Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Regionale coronamaatregelen vanaf zondag in nog acht regio's

Regionale coronamaatregelen vanaf zondag in nog acht regio's

DEN HAAG (ANP) - De regionale coronamaatregelen die vorige week van kracht werden in met name de Randstad, gelden vanaf zondagavond 18.00 uur voor nog eens acht veiligheidsregio's waar het aantal besmettingen te hoog is opgelopen. Dat heeft minister-president Mark Rutte vrijdag gezegd tijdens zijn persconferentie na afloop van de ministerraad.

De nieuwe regio's zijn Groningen, Zaanstreek-Waterland, Gooi en Vechtstreek, Gelderland-Zuid, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Zuid-Holland Zuid en Flevoland. Kroegen mogen vanaf middernacht niemand meer binnen laten en ze sluiten om 01.00 uur. De groepsgrootte van veel bijeenkomsten wordt beperkt tot vijftig. De veiligheidsregio's komen zelf ook nog met afzonderlijke maatregelen, zei Rutte.

De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid waarschuwde dat er gerichter gecontroleerd gaat worden op plekken waar veel mensen samenkomen, zoals bij (feest)zalen en in sportkantines, aldus Wouter Kolff, voorzitter van de veiligheidsregio en burgemeester van Dordrecht. "We gaan nog meer in gesprek met ondernemers over de regels in de horeca, bij supermarkten of winkels, en hoe wij kunnen helpen die regels toe te passen, voordat we overgaan tot het uitdelen van waarschuwingen en boetes."

Extra toezicht

De Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland meldde dat er extra toezicht en handhaving komt op plekken waar de grootste risico’s op verspreiding zijn. "We zetten het toezicht door op locaties waar er een grotere kans is op illegale feesten en grotere samenkomsten. En zetten extra mensen op straat in om mensen op drukke plekken bewust te maken van de regels."

Burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van de veiligheidsregio Gelderland-Zuid, laat de najaarskermis volgende week in zijn stad wel doorgaan, terwijl heel veel gemeenten daar een streep doorheen hebben gehaald. Volgens hem heeft de kermissector het goed georganiseerd, binnen door de gemeente aangegeven beperkingen. Datzelfde geldt voor het nationale hardloopevenement Zevenheuvelenloop in het najaar. "Je kunt de samenleving niet helemaal op slot gooien. Er kan echt wel wat als mensen er zelf maar zorgen dat ze zich aan de regels houden."

Snelle stijging

Regionale coronamaatregelen als het eerder sluiten van kroegen werden afgelopen zondag al ingevoerd in Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands-Midden. Het is volgens Rutte nog te vroeg om te zeggen welk effect dat heeft gesorteerd.

Afgelopen week werd al duidelijk dat op veel plekken in het land het aantal besmettingen snel stijgt. Er zijn nu elf veiligheidsregio's over waar nog geen extra coronamaatregelen van kracht zijn. Op het coronadashboard is te zien dat vrijdag in acht van die gebieden het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners boven de grens van 7 lag, waarbij alarmbellen gaan rinkelen.

Meer uit Binnenland

Twee weken geen treinen tussen Rotterdam en Den Haag

UTRECHT (ANP) - Reizigers kunnen tussen 13 en 25 juli geen gebruik maken van de trein op het traject tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal. In die periode voert ProRail werkzaamheden uit aan het spoor, meldt de NS. De extra reistijd tussen Rotterdam en Den Haag is naar schatting een half uur. Reizigers wordt geadviseerd om niet tijdens de spits met het vervangend vervoer te reizen.

3 uur geleden
Provincie Utrecht: natuurlijk gedrag van wolf die hond aanviel

UTRECHT (ANP) - De wolf die afgelopen zaterdag op een landgoed in Leusden een aangelijnd hondje aanviel, heeft volgens experts natuurlijk gedrag vertoond. De provincie Utrecht zegt dat er geen sprake is van een zogeheten probleemwolf. De provincie gaat ervan uit dat het hondje is aangevallen door één van de ouders van wolvenwelpen.

4 uur geleden
Minister: blauwtong bij 20 bedrijven, onderzoek naar verschijnselen

DEN HAAG (ANP) - Er is deze zomer tot nu toe op twintig schapenhouderijen blauwtong geconstateerd, meldt de minister van Landbouw Femke Wiersma. Een maand geleden werd voor het eerst een besmetting sinds de winter aangetoond. Er is geen reden tot paniek, maar Wiersma stelt wel vast "dat het virus niet weg is". Ze laat onderzoek doen naar de huidige situatie, waaronder de verschijnselen van gevaccineerde dieren.

4 uur geleden
Schoonmakers bij Utrecht CS werden onwel door onbekende drank

UTRECHT (ANP) - De twee schoonmakers die dinsdagochtend vroeg direct na hun werk onwel werden op een opstelterrein bij Utrecht Centraal, hadden na hun dienst een onbekende drank gedronken. Dat concludeert de politie vrijdag na onderzoek. Het is niet duidelijk hoe ze aan die drank waren gekomen, "of ze die bij zich hadden of ergens hebben gevonden", aldus een woordvoerder.

4 uur geleden
Militair met wapen opgepakt in winkelcentrum Nijmegen

NIJMEGEN (ANP) - Een militair is vrijdag aangehouden in winkelcentrum Hatert in Nijmegen omdat hij een wapen bij zich had, bevestigt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee na berichtgeving van Omroep Gelderland. De actief dienende militair liep daar ook rond in zijn uniform.

4 uur geleden
Honderden VVD'ers tekenen brief aan bestuur met zorgen om coalitie

DEN HAAG (ANP) - Ruim duizend mensen hebben een brief ondertekend aan het bestuur van de VVD waarin ze "grote zorgen" aangeven over de coalitie waar de partij in is gestapt. "We tolereren schadelijke situaties veel te lang en we verliezen de kracht om daar nog uit te komen", aldus de ondertekenaars. Ze willen een andere koers met duidelijkheid over "niet-onderhandelbare liberale principes, waarden en idealen".

5 uur geleden
Schoof over Biden: verspreking kan gebeuren

DEN HAAG (ANP) - Dat de Amerikaanse president Joe Biden zich tijdens een persconferentie op de NAVO-top enkele keren versprak "kan gebeuren", zegt premier Dick Schoof. Hij zag op de top dat Biden vrijwel voortdurend aanwezig was en "krachtige woorden" sprak.

5 uur geleden