatregelen, zei Rutte.

De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid waarschuwde dat er gerichter gecontroleerd gaat worden op plekken waar veel mensen samenkomen, zoals bij (feest)zalen en in sportkantines, aldus Wouter Kolff, voorzitter van de veiligheidsregio en burgemeester van Dordrecht. "We gaan nog meer in gesprek met ondernemers over de regels in de horeca, bij supermarkten of winkels, en hoe wij kunnen helpen die regels toe te passen, voordat we overgaan tot het uitdelen van waarschuwingen en boetes."

Extra toezicht

De Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland meldde dat er extra toezicht en handhaving komt op plekken waar de grootste risico’s op verspreiding zijn. "We zetten het toezicht door op locaties waar er een grotere kans is op illegale feesten en grotere samenkomsten. En zetten extra mensen op straat in om mensen op drukke plekken bewust te maken van de regels."

Burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van de veiligheidsregio Gelderland-Zuid, laat de najaarskermis volgende week in zijn stad wel doorgaan, terwijl heel veel gemeenten daar een streep doorheen hebben gehaald. Volgens hem heeft de kermissector het goed georganiseerd, binnen door de gemeente aangegeven beperkingen. Datzelfde geldt voor het nationale hardloopevenement Zevenheuvelenloop in het najaar. "Je kunt de samenleving niet helemaal op slot gooien. Er kan echt wel wat als mensen er zelf maar zorgen dat ze zich aan de regels houden."

Snelle stijging

Regionale coronamaatregelen als het eerder sluiten van kroegen werden afgelopen zondag al ingevoerd in Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands-Midden. Het is volgens Rutte nog te vroeg om te zeggen welk effect dat heeft gesorteerd.

Afgelopen week werd al duidelijk dat op veel plekken in het land het aantal besmettingen snel stijgt. Er zijn nu elf veiligheidsregio's over waar nog geen extra coronamaatregelen van kracht zijn. Op het coronadashboard is te zien dat vrijdag in acht van die gebieden het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners boven de grens van 7 lag, waarbij alarmbellen gaan rinkelen.

Meer uit Binnenland

Vier mannen omgekomen door eenzijdig ongeval in Friese Jirnsum

JIRNSUM (ANP) - Vier mannen zijn zaterdagavond om het leven gekomen door een eenzijdig ongeval in het Friese Jirnsum. Het ongeluk gebeurde aan de Rijksweg, meldt de politie.

47 minuten geleden
Nieuwe Waterweg opnieuw open voor scheepvaart

ROTTERDAM (ANP) - De Nieuwe Waterweg in de Rotterdamse haven is opnieuw opengesteld voor de scheepvaart nadat geplande werkzaamheden waren uitgelopen, meldt Rijkswaterstaat.

5 uur geleden
Tata Steel veroordeelt uitspraken personeel over klimaatactivisten

IJMUIDEN (ANP) - De directie en de centrale ondernemingsraad van Tata Steel zeggen "met afschuw" kennis te hebben genomen van uitspraken die medewerkers hebben gedaan in WhatsApp- en Facebookgroepen over een demonstratie die maandag wordt gehouden door klimaatactivisten bij de fabriek in IJmuiden.

12 uur geleden
Man verdacht van schieten op Apache-helikopter weer vrij

APELDOORN (ANP) - De 52-jarige man uit Uddel die donderdag was aangehouden omdat hij met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter zou hebben geschoten is weer vrij. De Koninklijke Marechaussee meldt dat de man wel verdachte blijft van het in gevaar brengen van een luchtvaartuig en van bedreiging. Het onderzoek wordt voortgezet.

12 uur geleden
Politie onderzoekt doodsoorzaak baby in Breda

BREDA (ANP) - De politie doet onderzoek naar het overlijden van een baby van zeven weken in Breda. Het jongetje overleed vrijdag in een ziekenhuis in Rotterdam. Volgens de politie zouden omstandigheden vragen om een uitgebreid rechercheonderzoek.

18 uur geleden
Explosie bij woning in Vlaardingen

VLAARDINGEN (ANP) - Bij een huis in Vlaardingen is in de nacht van vrijdag op zaterdag een explosie geweest. Daarbij raakte niemand gewond. Wel is er schade aan de voordeur en de ramen van de woning.

20 uur geleden
Bouw hekelt 'krampachtig' kabinet, wil snel begin uitkoop boeren

AMSTERDAM (ANP) - Bouwend Nederland vindt dat het kabinet in het stikstokdossier "onnodig krampachtig reageert" op de monsterzege van de BBB bij de Provinciale Staten-verkiezingen. "Niets staat het kabinet in de weg om te doen waar al lang en breed draagvlak voor is. Ook de BBB is niet tegen de vrijwillige uitkoop van piekbelasters. Dus kabinet, kom zo snel mogelijk met een woest aantrekkelijke regeling en ga uitkopen", zegt een woordvoerder.

21 uur geleden