Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Regering Santokhi kritisch over dreigende taal Bouterse

Regering Santokhi kritisch over dreigende taal Bouterse

PARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse regeringspartijen zijn niet te spreken over dreigende uitspraken die ex-president en voorzitter van de NDP, Desi Bouterse, maandag heeft gedaan, zegt de regering dinsdagavond in een verklaring. Vooral de uitspraak van Bouterse dat de regering Santokhi-Brunswijk bezig is het volk vijftig jaar terug te werpen en dat er "toen wapens bij zijn gekomen", heeft tot veel verontwaardiging geleid, zowel bij de regering maar ook in de samenleving. In 1980 pleegde Bouterse met een groep militairen een staatsgreep in Suriname.

Bouterse deed zijn omstreden uitspraken in het NDP-partijcentrum in Paramaribo waar hij na afloop van een zitting van de krijsgraad naartoe was gegaan. De oud-legerleider was in de rechtbank om zijn kijk op de gebeurtenissen rond de Decembermoorden naar voren te brengen.

Op 8 december 1982 werden vijftien tegenstanders van het militaire regime van Bouterse vermoord in Fort Zeelandia in Paramaribo. De krijgsraad heeft Bouterse eerder tot een celstraf van 20 jaar veroordeeld wegens zijn rol in de Decembermoorden. De toespraak voor zijn aanhangers maandag ging gedeeltelijk over de verzetszaak tegen de veroordeling, de nadruk lag echter op de huidige politieke situatie waar hij de gewraakte uitspraken over deed.

Bouterse maakte duidelijk dat hij het niet eens is met de keus van Santokhi voor een kapitalistisch systeem. Ook maakt de gewezen president zich zorgen om de etnische spanningen in het land die volgens hem de laatste maanden weer toenemen, terwijl daar de laatste jaren volgens hem geen sprake van was.

De coalitiepartijen benadrukken dat het oproepen tot geweld en het naar de wapens grijpen niet past in een democratische samenleving. Dit heeft in Suriname eerder geleid tot ernstige schendingen van mensenrechten met onschuldige slachtoffers, een verdeelde samenleving, economisch- en financieel wanbeleid en armoede als gevolg, aldus de verklaring.

"Deze trauma's willen we niet meer. Het is genoeg geweest. Bedreigingen zullen op gepaste en wettelijke wijze worden beantwoord", is ook te lezen in de reactie van de coalitie. "De NDP, en vooral hun leider, moet weten dat recht en wet gelden voor iedereen, niemand is vrijgesteld van deze democratische verworvenheid", aldus de verklaring.

Meer uit Buitenland

VN-gezant ziet geen rechtvaardiging voor Israëls bloedbad in Gaza

GAZA-STAD (ANP) - Francesca Albanese, de speciale VN-rapporteur voor de bezette Palestijnse gebieden, vindt dat niets "behalve pure waanzin" Israëls "bloedbad onder burgers" in Gaza kan rechtvaardigen.

38 minuten geleden
Sanders pleit tegen VS-financiering 'inhumane strategie' Israël

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse senator Bernie Sanders heeft in een open brief aan zijn Democratische collega's in de senaat gepleit tegen de 10,1 miljard dollar hulp die de Verenigde Staten op het punt staan aan Israël te geven. Woensdag neemt de senaat een wetsvoorstel voor 110 miljard dollar aan buitenlandse hulp, deels bestemd voor Israël, in behandeling.

1 uur geleden
Opnieuw minder treinen in België door staking

BRUSSEL (ANP) - Net als een maand geleden rijden veel treinen in België woensdag en donderdag niet door een spoorstaking. Op de intercity's tussen Amsterdam en Brussel kunnen reizigers wel rekenen, meldt spoorwegmaatschappij NMBS. Voor de internationale Eurostar-treinen, die Nederland via België met Londen en Parijs verbinden, wordt ook niet of nauwelijks hinder verwacht.

1 uur geleden
AzG en WHO: ziekenhuizen in zuiden Gaza 'op een breekpunt'

GAZA-STAD (ANP) - Ziekenhuizen in centraal en zuidelijk Gaza bevinden zich "op een breekpunt" en hebben moeite de toestroom van patiënten op te vangen te midden van de Israëlische aanvallen op Gaza. Dat zeggen vertegenwoordigers van Artsen zonder Grenzen (AzG) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tegen het Amerikaanse ABC News.

3 uur geleden
Huis VS stelt in resolutie antizionisme gelijk aan antisemitisme

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen waarin het onder meer "duidelijk verklaart dat antizionisme antisemitisme is", melden Amerikaanse media. Zionisme is het streven naar een onafhankelijke Joodse staat.

5 uur geleden
Biden: weet niet of ik herkiesbaar was als Trump niet meedeed

WESTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden betwijfelt of hij herkiesbaar zou zijn als president als hij het niet zou opnemen tegen Donald Trump. Dat heeft hij gezegd bij een bijeenkomst even buiten Boston waar geld werd opgehaald voor de campagne voor de presidentsverkiezingen van de Democraten.

6 uur geleden
Peruaans hof geeft opdracht tot vrijlating oud-president Fujimori

AREQUIPA (ANP/AFP/RTR) - Het grondwettelijk hof van Peru heeft opdracht gegeven om de voormalige president Alberto Fujimori vrij te laten. De 85-jarige Fujimori werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar voor misdaden tegen de menselijkheid onder zijn bewind.

7 uur geleden