Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Regeringspartijen omarmen advies over hervorming arbeidsmarkt

Regeringspartijen omarmen advies over hervorming arbeidsmarkt

DEN HAAG (ANP) - De regeringspartijen kunnen zich in grote lijnen vinden in het advies van de commissie-Borstlap om de arbeidsmarkt te hervormen. De analyse van Borstlap is juist, vindt Tweede Kamerlid Judith Tielen (VVD). De arbeidsmarkt is onvoldoende klaar voor de toekomst.

Het rapport laat zien voor welke uitdagingen de Nederlandse arbeidsmarkt staat en biedt nuttige bouwstenen voor toekomstig beleid. "Iedereen moet kunnen werken", aldus Tielen. "Daar kan nog wel wat aan verbeterd worden."

Het is goed als er minder onzekerheid komt voor werknemers, zegt Tielen verder. Maar het is ook belangrijk dat er voor ondernemers ruimte is om te ondernemen en vrijheid om risico’s te nemen. Ze verwacht overigens niet meteen radicale ingrepen. "De VVD wil niet volgende week de hele arbeidsmarkt omploegen."

Zelfstandigen

D66 is het eens met de commissie-Borstlap dat "we anders met werk moeten omgaan". Zekerheden voor alle werkenden zijn heel belangrijk, maar dat hoeft echter niet per se een vaste baan te zijn. Steeds meer mensen werken graag als zelfstandige, omdat dit hun juist vrijheid en autonomie geeft om hun werk zo in te richten als zij willen, aldus Kamerlid Steven van Weyenberg.

Hij vindt ook dat werknemers met onzekere uren of een onzeker contract extra moeten worden beloond. Daarvoor is het wel nodig dat werkgevers makkelijker afscheid moeten kunnen nemen van een werknemer als het echt niet werkt.

Eerlijke arbeidsmarkt

CDA-Kamerlid Hilde Palland streeft naar een eerlijke arbeidsmarkt voor iedereen. Dat "vraagt om meer zekerheden voor alle werkgevers, ondernemers en werknemers. De doorgeslagen flexibilisering moeten we tegengaan. De analyse in dit rapport bevestigt dat."

Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie vindt het goed "als we de kloven tussen zzp’er en werknemer en tussen vast en flex-contract kunnen verkleinen, om te voorkomen dat werkenden tegen elkaar worden uitgespeeld op loon en op zekerheid."

Meer uit Politiek

Van der Burg: inzet Rode Kruis toont dat nood hoog is in Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Dat het Rode Kruis wordt ingezet om de opvang van asielzoekers in Ter Apel te ondersteunen, laat zien dat de nood hoog is, zegt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) via zijn woordvoerder. Zijn ambtenaren werken bellijsten af om burgemeesters te overtuigen om opvangplekken te regelen.

17 uur geleden
Tilburg: hertelling levert geen veranderingen op in uitslag

TILBURG (ANP) - Het hertellen van de uitgebrachte stemmen bij vier stembureaus in Tilburg tijdens de Tweede Kamerverkiezingen leidt hoogstwaarschijnlijk niet tot aanpassing van de verkiezingsuitslag. Dat laat een woordvoerster van de gemeente Tilburg desgevraagd aan het ANP weten. Zo'n veertig mensen zijn zaterdagmiddag bezig geweest en hebben hun werk even voor 18.00 uur afgerond.

21 uur geleden
Yeşilgöz verdedigt VVD-positie om te gedogen in krantadvertenties

DEN HAAG (ANP) - Partijleider van de VVD Dilan Yeşilgöz verdedigt in een advertentie die is afgedrukt in meerdere zaterdagkranten haar keuze om een nieuwe coalitie alleen te ondersteunen als gedoogpartner. Zij heeft veel kritiek gekregen op dit besluit, onder meer van haar eigen leden en van andere politiek leiders. De politica herhaalt de boodschap die ze deze week herhaaldelijk en in vrijwel dezelfde bewoordingen heeft verkondigd tegen journalisten. Ze vindt dat het zetelverlies van haar partij rechtvaardigt om te gedogen en denkt zo het meest te kunnen bereiken voor VVD-kiezers.

1 dag geleden
Tweede Kamer stemt voor hertelling van vier stembureaus Tilburg

DEN HAAG (ANP) - De stemmen die zijn uitgebracht in vier stembureaus in Tilburg worden opnieuw geteld. Dat heeft de Tweede Kamer tijdens een uitzonderlijke vergadering op zaterdag besloten. De kans is minimaal dat door de hertelling de zetelverdeling in de Kamer verandert.

1 dag geleden
D66: kans op extra zetel heel klein bij mogelijke hertelling

DEN HAAG (ANP) - D66 acht de kans "heel klein" dat een mogelijke hertelling bij vier stembureaus in Tilburg nog tot een extra zetel in de Tweede Kamer kan leiden. "Die kans is heel klein. Want dan moeten in vier stembureaus nog 160 stemmen naar ons gaan en moet er bij de SP niks veranderen", laat een woordvoerder van de partij weten.

1 dag geleden
Politiek Den Haag maakt zich op voor grote stoelendans

DEN HAAG (ANP) - Politiek Den Haag maakt zich op voor een stoelendans. Een groot deel van de leden van de oude Tweede Kamer vertrekt en daar komen 81 nieuwe parlementariërs voor in de plaats. Daar zitten ook bekende gezichten bij: zeven zetels worden vanaf 6 december gevuld door bewindslieden van het nu demissionaire kabinet.

1 dag geleden
Kamer zaterdag bijeen om te besluiten over hertelling stemmen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt zaterdag onverwacht bijeen om te besluiten over een mogelijke hertelling van de stemmen die zijn uitgebracht tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Er staat een korte vergadering geagendeerd om te stemmen over een hertelling.

1 dag geleden