Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Regering VS schrapt migratiedeal Trump met Centraal-Amerika

Regering VS schrapt migratiedeal Trump met Centraal-Amerika

WASHINGTON (ANP) - De regering van president Joe Biden heeft een overeenkomst met drie Centraal-Amerikaanse staten geschrapt waarmee zijn voorganger Donald Trump illegale migranten buiten de deur wilde houden. Minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken heeft dit weekend in een verklaring gezegd dat de gesloten overeenkomsten met onmiddellijke ingang zijn opgeschort en dat er aan wordt gewerkt ze helemaal op te zeggen.

Het gaat om overeenkomsten met El Salvador, Guatemala en Honduras waarmee de illegalen geen asiel in de VS konden aanvragen als ze dat niet eerst in de regio hadden geprobeerd. Het was een extra obstakel voor de Centraal-Amerikanen die vaak drie landgrenzen over moeten voor ze in de VS zijn. De Centraal-Amerikanen zijn aan de grens tussen Mexico en de VS verreweg de grootste groep die het land daar illegaal binnen wil.

Blinken zegt dat president Biden streeft naar samenwerking en een partnerschap met de landen in de regio. In de drie staten wonen naar schatting 34 miljoen mensen en voor de meesten is er geen vast werk met redelijk inkomen beschikbaar. De misdaad tiert er welig en is uiterst gewelddadig. Dat is onder meer een gevolg van het migratie- en vooral het justitiebeleid van eerdere Amerikaanse regeringen die zware criminelen die ouders uit die landen hadden, na hun celstraf naar Centraal-Amerika deporteerden.

Meer uit Buitenland

Felgroen gekleurde water in Venetië is niet gevaarlijk

VENETIË (ANP/DPA) - Het groene water in het beroemde Canal Grande in Venetië is niet gevaarlijk, zo meldt de regionale president Luca Zaia op Twitter. Het water bij de Rialtobrug kleurde zondag plotseling door onbekende reden fluorescerend groen, waarop werd besloten over te gaan op onderzoek.

9 minuten geleden
Spaanse premier vervroegt verkiezingen na regionale verliezen

MADRID (ANP/RTR/AFP) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft op televisie aangekondigd het parlement te ontbinden na de nederlaag van zijn sociaaldemocraten (PSOE) bij de lokale en regionale verkiezingen van zondag. Hij wil op 23 juli vervroegde landelijke verkiezingen houden.

1 uur geleden
Kyiv voor de tweede keer in korte tijd aangevallen

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Kyiv is maandagochtend het doelwit geworden van een nieuwe aanval, nadat de Oekraïense hoofdstad ook al 's nachts werd aangevallen. Het militaire bestuur meldt op basis van voorlopige informatie dat alle raketten zijn neergehaald. Die zouden hun doelen niet hebben bereikt.

2 uur geleden
President Oeganda stemt in met omstreden antihomowetgeving

KAMPALA (ANP/RTR) - De Oegandese president Yoweri Museveni heeft een gewijzigde versie van de omstreden antihomowetgeving goedgekeurd, meldt de voorzitter van het parlement. De wet is wereldwijd een van de strengste tegen de lhbti'ers en is bekritiseerd door onder meer westerse regeringen, internationale bedrijven en mensenrechtenorganisaties.

2 uur geleden
Doden na kapseizen toeristenboot in Italië

LISANZA (ANP/AFP/DPA) - Vier mensen zijn omgekomen na het kapseizen van een boot vol toeristen op het Lago Maggiore in Noord-Italië, melden Italiaanse media. De andere opvarenden konden na het incident zelf naar de wal zwemmen of zijn gered. De doden zijn een Israëliër, een Russin en twee Italianen.

4 uur geleden
Japanse minister beveelt vernietiging van Noord-Koreaanse raket

TOKIO (ANP) - De Japanse minister van Defensie heeft zijn leger de opdracht gegeven elke Noord-Koreaanse raket die Japans grondgebied binnenkomt of afkoerst op het land te vernietigen. Hij reageerde daarmee op een aankondiging van Pyongyang maandag dat Noord-Korea in de komende twee weken een "satelliet" zal lanceren.

7 uur geleden
Westerse luchtmachten houden Arctic Challenge-oefening

TIKKAKOSKI (ANP) - Finland, Noorwegen en Zweden houden de tweejaarlijkse Arctic Challenge Exercise (ACE), een internationale oefening van de luchtmacht. Dit jaar doen veertien landen mee, waaronder Nederland. De oefening wordt dit keer georganiseerd door Finland en loopt van 29 mei tot 9 juni.

7 uur geleden