Regering Trump verlengt deadline TikTok niet
WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - ByteDance, het Chinese moederbedrijf van de populaire filmpjesapp TikTok, krijgt geen uitstel meer van de Amerikaanse regering om zijn activiteiten in de Verenigde Staten af te stoten. Wel zullen de gesprekken tussen het bedrijf en de overheid over de gedwongen verkoop blijven doorgaan, melden bronnen aan persbureau Reuters.
De Amerikaanse president Donald Trump zou persoonlijk de beslissing hebben genomen om geen extra verlengingen meer goed te keuren tijdens een vergadering van hoge Amerikaanse functionarissen, aldus een persoon die over de vergadering werd ingelicht. De regering had eerder een verlenging van 15 dagen en 7 dagen afgegeven van de oorspronkelijke deadline van 90 dagen, die 12 november was, in opdracht van Trump. De laatste deadline liep vrijdag af.
Het ministerie van Justitie en het ministerie van Financiƫn reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar, terwijl het Witte Huis geen commentaar gaf. TikTok weigerde commentaar te geven.
Bezwaarprocedure
Mensen in de VS kunnen nog steeds gebruikmaken van TikTok, ondanks dat de deadline is verstreken. De VS hadden eerder al afgezien van het afdwingen van een verbod op de filmpjesapp, in overeenstemming met een uitspraak van een rechtbank ten gunste van het Chinese bedrijf.
ByteDance voert over de kwestie ook nog een rechtszaak bij het Amerikaanse hof van beroep. Daar kregen de Chinezen te horen dat ze nog tot 14 december de tijd hebben om bepaalde documenten in te dienen in hun bezwaarprocedure. Er lopen dus meerdere deadlines door elkaar heen.
De app met meer dan 100 miljoen Amerikaanse gebruikers ligt al enige tijd zwaar onder vuur in de VS. Volgens Trump slaat TikTok te veel gegevens op, die via ByteDance bij de Chinese overheid terechtkomen. Hij eiste daarom dat de Amerikaanse activiteiten van TikTok aan een Amerikaanse partij worden verkocht. In september ging hij akkoord met een deal tussen ByteDance, Oracle en Walmart waarbij de Amerikaanse activiteiten van TikTok in een nieuw bedrijf zouden worden ondergebracht.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De boerensector reageert positief op de voordracht van Christophe Hansen als nieuwe Eurocommissaris voor Landbouw. De Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) denkt dat de Luxemburgse christendemocraat bekend is met belangrijke thema's voor boeren in Noordwest-Europa.
37 minuten geledenOSLO (ANP/AFP) - Voor het eerst zijn er in Noorwegen meer elektrische auto's dan benzineauto's, meldt de Noorse Wegenfederatie (OFV). De organisatie noemt deze ontwikkeling een "historische" mijlpaal.
1 uur geledenASTANA (ANP/RTR) - Intel houdt, ondanks het uitstel, vast aan het plan om een fabriek in Duitsland te bouwen, zei de Duitse bondskanselier Olaf Scholz dinsdag. De Amerikaanse chipfabrikant heeft aangekondigd de bouw van fabrieken in Duitsland en Polen zo'n twee jaar uit te stellen in afwachting van wat de markt gaat doen.
2 uur geledenMANNHEIM (ANP/BLOOMBERG) - Het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie is deze maand gedaald naar het laagste niveau in een jaar, volgens het economische onderzoeksinstituut ZEW. De scherpe terugval wordt deels toegeschreven aan de problemen in de Duitse auto-industrie.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Netbeheerders hebben sinds vorig jaar te maken met soms onhaalbare termijnen waarbinnen ze verplicht een woning of klein bedrijf moeten aansluiten op het stroomnet, oordeelt de hoogste rechter voor economisch bestuursrecht. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verplicht de beheerders van het stroomnet nieuwe aansluitingen binnen 12, 18 of 52 weken aan te sluiten. Maar het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelt nu dat die deadlines vaak te krap zijn bij complexe opdrachten en verklaart ze ongeldig.
2 uur geledenDUBLIN (ANP/BLOOMBERG) - Luchtvaartconcern Ryanair verwacht dat de grote staking bij Boeing voor vertragingen bij de leveringen van nieuwe vliegtuigen zal zorgen. Volgens topman Michael O'Leary kunnen die vertragingen wel oplopen tot zes weken.
2 uur geledenTOKIO (ANP) - Japan en de Verenigde Staten staan op het punt een akkoord te sluiten om de Japanse technologie-export naar China verder te beperken, schrijft de Financial Times (FT) op basis van ingewijden. De Amerikanen willen het moeilijker maken voor China om geavanceerde chipapparatuur te importeren. Mogelijke restricties raken daardoor ook Tokyo Electron, een Japanse branchegenoot van chipmachinemaker ASML.
5 uur geleden