Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Regio Cherson sluit grens wegens Oekraïense beschietingen

Regio Cherson sluit grens wegens Oekraïense beschietingen

SIMFEROPOL (ANP/DPA) - De machthebbers in de door Rusland ingenomen Zuid-Oekraïense regio Cherson hebben het verkeer naar het noorden stilgelegd. Dat is volgens hen nodig omdat pro-Oekraïense strijders op mensen schieten die uit de regio naar gebied onder controle van de Oekraïense regering reizen, meldde het Russische persbureau RIA Novosti. Oekraïense militairen of milities zouden ook mannen ronselen om dienst te nemen, zodra ze het gebied onder Russische controle verlaten.

Rusland heeft kort na de aanval die 24 februari is begonnen vanuit de Krim grote delen van het zuiden van Oekraïne ingenomen. De provinciehoofdstad Cherson is een van de weinige steden die de Russen snel binnentrokken en veroverd hebben. Volgens de oorspronkelijke plannen van president Vladimir Poetin zouden er geen steden worden ingenomen en uitsluitend militairen doelen worden vernietigd.

Maar de veroverde regio Cherson wordt volgens waarnemers in hoog tempo 'gerussificeerd'. Dat geschiedt onder meer met het installeren van een nieuwe administratie en een nieuw bestuur, het uitgeven van Russische paspoorten, het uitzenden van Russische tv- en radio-uitzendingen en zoals de lokale machthebbers het noemen "het herstel van de handelsbetrekkingen" met het in 2014 door Rusland ingelijfde schiereiland de Krim.

Rusland heeft in ruim drie maanden tijd een brede grensstrook Oekraïens grondgebied van tussen de 50 en 100 kilometer veroverd. De strook loopt van de monding van de rivier de Dnjepr in de zuidelijke provincie Cherson tot vlakbij de oostelijke stad Charkov. Hoofddoel van de aanval op Oekraïne is nog steeds de verovering van de oostelijke provincies Donetsk en Loehansk. Daar wordt nog steeds hard om gevochten, vooral in de streek van Severodonetsk, ongeveer 80 kilometer van de Russische grens.

Meer uit Buitenland

Biden vindt dat Trump zichzelf ontmaskert met dictator-uitspraken

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden vindt dat zijn voorganger Donald Trump zijn ware gezicht heeft laten zien toen hij afgelopen week zei dat hij een dictator voor een dag wil zijn als hij de verkiezingen wint. "Hij zegt het nu hardop", aldus Biden.

1 uur geleden
Frans parlement stemt tegen omstreden migratiewet van Macron

PARIJS (ANP/AFP) - Het Franse parlement heeft een omstreden migratiewet van de regering weggestemd. Dat is een grote tegenslag voor president Emmanuel Macron. Zijn binnenlandminister Gérald Darmanin heeft na de stemming zijn ontslag aangeboden, maar dat heeft Macron niet geaccepteerd.

2 uur geleden
EU werkt aan sancties tegen extremistische Israëlische kolonisten

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie werkt aan sancties tegen Joodse kolonisten die zich gewelddadig gedragen op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Een "brede meerderheid" van de EU-landen heeft daarom gevraagd, zegt demissionair buitenlandminister Hanke Bruins Slot.

2 uur geleden
Pools parlement wijst Tusk aan als toekomstige premier

WARSCHAU (ANP/RTR) - Het Poolse parlement heeft oppositieleider en oud-premier Donald Tusk aangewezen als toekomstige premier. Hij zal zijn pro-Europese regering en plannen dinsdag in het parlement presenteren, waarna een vertrouwensstemming volgt waarmee Tusk naar verwachting weer premier wordt.

3 uur geleden
Witte Huis bezorgd over meldingen dat Israël witte fosfor inzet

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis heeft zijn bezorgdheid geuit over meldingen dat de Israëlische strijdkrachten zelfontbrandende witte fosfor hebben ingezet bij een aanval op Libanon. Een woordvoerder van de Amerikaanse regering zegt dat Washington op zoek gaat naar meer informatie. De Verenigde Staten zouden de munitie hebben geleverd.

3 uur geleden
Zelensky: uitstel Amerikaanse hulp droom die uitkomt voor Poetin

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky noemt een eventueel uitstel van Amerikaanse militaire hulp in de oorlog tegen de Russen een droom die uitkomt voor de Russische leider Vladimir Poetin. "Poetin moet verliezen", zei Zelensky in een toespraak op de National Defense University in Washington. "Jullie kunnen rekenen op Oekraïne, en wij hopen net zo goed op jullie te kunnen rekenen."

3 uur geleden
Britse premier Sunak verdedigt ook eigen aanpak corona-uitbraak

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Rishi Sunak heeft de Britse aanpak van de corona-uitbraak verdedigd. Hij vertelde een officieel onderzoeksteam dat hij zich niet herkent in de verklaringen over een "disfunctionerende" regering. Ook zijn eigen beleid als toenmalig minister van Financiën genoot steun, benadrukte hij.

5 uur geleden