Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Regio Cherson sluit grens wegens Oekraïense beschietingen

Regio Cherson sluit grens wegens Oekraïense beschietingen

SIMFEROPOL (ANP/DPA) - De machthebbers in de door Rusland ingenomen Zuid-Oekraïense regio Cherson hebben het verkeer naar het noorden stilgelegd. Dat is volgens hen nodig omdat pro-Oekraïense strijders op mensen schieten die uit de regio naar gebied onder controle van de Oekraïense regering reizen, meldde het Russische persbureau RIA Novosti. Oekraïense militairen of milities zouden ook mannen ronselen om dienst te nemen, zodra ze het gebied onder Russische controle verlaten.

Rusland heeft kort na de aanval die 24 februari is begonnen vanuit de Krim grote delen van het zuiden van Oekraïne ingenomen. De provinciehoofdstad Cherson is een van de weinige steden die de Russen snel binnentrokken en veroverd hebben. Volgens de oorspronkelijke plannen van president Vladimir Poetin zouden er geen steden worden ingenomen en uitsluitend militairen doelen worden vernietigd.

Maar de veroverde regio Cherson wordt volgens waarnemers in hoog tempo 'gerussificeerd'. Dat geschiedt onder meer met het installeren van een nieuwe administratie en een nieuw bestuur, het uitgeven van Russische paspoorten, het uitzenden van Russische tv- en radio-uitzendingen en zoals de lokale machthebbers het noemen "het herstel van de handelsbetrekkingen" met het in 2014 door Rusland ingelijfde schiereiland de Krim.

Rusland heeft in ruim drie maanden tijd een brede grensstrook Oekraïens grondgebied van tussen de 50 en 100 kilometer veroverd. De strook loopt van de monding van de rivier de Dnjepr in de zuidelijke provincie Cherson tot vlakbij de oostelijke stad Charkov. Hoofddoel van de aanval op Oekraïne is nog steeds de verovering van de oostelijke provincies Donetsk en Loehansk. Daar wordt nog steeds hard om gevochten, vooral in de streek van Severodonetsk, ongeveer 80 kilometer van de Russische grens.

Meer uit Buitenland

Ebola-uitbraak in Congo bedwongen

KINSHASA (ANP) - De uitbraak van het ebolavirus in de Democratische Republiek Congo is officieel voorbij verklaard, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In de noordwestelijke provincie Equateur werd in april een eerste geval gemeld. In totaal zijn vier gevallen bevestigd en bij één persoon werd een besmetting vermoed. Alle patiënten stierven, aldus de WHO.

12 minuten geleden
President Macron en premier Borne komen met iets ander kabinet

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron komt maandagmiddag bijeen met het nieuwe kabinet van premier Elisabeth Borne. Het is twee weken na de parlementsverkiezingen een iets andere regering geworden. Borne doet naar verwachting woensdagmiddag haar regeringsplannen uit de doeken in de Nationale Vergadering. Maar de regeringscoalitie van Macron heeft een forse verkiezingsnederlaag geleden in de stembusgang van 12 en 19 juni. Borne heeft nog 246 zetels over in de Franse Tweede Kamer, ruim honderd minder dan voor de verkiezingen. In totaal telt de Kamer 577 zetels.

1 uur geleden
Zevende lichaam gevonden na breken gletsjer in Italiaanse Alpen

BOLZANO (ANP/RTR/AFP) - Reddingswerkers hebben maandag een lichaam gevonden na een gletsjerbreuk in de Italiaanse Alpen, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Daarmee stijgt het dodental naar zeven. Er wordt nog gezocht naar vijftien mensen die als vermist zijn opgegeven.

2 uur geleden
Lichamen en overlevende gevonden na schipbreuk Zuid-Chinese Zee

BEIJING (ANP/AFP/DPA) - Na een schipbreuk op de Zuid-Chinese Zee zijn twaalf lichamen gevonden. De Chinese autoriteiten meldden dat maandag, twee dagen na het ongeval. Van de 27 personen die als vermist waren opgegeven is er maandagochtend ook één levend aangetroffen.

3 uur geleden
Rusland heft ook coronamaatregelen aan grenzen op

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland heft 15 juli de coronamaatregelen op die van kracht waren aan de grenzen. Eerder had het land al vrijwel alle beperkingen ingetrokken die de verspreiding van het coronavirus moesten tegengaan. Zo vervielen bijvoorbeeld de mondkapjesplicht en beperkingen in de horeca.

4 uur geleden
Deense politie: schutter Kopenhagen heeft psychische problemen

KOPENHAGEN (ANP/AFP/DPA/RTR) - De man die zondag in Kopenhagen op omstanders schoot, heeft volgens de Deense politie "een lange geschiedenis van psychische problemen". Die ziet dan ook geen aanwijzingen voor terroristische motieven bij de 22-jarige dader, die is gearresteerd en maandagmiddag voorgeleid. Alles wijst er volgens de politie op dat de dader volstrekt willekeurig op voorbijgangers schoot en niet bepaalde mensen als doelwit zag. Hij wordt volgens Deense media van moord beschuldigd, omdat hij opzettelijk de dood van zijn slachtoffers heeft veroorzaakt. Daarnaast wordt hij van meerdere moordpogingen beschuldigd.

6 uur geleden
32.000 mensen in Sydney moeten evacueren vanwege noodweer

SYDNEY (ANP/AFP/DPA/RTR) - Door het aanhoudende noodweer in de Australische stad Sydney is het aantal mensen dat opdracht heeft gekregen te evacueren opgelopen tot zo'n 32.000. Het waterpeil in de rivieren stijgt sneller dan verwacht. En ook maandag blijft het waarschijnlijk hevig regenen, voordat het weer dinsdag naar verwachting eindelijk weer wat droger wordt.

8 uur geleden