Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Regering Suriname veroordeelt bestorming parlementsgebouw

Regering Suriname veroordeelt bestorming parlementsgebouw

PARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse regering is erg verbolgen over de vernielingen die vrijdag zijn aangericht door een groep antiregeringsdemonstranten in Paramaribo. Vooral het met geweld binnendringen van het parlementsgebouw wordt ten zeerste afgekeurd, zo laat de regering van president Chan Santokhi in een verklaring weten.

Santokhi en zijn regering zeggen er alles aan te doen om te voorkomen dat de rechtsstaat en de democratische instituten, zoals het parlement, aangetast worden. De regering heeft een speciale taskforce opgericht voor het opsporen van de personen die het parlement zijn binnengedrongen en vernielingen hebben aangericht. Die taskforce zal de personen oppakken en overdragen aan justitie.

Het geplande protest verliep eerst rustig en georganiseerd, maar ontaardde in rellen. De politie zette traangas in en loste ook waarschuwingsschoten. Een klein deel van de betogers werd agressief en probeerde het parlement binnen te dringen. Dat is uiteindelijk dus gelukt, zo blijkt uit het bericht van de regering.

Bezuinigingsmaatregelen

Santokhi zegt de fundamentele vrijheden van demonstratie en protest te respecteren, maar het moet wel op een ordelijke en vreedzame manier gebeuren. De leiders van deze protestacties zullen opgeroepen worden voor verhoor, aldus de verklaring.

Een groot deel van de Surinaamse bevolking is ontevreden vanwege de bezuinigingsmaatregelen die de regering de afgelopen periode heeft genomen. Zo zijn vorige week onder andere de prijzen van brandstof, gasflessen en internet fors verhoogd.

Nederlanders

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten geen bericht te hebben ontvangen dat er Nederlanders gewond zijn geraakt bij de rellen.

Meer uit Buitenland

ISW: Oekraïne profiteert pas over enkele weken van steun VS

KYIV (ANP) - Het duurt waarschijnlijk nog enkele weken voordat Oekraïne kan profiteren van de extra steun die het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft goedgekeurd, verwacht het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW). De denktank vermoedt dat de Russen in de tussentijd juist het aantal aanvallen op Oekraïne zullen opschroeven.

19 minuten geleden
Doden bij nieuwe Israëlische inval op Westelijke Jordaanoever

HEBRON (ANP/AFP/DPA) - Bij een nieuwe Israëlische inval op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn twee Palestijnen gedood, meldt het Palestijnse persbureau Wafa. Het Israëlische leger zegt dat twee "terroristen zijn geneutraliseerd" die probeerden om de Israëliërs aan te vallen.

1 uur geleden
Stemming in elf stembureaus India ongeldig verklaard na geweld

NEW DELHI (ANP/RTR) - Indiërs die bij elf stembureaus in het noordoosten van het land hebben gestemd, moeten opnieuw naar de stembus. De verkiezingsautoriteiten hebben de stemming daar ongeldig verklaard na berichten over geweld en schade aan stemmachines.

3 uur geleden
Dode en zeven vermisten na ongeluk twee legerhelikopters in Japan

TOKIO (ANP/AFP) - Bij een ongeluk in de lucht tussen twee Japanse militaire helikopters is zeker één van de bemanningsleden om het leven gekomen. De overige zeven worden nog vermist. Het ongeval gebeurde nabij de Izu-eilanden. Minister van Defensie Minoru Kihara zei zondag dat Japanse reddingswerkers "vermoedelijk delen van een luchtvaartuig in zee hebben gezien".

5 uur geleden
Zeven mensen vermist na ongeluk twee legerhelikopters in Japan

TOKIO (ANP) - Zeven mensen zijn vermist na een ongeluk in de lucht tussen twee Japanse militaire helikopters. Het ongeval gebeurde bij de Izu-eilanden. Minister van Defensie Minoru Kihara zei zondag dat Japanse reddingswerkers "vermoedelijk delen van een luchtvaartuig in zee hebben gezien". Een militaire woordvoerder liet weten dat vooralsnog één persoon is gered.

10 uur geleden
Israël roept ambassadeurs op matje om stemming VN-veiligheidsraad

TEL AVIV (ANP) - Israël roept zondag de ambassadeurs op het matje van landen die donderdag in de VN-Veiligheidsraad voor een volwaardig Palestijns VN-lidmaatschap stemden. Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de ambassadeurs zijn opgeroepen voor een "protestgesprek", waarin Israël zijn ongenoegen wil uiten.

11 uur geleden
Palestijnen: 14 doden bij inval Israël op Westelijke Jordaanoever

RAMALLAH (ANP/AFP) - Tijdens een inval door het Israëlische leger in het vluchtelingenkamp Nur Shams op de Westelijke Jordaanoever zijn zeker veertien doden gevallen, meldt de Palestijnse Rode Halve Maan.

14 uur geleden