Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Regeringspartijen omarmen advies over hervorming arbeidsmarkt

Regeringspartijen omarmen advies over hervorming arbeidsmarkt

DEN HAAG (ANP) - De regeringspartijen kunnen zich in grote lijnen vinden in het advies van de commissie-Borstlap om de arbeidsmarkt te hervormen. De analyse van Borstlap is juist, vindt Tweede Kamerlid Judith Tielen (VVD). De arbeidsmarkt is onvoldoende klaar voor de toekomst.

Het rapport laat zien voor welke uitdagingen de Nederlandse arbeidsmarkt staat en biedt nuttige bouwstenen voor toekomstig beleid. "Iedereen moet kunnen werken", aldus Tielen. "Daar kan nog wel wat aan verbeterd worden."

Het is goed als er minder onzekerheid komt voor werknemers, zegt Tielen verder. Maar het is ook belangrijk dat er voor ondernemers ruimte is om te ondernemen en vrijheid om risico’s te nemen. Ze verwacht overigens niet meteen radicale ingrepen. "De VVD wil niet volgende week de hele arbeidsmarkt omploegen."

Zelfstandigen

D66 is het eens met de commissie-Borstlap dat "we anders met werk moeten omgaan". Zekerheden voor alle werkenden zijn heel belangrijk, maar dat hoeft echter niet per se een vaste baan te zijn. Steeds meer mensen werken graag als zelfstandige, omdat dit hun juist vrijheid en autonomie geeft om hun werk zo in te richten als zij willen, aldus Kamerlid Steven van Weyenberg.

Hij vindt ook dat werknemers met onzekere uren of een onzeker contract extra moeten worden beloond. Daarvoor is het wel nodig dat werkgevers makkelijker afscheid moeten kunnen nemen van een werknemer als het echt niet werkt.

Eerlijke arbeidsmarkt

CDA-Kamerlid Hilde Palland streeft naar een eerlijke arbeidsmarkt voor iedereen. Dat "vraagt om meer zekerheden voor alle werkgevers, ondernemers en werknemers. De doorgeslagen flexibilisering moeten we tegengaan. De analyse in dit rapport bevestigt dat."

Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie vindt het goed "als we de kloven tussen zzp’er en werknemer en tussen vast en flex-contract kunnen verkleinen, om te voorkomen dat werkenden tegen elkaar worden uitgespeeld op loon en op zekerheid."

Meer uit Politiek

Rutte: mogelijk alleen met Albanië praten over EU-toetreding

DEN HAAG (ANP) - Als Noord-Macedonië het Franse compromis verwerpt om de ruzie met Bulgarije te beslechten, is de kans aanwezig dat de Europese Unie alleen met Albanië toetredingsgesprekken over het lidmaatschap begint. Maar premier Mark Rutte blijft "voorzichtig optimistisch" dat Noord-Macedonië het voorstel van Parijs zal accepteren, zei hij op een gezamenlijke persconferentie met de Albanese premier Edi Rama.

9 uur geleden
Premier Rutte heeft groot vertrouwen in Remkes als bemiddelaar

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft "heel veel vertrouwen" in Johan Remkes als bemiddelaar in het conflict met de boeren over de stikstofplannen van het kabinet. Remkes is "zeer gerespecteerd" en heeft "een enorme staat van dienst", aldus Rutte.

10 uur geleden
Kamer steunt versnelde aankoop van zes F-35 gevechtsvliegtuigen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat akkoord met de versnelde aankoop van zes F-35 gevechtsvliegtuigen en vier MQ-9 Reaper onbemande vliegtuigen. Dat gaat via een "ongebruikelijke procedure", erkende defensieminister Kajsa Ollongren in een debat, maar hiermee wordt volgens haar ook aan de wens van de Kamer voldaan.

13 uur geleden
Kabinet investeert ruim 700 miljoen euro in leefbaarheid wijken

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt ruim 700 miljoen euro uit om de leefbaarheid in twintig stadswijken te verbeteren. Van dat geld gaat 600 miljoen euro naar betere woningen en 20 miljoen naar de aanpak van schulden en armoede. Eerder werd al ruim 80 miljoen euro toegezegd om jeugdcriminaliteit te voorkomen.

14 uur geleden
Remkes gaat gesprekken tussen boeren en politiek leiden

DEN HAAG (ANP) - Johan Remkes is aangewezen als bemiddelaar die gesprekken tussen boeren en de politiek moet leiden. De Tweede Kamer had om zo'n bemiddelaar gevraagd vanwege de heftige reactie uit de agrarische sector op de ingrijpende stikstofplannen.

1 dag geleden
BIJ1-leden kiezen Rebekka Timmer als voorzitter

DEN HAAG (ANP) - Leden van BIJ1 hebben Rebekka Timmer gekozen tot partijvoorzitter. Ondanks een negatief advies van de selectiecommissie was Timmer de enige overgebleven kandidaat voor het voorzitterschap. Ze zat al eens eerder in het bestuur en is medewerker van de Tweede Kamerfractie. Timmer kreeg 74 procent van de stemmen, zegt een woordvoerder van de partij.

2 dagen geleden
Oud-minister Arie Pais (VVD) overleden

DEN HAAG (ANP) - Oud-minister Arie Pais is op 25 juni overleden, blijkt uit een rouwadvertentie in NRC. Pais was de eerste liberale minister van Onderwijs na de oorlog. Hij was getrouwd met partijgenote Eegje Schoo, die later ook minister werd.

2 dagen geleden