Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Reggae-artiest Jah Cure stak op Dam 'uit zelfverdediging'

Reggae-artiest Jah Cure stak op Dam 'uit zelfverdediging'

AMSTERDAM (ANP) - De Jamaicaanse reggae-artiest Jah Cure stak vorig jaar uit zelfverdediging een man neer op de Dam in Amsterdam omdat die hem zou hebben gedreigd "te fileren". Dit vertelden de artiest en zijn advocaat woensdag tijdens een inleidende zitting in de rechtbank in Amsterdam. "Ik probeerde mezelf alleen maar te verdedigen. Anders was een mes beland in mijn eigen buik", zei Jah Cure.

De Jamaicaan wordt verdacht van een poging tot moord door op 1 oktober vorig jaar een 45-jarige man in zijn buik te steken. Het slachtoffer zou zijn concertpromotor zijn geweest van wie de artiest nog geld tegoed had voor een optreden. Daarom hadden ze afgesproken op de Dam. "Ik kwam niet naar Nederland om te vechten, maar om shows op de planken te krijgen en plannen te maken", zei de artiest tegen de rechters.

Volgens zijn advocaat Tim Sheffer had de artiest, wiens echte naam Siccature A. luidt, een optreden gegeven zonder gebruikelijke vooruitbetaling. Met alle omstanders is de Dam volgens Scheffer een totaal onlogische plek om iemand met voorbedachten rade om het leven te brengen.

Zelfverdediging

Het steekincident is niet vastgelegd op camera’s. Scheffer: "Het is denk ik het eerste en laatste geweldsincident dat zich op de Dam heeft afgespeeld en niet door camera’s is opgenomen. We moeten het doen met getuigenverklaringen" Volgens de raadsman stond Jah Cure met zijn rug tegen het monument en zag hij dat zijn concertpromotor met zijn rechterhand naar de binnenzak van zijn jas greep. "Mijn cliënt heeft meerdere malen aangegeven dat de man afstand moest houden."

"Hij was bang en stak uit zelfverdediging. Er was onmiddellijk dreigend gevaar. Hij kon geen kant op. Wegrennen was ook geen optie, want dan had hij een mes in zijn rug gehad", aldus de raadsman. "Het klopt dat mijn cliënt een mes op zak had. Daar heeft hij ook over verklaard. Dat was hem in Amsterdam overhandigd nadat men zag dat hij in Amsterdam open en bloot een Rolexhorloge en sieraden droeg. Het was nooit zijn intentie het mes daadwerkelijk te gebruiken."

De rechtbank besloot het voorarrest van A. te verlengen tot de inhoudelijke behandeling van de zaak op 8 maart. Op basis van onder meer geluidsfragmenten die de artiest vooraf verstuurd zou hebben, gelooft de rechtbank niet dat er sprake is van zelfverdediging.

Meer uit Binnenland

ON! spant kort geding aan tegen NPO

HILVERSUM (ANP) - Ongehoord Nederland (ON!) heeft een kort geding aangespannen tegen de Raad van Bestuur van de NPO. Advocaat Hakan Külcü van de omroep liet vrijdag weten dat een voorlopige voorziening is aangevraagd. Het kort geding richt zich op de periodieke rapportages die ON! sinds begin dit jaar moet inleveren bij de NPO.

2 uur geleden
Arnhem maakt plaats voor 200 asielzoekers, Zwolle voor 60

ARNHEM (ANP) - Arnhem maakt per onmiddellijk plaats voor tweehonderd volwassen asielzoekers. De gemeente laat vrijdagavond een schip met 95 opvangplekken afmeren aan de Rijnkade. In het weekend of in elk geval zo snel mogelijk arriveert een tweede cruiseschip, aldus een woordvoerder van de gemeente.

3 uur geleden
Zeven agenten lichtgewond geraakt tijdens Ajax - Marseille

AMSTERDAM (ANP) - Zeven politieagenten zijn donderdagavond lichtgewond geraakt tijdens hun inzet bij de voetbalwedstrijd Ajax - Olympique Marseille, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade. Een agent is in het gezicht geslagen. De agenten hebben aangifte gedaan.

4 uur geleden
OM eist 25 jaar en levenslang voor moorden Lieshout en Amsterdam

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een levenslange celstraf geëist tegen de 52-jarige Bill C. voor twee moorden. Tegen de 34-jarige medeverdachte Sharona de J. luidde de eis 25 jaar cel. Het tweetal staat voor de rechtbank in Den Bosch terecht voor de moord op zakenman Willem van der Willigen (70) in Lieshout, in mei 2021, en voor de moord op Benito van Ommeren (65) een maand later in Amsterdam.

4 uur geleden
Provincie: RIVM-studie stimulans voor werken aan schonere IJmond

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland ziet in het rapport van het RIVM over Tata Steel een stimulans en bevestiging om hard te blijven werken aan een gezondere en schonere IJmond. Verder vindt de provincie dat Tata Steel de uitstoot van stoffen zo snel mogelijk moet verminderen en de staalproductie moet verduurzamen door het maken van 'groen' staal.

4 uur geleden
Advocaat Ficq vindt uitkomst RIVM-rapport Tata Steel 'shockerend'

VELSEN (ANP) - Advocaat Bénédicte Ficq noemt het rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de kortere levensverwachting en de gezondheidsrisico's door de uitstoot van Tata Steel "shockerend". Uit het nieuwe onderzoek van het RIVM blijkt dat de emissies de levensverwachting van inwoners van Wijk aan Zee met 2,5 maand verkorten.

5 uur geleden
Dorpsraad: uitstoot leidt onomstotelijk tot gezondheidsschade

WIJK AAN ZEE (ANP) - De dorpsraad Wijk aan Zee is blij dat dat nu officieel is geconstateerd dat de uitstoot van Tata Steel onomstotelijk leidt tot gezondheidsschade. Dat stelt Linda Valent, woordvoerster van de dorpsraad Wijk aan Zee. Ze reageert daarmee op de conclusies van een RIVM-onderzoek naar gezondheidsrisico's die voortkomen uit de uitstoot van Tata Steel.

5 uur geleden