Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Regeringspartijen: ga met Koerden praten over Syrië-gangers

Regeringspartijen: ga met Koerden praten over Syrië-gangers

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet met de Koerden gaan praten over het ter plaatse berechten van Nederlandse Syriëgangers, vinden regeringspartijen VVD, CDA en D66. Dat Nederland officieel alleen betrekkingen onderhoudt met landen en niet met groepen als de Koerden, moet zulk overleg niet in de weg blijven staan.

De Koerden willen niet alleen gevangen Syrische jihadisten berechten, maar ook buitenlandse strijders die zich hebben aangesloten bij Islamitische Staat in Syrië, zo lieten ze donderdag weten. Dat zou ook kunnen gelden voor de enkele tientallen Nederlandse uitreizigers die door de Koerden gevangen zijn genomen.

Het kabinet houdt tot dusver vol dat het niet met de Koerden kan overleggen. Daar nemen de regeringspartijen geen genoegen mee. D66'er Sjoerd Sjoerdsma heeft "dit altijd een gekunsteld argument gevonden", omdat Nederland wel degelijk met de Koerden sprak als het zo uitkwam. "De juridische problemen zijn er om opgelost te worden", zegt Dilan Yesilgöz van de VVD. Ook hun CDA-collega Martijn van Helvert vindt dat "een buitengewone situatie nu eenmaal om buitengewone stappen" vraagt.

De drie partijen willen ook weten of Nederland de Koerden met raad en daad en (financiële) hulp kan bijstaan om de berechting van Nederlanders die zich hebben aangesloten bij IS in Syrië mogelijk te maken.

Meer uit Politiek

Gemengde reacties uit vastgoedsector op huurwet De Jonge

DEN HAAG (ANP) - Partijen uit de vastgoedsector hebben wisselend gereageerd op de Wet betaalbare huur van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting), waar een meerderheid in de Tweede Kamer zich achter schaart. Bij particuliere verhuurders klinkt harde kritiek. Institutionele vastgoedbeleggers en projectontwikkelaars prijzen juist de duidelijkheid die ze nu hebben.

1 uur geleden
Yeşilgöz wacht af wat Wilders gaat zeggen op congres in Boedapest

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz wil niet vooruitlopen op de toespraak die PVV-leider Geert Wilders zal houden op een radicaal-rechts congres in Boedapest. "We zullen zien wat hij daar zegt. Ik zit zelf vandaag bij de ministerraad en ik heb andere dingen te doen, maar het is natuurlijk wel relevant", zegt ze voor aanvang van de wekelijkse ministerraad. Ze zal kijken wat Wilders daar "zegt en hoe we dat wegen".

1 uur geleden
Weerwind: gesprek over Transgenderwet moet gevoerd worden

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) blijft erbij dat het voorstel tot verruiming van de Transgenderwet verder moet worden behandeld in de Tweede Kamer. Hoewel een meerderheid hem gevraagd heeft het wetsvoorstel in te trekken, vindt hij dat "het gesprek gevoerd moet worden".

2 uur geleden
Huurwet De Jonge aangenomen door Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - De Wet betaalbare huur is donderdag aangenomen door de Tweede Kamer. Die wet, ingediend door demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), moet een deel van de huren die nu nog in de vrije huursector vallen omlaag brengen. Zoals verwacht hielp de PVV de wet aan een ruime meerderheid.

17 uur geleden
Tweede Kamer wil lik-op-stuk bij verstoorders dodenherdenking

DEN HAAG (ANP) - Een overgrote meerderheid in de Tweede Kamer wil dat antisemitisme harder wordt aangepakt. Om te beginnen moet op 4 mei het snelrecht worden toegepast als mensen de Nationale Dodenherdenking verstoren, zo willen diverse fracties. Hier zou ook meteen een afschrikwekkende werking van uitgaan, betoogden Kamerleden in een debat over antisemitisme. Bij snelrecht gaat justitie snel na het plegen van een strafbaar feit over tot vervolging. Het is onderdeel van het lik-op-stukbeleid van politie en justitie.

17 uur geleden
Gemeenten moeten derdelanders voorlopig weer opvangen

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten moeten zogeheten derdelanders voorlopig weer dezelfde opvang en rechten geven als andere vluchtelingen uit Oekraïne. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij hiertoe genoodzaakt is omdat de Raad van State over de kwestie vragen heeft gesteld aan het Hof van Justitie van de Europese Unie, zo werd donderdag bekend. Hij heeft de gemeenten hierover al ingelicht.

18 uur geleden
Staatssecretaris zwijgt over belastingconstructie OCI

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) wil niet reageren op een belastingconstructie van kunstmestproducent OCI die de Nederlandse schatkist in drie jaar tijd zo'n 750 miljoen euro heeft gekost. Hij wijst op artikel 67 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen, die hem verbiedt in te gaan op individuele belastingplichtigen.

20 uur geleden