Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Regering Oekraïne bezorgd om oproep Russen op Spelen toe te laten

Regering Oekraïne bezorgd om oproep Russen op Spelen toe te laten

KYIV (ANP) - De Oekraïense regering zegt "erg bezorgd" te zijn over de oproep die een aantal internationale sportbonden en nationale olympische comité's aan het IOC hebben gedaan om atleten uit Rusland en Belarus onder voorwaarden toe te laten op de Olympische Spelen van Parijs komende zomer.

Sportminister Matvyi Bidnyi - de tijdelijke vervanger van de ontslagen Vadym Gutzeit - zegt dat in een reactie op de oproep die het resultaat was van overleg in Lausanne tijdens een olympische top. Volgens Bidnyi wekt het de indruk dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) "niet het nodige leiderschap wil tonen in de kwestie waarin het draait om olympische eerlijkheid en rechtvaardigheid".

Het IOC heeft nog geen besluit genomen over deelname van atleten uit Rusland en bondgenoot Belarus, dat de inval in Oekraïne steunt. Wel werden sportbonden aangemoedigd met name bij kwalificatiewedstrijden voor de Spelen atleten uit beide landen - individueel, onder neutrale vlag en tal van voorwaarden - te laten deelnemen.

Inleveren

Bidnyi zei dat hij hoopte dat het IOC net zo verantwoordelijk zal handelen als het kort na de inval in februari 2022. Er volgde destijds een boycot van Rusland dat ook geen evenementen meer mag huisvesten. "Zoals president Zelensky het treffend zei: elke neutrale vlag van Russische atleten is met bloed besmeurd", zei de sportminister. "We rekenen op een verantwoordelijke beslissing en leiderschap van het IOC, dat niet zal toestaan dat Rusland sport gebruikt voor militaire propaganda. Zelfs niet als het gaat om sport onder een neutrale vlag. Ik herinner u eraan dat Rusland het enige land is dat de olympische wapenstilstand drie keer heeft geschonden", zei Bidnyi, verwijzend naar 2008, 2014 en 2022, tegen persbureau AFP.

Volgens Bidnyi zouden atleten uit Rusland en Belarus alleen welkom kunnen zijn als ze hun nationaliteit inleveren. "Daarmee zouden ze geen deel van de verantwoordelijkheid op zich nemen voor de moorden op Oekraïners."

Meer uit Sport

Rechtbank verwerpt zaak over miljardendeal La Liga

MADRID (ANP/RTR) - Een rechtbank in Madrid heeft een zaak die Real Madrid en Athletic Club hadden aangespannen over een door La Liga gesloten miljardendeal verworpen. De rechter kon niets onwettigs vinden in de overeenkomst die werd gesloten met investeringsfonds CVC.

1 uur geleden
Bronnen: beslissing over Red Bull-baas Horner nog voor GP Bahrein

LONDEN (ANP/RTR) - De beslissing over de toekomst van Red Bull-baas Christian Horner valt nog voor de Grote Prijs van Bahrein die zaterdag wordt verreden. Goed ingevoerde bronnen hebben aan persbureau Reuters laten weten dat ze voor de start van de race in Bahrein een aankondiging verwachten van het Oostenrijkse moederbedrijf en mogelijk in de komende 48 uur.

19 uur geleden
Verstappen kijkt uit naar seizoensopener Formule 1 in Bahrein

SAKHIR (ANP) - Max Verstappen kijkt uit naar de seizoensopening met de Grote Prijs van Bahrein. Dat zegt de regerend wereldkampioen in een vooruitblik van zijn team Red Bull. "Ik heb zin om weer te gaan racen en dat het seizoen begint", zegt de 26-jarige Formule 1-coureur.

22 uur geleden
Veldrijdster Betsema ondergaat operatie aan pijnlijke knie

BRUSSEL (ANP) - Veldrijdster Denise Betsema ondergaat een dag na de Sluitingswedstrijd in Oostmalle, die zondag werd verreden, een ingreep aan haar knie. De 31-jarige Texelse heeft het hele seizoen last gehad van een blessure nadat ze vlak voor de start van het seizoen werd aangereden. Na de ingreep kan ze de tijd nemen om te rusten en toe te werken naar het volgend seizoen, meldt haar ploeg Pauwels Sauzen - Bingoal.

23 uur geleden
Tennisser Griekspoor bereikt tweede ronde in Dubai

DUBAI (ANP) - Tennisser Tallon Griekspoor heeft de tweede ronde bereikt van het ATP-toernooi van Dubai. De 27-jarige Haarlemmer zag zijn tegenstander Abdullah Shelbayh uit Jordanië bij een stand van 7-5 2-0 geblesseerd opgeven.

23 uur geleden
Voormalig handbalster Debbie Bont wordt coach Volendam

VOLENDAM (ANP) - Voormalig tophandbalster Debbie Bont gaat aan de slag als hoofdtrainer. Ze wordt coach van de damesploeg van Volendam, heeft de handbalclub maandag bekendgemaakt.

1 dag geleden
Schorsingen na fraude Amerikaans team in Belgische wielerkoers

LAUSANNE (ANP) - De Amerikaanse vrouwenwielerploeg Cynisca Cycling is bestraft voor een bijzondere vorm van fraude. De ploegleiding liet een mecanicien zich vermommen als wielrenster om zo startrecht te krijgen voor de ploeg in de Belgische koers Argenta Classic-2 Districtenpijl Ekeren-Deurne.

1 dag geleden