Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Regeringsleider Noord-Ierland kondigt vertrek aan

Regeringsleider Noord-Ierland kondigt vertrek aan

BELFAST (ANP) - Arlene Foster stapt eind juni op als regeringsleider van Noord-Ierland, kondigt ze aan in een verklaring. De roep binnen haar Democratisch Unionisten Partij (DUP) om nieuw leiderschap nam de afgelopen tijd toe en er werd gedreigd met een vertrouwensstemming in het parlement. Haar wordt onder meer verweten de problemen in de nasleep van de brexit niet goed te hebben aangepakt.

De 50-jarige Foster wil ruimte bieden aan haar partij om leiderschapsverkiezingen te organiseren. Ze stopt eind mei na vijf jaar als leider van de pro-Britse DUP. Ze zegt dat Noord-Ierland in de toekomst de verdeeldheid moet ontstijgen.

Het was vooral rond Pasen onrustig in het Britse landsdeel. Het kwam tot rellen tussen republikeinen en pro-Britse loyalisten, waarbij tientallen agenten gewond raakten. De aanleiding voor de rellen was dat het Britse deel van Ierland door de brexit opnieuw diep verdeeld raakte. Om te voorkomen dat er een EU-buitengrens met grensposten en controles ontstaat tussen de republiek Ierland en het Britse noorden, heeft het landsdeel voorlopig een speciale status gekregen. De controles op het handelsverkeer tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland die daarvoor nodig zijn, zijn in de ogen van de pro-Britse Noord-Ieren een onaanvaardbare regeling die Noord-Ierland los zou weken van het Verenigd Koninkrijk.

Meer uit Buitenland

Paus in ziekenhuis met luchtweginfectie

ROME (ANP/DPA/RTR) - Paus Franciscus (86), die toch al kwakkelt met zijn gezondheid, ligt in het ziekenhuis met een luchtweginfectie. Het hoofd van de katholieke kerk moet er een paar dagen blijven, aldus het Vaticaan. Hij heeft geen corona. Franciscus klaagde de afgelopen dagen over problemen bij het ademen.

4 uur geleden
Duitsland zegt miljarden militaire steun toe aan Oekraïne

BERLIJN (ANP/AFP) - Duitsland gaat Oekraïne de komende jaren voor 8 miljard euro aan directe militaire steun geven voor de strijd tegen Rusland. Een commissie van het Duitse parlement gaf hier woensdag toestemming voor.

5 uur geleden
VN-lidstaten vragen klimaatadvies aan Internationaal Gerechtshof

NEW YORK (ANP) - De lidstaten van de Verenigde Naties (VN) willen advies van het Internationaal Gerechtshof over het tegengaan van klimaatverandering. Tijdens de Algemene Vergadering van de VN konden alle landen zich vinden in de adviesaanvraag. Ze willen dat het hof, dat in het Vredespaleis in Den Haag zetelt, duidelijk maakt welke wettelijke verplichtingen landen hebben om het klimaat te beschermen "tegen de uitstoot van broeikasgassen door de mens".

7 uur geleden
Poetin erkent dat sancties negatieve gevolgen kunnen hebben

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdag toegegeven dat de internationale sancties tegen Russische bedrijven en personen negatieve gevolgen kunnen hebben op de economie van het land. Hij sprak tijdens een bijeenkomst met de regering van gevolgen op de "middellange termijn".

10 uur geleden
Franse Grondwettelijke Raad komt met oordeel over pensioenplannen

PARIJS (ANP/RTR) - De Grondwettelijke Raad van Frankrijk komt op 14 april met een oordeel over de wettelijke verankering van de omstreden pensioenhervormingen. Deze instelling controleert of de wet in overeenstemming is met de grondwet van het land.

11 uur geleden
EU-topambtenaar doet na Qatar-affaire stap terug

BRUSSEL (ANP) - De Estse topambtenaar van de EU die meermaals op kosten van Qatar naar het oliestaatje reisde tijdens onderhandelingen over vliegrechten, is niet langer directeur-generaal van verkeer. Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie is Henrik Hololei op eigen verzoek per 1 april benoemd tot buitengewoon adviseur.

11 uur geleden
IAEA-chef aangekomen bij bezette kerncentrale Zaporizja

ENERHODAR (ANP/RTR/AFP) - De chef van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), Rafael Mariano Grossi, heeft een bezoek gebracht aan de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja. Het is zijn tweede bezoek aan de door Rusland bezette centrale in het zuidoosten van Oekraïne.

12 uur geleden