Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Regering Suriname veroordeelt bestorming parlementsgebouw

Regering Suriname veroordeelt bestorming parlementsgebouw

PARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse regering is erg verbolgen over de vernielingen die vrijdag zijn aangericht door een groep antiregeringsdemonstranten in Paramaribo. Vooral het met geweld binnendringen van het parlementsgebouw wordt ten zeerste afgekeurd, zo laat de regering van president Chan Santokhi in een verklaring weten.

Santokhi en zijn regering zeggen er alles aan te doen om te voorkomen dat de rechtsstaat en de democratische instituten, zoals het parlement, aangetast worden. De regering heeft een speciale taskforce opgericht voor het opsporen van de personen die het parlement zijn binnengedrongen en vernielingen hebben aangericht. Die taskforce zal de personen oppakken en overdragen aan justitie.

Het geplande protest verliep eerst rustig en georganiseerd, maar ontaardde in rellen. De politie zette traangas in en loste ook waarschuwingsschoten. Een klein deel van de betogers werd agressief en probeerde het parlement binnen te dringen. Dat is uiteindelijk dus gelukt, zo blijkt uit het bericht van de regering.

Bezuinigingsmaatregelen

Santokhi zegt de fundamentele vrijheden van demonstratie en protest te respecteren, maar het moet wel op een ordelijke en vreedzame manier gebeuren. De leiders van deze protestacties zullen opgeroepen worden voor verhoor, aldus de verklaring.

Een groot deel van de Surinaamse bevolking is ontevreden vanwege de bezuinigingsmaatregelen die de regering de afgelopen periode heeft genomen. Zo zijn vorige week onder andere de prijzen van brandstof, gasflessen en internet fors verhoogd.

Nederlanders

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten geen bericht te hebben ontvangen dat er Nederlanders gewond zijn geraakt bij de rellen.

Meer uit Buitenland

Japans keizerlijk hof gaat meer informatie delen

TOKIO (ANP) - Het Japans keizerlijk hof gaat op een andere manier met het publiek communiceren. Daarvoor is zaterdag een nieuw pr-kantoor geopend, melden Japanse media.

2 uur geleden
Paus Franciscus na drie nachten ontslagen uit ziekenhuis

ROME (ANP/AFP) - Paus Franciscus (86) is zaterdag zoals aangekondigd ontslagen uit het Gemelli-ziekenhuis in Rome. Hij werd daar woensdag opgenomen vanwege ademhalingsproblemen als gevolg van een bronchitisinfectie. "Ik leef nog steeds", grapte hij bij het verlaten van het ziekenhuis.

4 uur geleden
Topmilitair VS: Oekraïense winst dit jaar onwaarschijnlijk

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse topmilitair Mark Milley denkt niet dat Oekraïne de oorlog dit jaar zal winnen. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wil alle Russische militairen uit het land verdrijven en dat wordt erg lastig, aldus de legerstafchef in een interview met nieuwssite Defense One.

4 uur geleden
The Telegraph: Joe Biden niet naar kroning Charles

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden komt volgende maand hoogstwaarschijnlijk niet naar de kroning van koning Charles. Bronnen zeggen tegen The Telegraph dat hij "niet wordt verwacht" en dat er in zijn plaats een delegatie wordt gestuurd. Mogelijk komt Bidens vrouw Jill wel naar Londen.

4 uur geleden
Doden en tientallen gewonden door zware tornado's in VS

LITTLE ROCK (ANP) - Zeker drie mensen zijn om het leven gekomen en tientallen andere personen raakten gewond nadat zware tornado's vrijdag over een aantal staten in het zuiden en het midwesten van de Verenigde Staten zijn geraasd, schrijft CNN.

7 uur geleden
Minneapolis: groen licht politiehervorming na dood George Floyd

MINNEAPOLIS (ANP/AFP) - Het bestuur van de Amerikaanse stad Minneapolis heeft vrijdag een plan voor de hervorming van de plaatselijke politie goedgekeurd. De aanleiding is de gewelddadige dood van de 46-jarige George Floyd in 2020.

11 uur geleden
Media: Trump arriveert dag voor voorgeleiding in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Donald Trump vliegt maandag vanuit zijn woonplaats in Florida naar New York, één dag voor zijn voorgeleiding in een rechtszaal in Manhattan. Hij zal maandagavond in zijn Trump Tower verblijven, schrijft Bloomberg op basis van anonieme bronnen die bekend zijn met de situatie. De voormalig president wordt dinsdagmiddag (lokale tijd) verwacht in het gerechtsgebouw van Manhattan.

11 uur geleden