Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Regeringscommissaris aan VWS: zorg dat melders zich gehoord voelen

Regeringscommissaris aan VWS: zorg dat melders zich gehoord voelen

DEN HAAG (ANP) - "Zorg dat melders zich gehoord en gesteund voelen, bij VWS en bij alle andere organisaties die een rapport hebben liggen of hieraan werken." Dat zegt Mariëtte Hamer, Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, in een reactie op een rapport van vakbond FNV over grensoverschrijdend gedrag bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarna kan volgens haar worden ingezet op het voorkomen van dit soort misstanden.

Het is niet het eerste onderzoek waarin grensoverschrijdend gedrag naar voren komt. Onlangs presenteerde de Commissie-Van Rijn een rapport hierover bij de publieke omroepen. "Het is belangrijk en goed dat deze rapporten nu in allerlei sectoren op tafel komen en dat er in die rapporten specifieke aandacht is voor seksueel grensoverschrijdend gedrag, gezien de vaak heftige en langdurige impact van dit gedrag op degene die het overkomt", aldus Hamer. Volgens haar is het "essentieel" dat de organisaties over wie de rapporten gaan "ruimte creëren voor de ervaringen en de verhalen achter de cijfers". "Een enquête invullen is iets anders dan je ervaring daadwerkelijk delen of melden, daar is al een zekere mate van sociale veiligheid voor nodig."

Een toename van het aantal meldingen is volgens Hamer vaak een eerste teken dat er verandering gaande is. De Regeringscommissaris komt in april met een nieuwe zogenoemde handreiking, waarin handvatten staan voor de aanpak van cultuurverandering. "Uiteraard met specifieke aandacht voor seksueel grensoverschrijdend gedrag."

Meer uit Politiek

Voormalig politiek adviseur van Rutte wordt burgemeester Veendam

VEENDAM (ANP) - De gemeenteraad van Veendam heeft Annelies Pleyte voorgedragen als nieuwe burgemeester. De 53-jarige Pleyte was eerder jarenlang politiek adviseur van Mark Rutte. Ook heeft ze topfuncties bekleed bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Nationaal Coördinator Groningen.

13 uur geleden
VVD-prominent Henk Kamp niet beschikbaar als premier

DEN HAAG (ANP) - VVD-prominent Henk Kamp is niet beschikbaar als premier van een aankomend kabinet, zegt hij tegen het ANP. Tijdens het debat over het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB zit hij op de publieke tribune. Joost Eerdmans (JA21) vroeg Wilders eerder in het debat wat zijn aanwezigheid betekent, waarop de PVV-leider antwoordde: "Dat hij niet zoveel te doen heeft." Kamp, die meermaals minister namens de VVD is geweest, gaf daarop vanaf de tribune een opgestoken duim.

23 uur geleden
Timmermans noemt bezuinigen ontwikkelingsgeld 'moreel kwestieus'

DEN HAAG (ANP) - De bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking van zeker 2,4 miljard euro is "moreel kwestieus", vindt Frans Timmermans. De leider van GroenLinks-PvdA vreest "dat Nederland met de rug naar het buitenland gaat staan" en vindt dat de coalitie de armsten in de wereld "in de steek laat", zegt hij in het debat over het hoofdlijnenakkoord.

1 dag geleden
Wilders: premiersvraag 'morgenvroeg, acuut, meteen' besproken

DEN HAAG (ANP) - Het antwoord op de premiersvraag heeft flinke haast, zegt Geert Wilders tijdens het debat over het hoofdlijnenakkoord. Die vraag wordt volgens de PVV-leider "morgenvroeg, acuut, meteen" besproken. Hij baalt ervan dat Ronald Plasterk zich heeft teruggetrokken als kandidaat na negatieve berichten over patenten die hij heeft geclaimd. "Het zou volgens mij een geweldige minister-president zijn geweest", aldus Wilders.

1 dag geleden
Klimaatdoel 2030 blijft staan, geeft Wilders tandenknarsend toe

DEN HAAG (ANP) - Het klimaatdoel om 55 procent minder broeikasgassen uit te stoten in 2030 vergeleken met 1990 blijft staan in het nieuwe hoofdlijnenakkoord, geeft Geert Wilders toe. "Ik vrees van wel", zegt de PVV-leider op vragen hierover van Henri Bontenbal (CDA) tijdens het debat over het akkoord. Hier was onduidelijkheid over, omdat het doel niet werd benoemd in het hoofdlijnenakkoord.

1 dag geleden
Iedereen gaat erop vooruit, verdedigt Wilders zich tegen aanval SP

DEN HAAG (ANP) - "Iedereen gaat erop vooruit" als de maatregelen in het hoofdlijnenakkoord werkelijkheid worden, zegt PVV-leider Geert Wilders. In een stekelige uitwisseling met Jimmy Dijk (SP) schermt hij met de doorrekening van het Centraal Planbureau die dinsdag is gepubliceerd. "Alles gaat beter met Nederland dankzij dit kabinet, dat er nog moet komen."

1 dag geleden
Wilders en Timmermans botsen over term 'radicaal-rechts'

DEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) noemt de PVV tijdens het debat over het hoofdlijnenakkoord radicaal-rechts, maar dat laat partijleider Geert Wilders zich niet zeggen. Daarmee zegt Timmermans dat de kiezers van de PVV een radicale partij aanhangen, vindt Wilders. "En dat zijn wij niet." Timmermans werpt tegen dat Wilders de "instituties die de democratie dragen" veelvuldig heeft aangevallen en dit stempel daarom terecht is.

1 dag geleden