Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Reggae-artiest Jah Cure stak op Dam 'uit zelfverdediging'

Reggae-artiest Jah Cure stak op Dam 'uit zelfverdediging'

AMSTERDAM (ANP) - De Jamaicaanse reggae-artiest Jah Cure stak vorig jaar uit zelfverdediging een man neer op de Dam in Amsterdam omdat die hem zou hebben gedreigd "te fileren". Dit vertelden de artiest en zijn advocaat woensdag tijdens een inleidende zitting in de rechtbank in Amsterdam. "Ik probeerde mezelf alleen maar te verdedigen. Anders was een mes beland in mijn eigen buik", zei Jah Cure.

De Jamaicaan wordt verdacht van een poging tot moord door op 1 oktober vorig jaar een 45-jarige man in zijn buik te steken. Het slachtoffer zou zijn concertpromotor zijn geweest van wie de artiest nog geld tegoed had voor een optreden. Daarom hadden ze afgesproken op de Dam. "Ik kwam niet naar Nederland om te vechten, maar om shows op de planken te krijgen en plannen te maken", zei de artiest tegen de rechters.

Volgens zijn advocaat Tim Sheffer had de artiest, wiens echte naam Siccature A. luidt, een optreden gegeven zonder gebruikelijke vooruitbetaling. Met alle omstanders is de Dam volgens Scheffer een totaal onlogische plek om iemand met voorbedachten rade om het leven te brengen.

Zelfverdediging

Het steekincident is niet vastgelegd op camera’s. Scheffer: "Het is denk ik het eerste en laatste geweldsincident dat zich op de Dam heeft afgespeeld en niet door camera’s is opgenomen. We moeten het doen met getuigenverklaringen" Volgens de raadsman stond Jah Cure met zijn rug tegen het monument en zag hij dat zijn concertpromotor met zijn rechterhand naar de binnenzak van zijn jas greep. "Mijn cliënt heeft meerdere malen aangegeven dat de man afstand moest houden."

"Hij was bang en stak uit zelfverdediging. Er was onmiddellijk dreigend gevaar. Hij kon geen kant op. Wegrennen was ook geen optie, want dan had hij een mes in zijn rug gehad", aldus de raadsman. "Het klopt dat mijn cliënt een mes op zak had. Daar heeft hij ook over verklaard. Dat was hem in Amsterdam overhandigd nadat men zag dat hij in Amsterdam open en bloot een Rolexhorloge en sieraden droeg. Het was nooit zijn intentie het mes daadwerkelijk te gebruiken."

De rechtbank besloot het voorarrest van A. te verlengen tot de inhoudelijke behandeling van de zaak op 8 maart. Op basis van onder meer geluidsfragmenten die de artiest vooraf verstuurd zou hebben, gelooft de rechtbank niet dat er sprake is van zelfverdediging.

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

7 uur geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

7 uur geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

8 uur geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

8 uur geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

8 uur geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

8 uur geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

9 uur geleden