Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Regering Italië tegen corona-demonstranten: accepteer de feiten

Regering Italië tegen corona-demonstranten: accepteer de feiten

ROME (ANP/DPA) - De Italiaanse regering heeft burgers die tegen de corona-maatregelen van de overheid willen demonstreren, kort voor de manifestatie opgeroepen om de feiten omtrent de pandemie onder ogen te zien. In Rome staat vroeg in de avond een demonstratie gepland van groepen die tegen de mondkapjesplicht, vaccinaties en afstandsregels zijn.

"We willen een einde maken aan een aanhoudende pandemie. Er is vandaag een demonstratie in Rome van mensen die geloven dat die niet bestaat. We beantwoorden ze met cijfers", tekende het Italiaanse persbureau Ansa zaterdag op uit de mond van premier Giuseppe Conte.

Ook minister van Buitenlandse Zaken Luigi di Maio had een boodschap voor de demonstranten: "Ik roep de corona-leugenaars op om op z'n minst respect te tonen voor de families van de doden."

Gezondheidsdictatuur

Aan het protest doen onder anderen extreemrechtse politici, hun aanhangers, en groepen vaccinatieweigeraars mee. Zij spreken van een "gezondheidsdictatuur". Aanvankelijk stond de demonstratie in de ochtend gepland.

Het aantal nieuwe besmettingen per etmaal in Italië steeg vrijdag tot de hoogste hoeveelheid sinds begin mei. Er werden die dag meer dan 1700 nieuwe besmettingen en elf doden gemeld. In totaal zijn er meer dan 275.000 personen besmet geraakt en meer dan 35.500 coronapatiënten overleden.

Italië was het eerste Europese land waar het longvirus massaal om zich heen greep. Met name in noordelijke gebieden tekende zich in maart een nachtmerriescenario af. Ziekenhuizen werden er overspoeld met coronapatiënten en intensivecareafdelingen konden de toestroom niet meer aan.

Meer uit Buitenland

NAVO-chef: Zweden voldoet aan Turkse voorwaarden voor toetreding

ANKARA (ANP/AFP/DPA) - NAVO-topman Jens Stoltenberg voert de druk op de net herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan op om de Turkse bezwaren tegen Zweeds NAVO-lidmaatschap los te laten. Zweden heeft volgens Stoltenberg stappen genomen om de bezwaren van Turkije weg te nemen en daarmee aan zijn verplichtingen voldaan. Zo werd er Zweedse wetgeving aangepast.

3 uur geleden
Half miljoen Polen in Warschau protesteren tegen regering

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - In de Poolse hoofdstad Warschau zijn volgens de gemeente een half miljoen mensen samengekomen om te protesteren tegen de regering en voor vrije verkiezingen. De oppositie, onder leiding van oud-premier en voormalig voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, organiseerde de demonstratie, waarvan wordt gehoopt dat het de grootste is sinds de val van de muur in 1989.

4 uur geleden
Betogers staan stil bij verjaardag Russische dissident Navalni

MOSKOU (ANP/DPA) - Op de 47e verjaardag van de gevangen Russische dissident Aleksej Navalni hebben mensen in Rusland en elders gedemonstreerd voor zijn vrijlating. In meerdere Russische steden stonden hier en daar mensen met posters, maar zij werden onmiddellijk gearresteerd, melden burgerrechtenactivisten. Ook in onder meer Japan, Australië en Georgië werd stilgestaan bij het lot van Navalni.

5 uur geleden
Geweld in Soedan laait op na einde wapenstilstand

KHARTOEM (ANP/AFP) - In Soedan is het geweld flink toegenomen na het aflopen van een wapenstilstand. Inwoners van de hoofdstad Khartoem zeggen dat er op straat veel gevochten wordt tussen het leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF).

5 uur geleden
Premier België valt met fiets en is korte tijd bewusteloos

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft zich op sociale media gemeld, een dag nadat hij tijdens een fietstocht was gevallen. Hij was kort bewusteloos en moest naar het ziekenhuis.

7 uur geleden
Groot treinongeluk in India veroorzaakt door fout in seinsysteem

BALASORE (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De grote treinramp van vrijdag in India is waarschijnlijk veroorzaakt door een probleem bij het elektronisch seinsysteem. De Indiase spoorminister zegt dat is vastgesteld dat de fout daar de oorzaak is. Hij meldt ook te weten wie de schuldigen zijn, maar geeft nog geen details. Hij vindt het niet gepast om verdere uitspraken te doen totdat het onderzoek volledig is afgerond.

8 uur geleden
Arrestaties en gewonde agenten bij linkse demonstraties Leipzig

LEIPZIG (ANP/DPA) - Bij een grote extreemlinkse protestdag in Leipzig, "Tag X", zijn volgens de Duitse politie zo'n vijftig agenten gewond geraakt toen het tot botsingen kwam met de demonstranten. Twee van hen kunnen niet meer werken. Er zijn ook gewonden onder de demonstranten, maar hoeveel is onbekend. Zeker zeventig mensen zijn opgepakt.

10 uur geleden