Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Regeringspartij Zuid-Korea lijdt gevoelige verkiezingsnederlaag

Regeringspartij Zuid-Korea lijdt gevoelige verkiezingsnederlaag

SEOUL (ANP/AFP) - De Zuid-Koreaanse conservatieve oppositie heeft een klinkende overwinning behaald in de burgemeestersverkiezingen in 's lands twee grootste steden. De verkiezingsuitslag is een veeg teken voor de Democratische partij van president Moon Jae-in met het oog op de presidentsverkiezingen volgend jaar.

Beide burgemeestersposten waren eerst nog in handen van de regeringspartij, maar kwamen vrij als gevolg van beschuldigingen van seksueel wangedrag. Park Won-soon, de burgemeester van Seoul, maakte uiteindelijk een einde aan zijn leven. De burgemeester van de zuidelijke havenstad Busan nam ontslag.

De verkiezingen in de twee metropolen gelden als een lakmoesproef voor het huidige electorale klimaat in Zuid-Korea omdat ongeveer een kwart van de totale Zuid-Koreaanse bevolking zijn stem kon uitbrengen.

Grote marge

De conservatieve uitdager in Seoul versloeg zijn tegenstander van de Democratische Partij met 57,5 tegen 39,2 procent van de stemmen, en won in alle 25 districten van de miljoenenstad. De marge van de conservatieve verkiezingszege was in Busan zelfs groter met maar liefst 62,7 tegen 34,4 procent.

President Moon en zijn partij hebben met kelderende populariteitscijfers te maken vanwege een volkswoede over stijgende huizenprijzen, toenemende ongelijkheid, corruptie en seksschandalen rond hoge regeringsfunctionarissen. Dat veel Zuid-Koreanen wilden afrekenen met de Democratische Partij kwam des te sterker naar voren uit het feit dat voor het eerst meer dan 50 procent van de Zuid-Koreaanse kiezers bij het stembureau kwam opdagen voor lokale verkiezingen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Negen doden bij schietpartij in Indianapolis

INDIANAPOLIS (ANP) - Bij een schietpartij in de Amerikaanse stad Indianapolis zijn volgens de politie negen doden en meerdere gewonden gevallen. De schutter heeft zichzelf van het leven beroofd, zei een woordvoerster tegen de media.

1 uur geleden
Beelden vrijgegeven van doodschieten 13-jarige door politie in VS

CHICAGO (ANP/BELGA) - De autoriteiten in Chicago hebben donderdag een video vrijgegeven van een politieagent die een 13-jarige jongen doodschiet. Het gaat om "ondraaglijke" beelden, zegt de burgemeester van de op twee na grootste stad van de Verenigde Staten.

2 uur geleden
Israël voert luchtaanval uit na raketlancering vanuit Gazastrook

TEL AVIV (ANP/BELGA) - Het Israëlische leger heeft vrijdagochtend luchtaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook nadat vanuit de Palestijnse enclave een raket werd afgevuurd richting het zuiden van Israël.

3 uur geleden
Biden ontvangt Zuid-Koreaanse president in mei in de VS

WASHINGTON (ANP/DPA) - De Amerikaanse president Joe Biden ontvangt in de tweede helft van mei zijn Zuid-Koreaanse collega Moon Jae-in in Washington. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis is er nog geen exacte datum vastgesteld. Het bezoek dient onder meer om de relatie tussen beide landen te onderstrepen.

4 uur geleden
Recordgroei Chinese economie: toename van 18,3 procent

PEKING (ANP/DPA) - De Chinese economie lijkt de coronacrisis grotendeels te hebben overwonnen en begon het nieuwe jaar met een recordgroei. De op een na grootste economie van de wereld groeide het eerste kwartaal met 18,3 procent in vergelijking met de eerste drie maanden van 2020. Het is de grootste toename sinds het land ruim dertig jaar geleden is begonnen met het bijhouden van de kwartaalcijfers.

4 uur geleden
Met vertrek Raúl Castro als partijleider komt einde aan tijdperk

HAVANA (ANP) - Vrijdag begint op Cuba het congres van de regerende Communistische Partij. Tijdens de belangrijke partijbijeenkomst die tot maandag duurt zal naar verwachting Raúl Castro zijn functie als partijleider neerleggen. Dat betekent dat er formeel een einde komt aan het Castro-tijdperk, dat begon met de Cubaanse revolutie in de jaren 50.

6 uur geleden
VN geven Saint Vincent een miljoen dollar aan noodsteun

KINGSTOWN (ANP) - Het door een vulkaanuitbarsting getroffen Caribische eiland Saint Vincent ontvangt een miljoen dollar (ruim 836.000 euro) aan noodsteun van de Verenigde Naties. De fondsen zullen voorzien in "dringende humanitaire hulp aan getroffen mensen, vooral degenen die geëvacueerd zijn", staat in een verklaring van de VN.

6 uur geleden