Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Regering Italië bevreesd voor uitkomst regioverkiezingen

Regering Italië bevreesd voor uitkomst regioverkiezingen

BOLOGNA (ANP) - De Italiaanse conservatieve populist en oppositieleider Matteo Salvini lijkt zijn politieke rivalen zondag in twee regionale verkiezingen te verslaan. Opiniepeilingen geven aan dat hij waarschijnlijk wint in de regio's Emilia-Romagna in het noorden en Calabrië in het zuiden.

Het zou een zware klap zijn voor de gammele regering van de partijloze premier Giuseppe Conte. Conte regeert met de ruim 10 jaar oude protestpartij M5S (Vijfsterrenbeweging) en de sociaaldemocraten van de PD (Democratische Partij).

Conte regeerde eerst met Salvini in een coalitie met de Vijfsterrenbeweging, maar afgelopen zomer is Salvini afgehaakt. Hij dacht dat er dan nieuwe verkiezingen kwamen, maar dat gunden zijn belangrijkste tegenstanders hem niet. Sindsdien regeren M5D en PD ongemakkelijk samen.

Een nederlaag voor de PD in Emilia- Romagna zou extra hard aankomen, omdat 'de rode regio' al tientallen jaren als links bolwerk geldt. De sociaaldemocraten zouden dit 'erfgoed' kwijtraken aan de rechtse populist Salvini. Die heeft jarenlang op Italianen uit het zuiden gescholden, maar hij zou nu zelfs in Calabrië populair zijn. Zijn politieke tegenstanders zijn bang dat Salvini overal kan winnen als hem dat in deze twee regio's lukt.

Meer uit Buitenland

Bijna 3000 vluchtelingen uit Nagorno-Karabach in Armenië

JEREVAN (ANP/RTR) - Meer dan 2900 mensen zijn in een dag tijd vanuit de regio Nagorno-Karabach de grens overgestoken naar Armenië. Dat meldt het Russische staatspersbureau TASS.

1 uur geleden
Hollywoodstudio's en scriptschrijvers sluiten voorlopig akkoord

LOS ANGELES (ANP) - De stakende scriptschrijvers hebben een voorlopig akkoord bereikt met de grote Hollywoodstudio's. Als de 11.500 leden van schrijversvakbond WGA akkoord gaan met de deal, zullen zij na bijna 150 dagen staken weer aan het werk gaan.

3 uur geleden
Beruchte maffiabaas Messina Denaro overleden

ROME (ANP/DPA) - Een van de beruchtste maffiosi in Italië, Matteo Messina Denaro, is op 61-jarige leeftijd overleden. Messina Denaro was dertig jaar voortvluchtig, maar werd in januari gearresteerd in een kliniek in Palermo waar hij onder een valse naam werd behandeld voor darmkanker.

4 uur geleden
Steun voor meer inspraak inheemse bevolking Australië slinkt

CANBERRA (ANP/RTR) - Steeds minder Australiërs zijn van plan op 14 oktober in te stemmen met een plan om de inheemse bevolking van het land via een adviesorgaan meer inspraak te geven over het beleid. In beide opiniepeilingen die de stemming geregeld meten slinkt het aantal ja-stemmers behoorlijk.

5 uur geleden
Frankrijk trekt troepen en ambassadeur terug uit Niger

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk trekt in de komende maanden zijn troepen terug uit Niger, meldt de Franse president Emmanuel Macron. Ook roepen de Fransen hun ambassadeur terug uit het West-Afrikaanse land. "Frankrijk heeft besloten zijn ambassadeur terug te roepen en de militaire samenwerking met Niger te beëindigen", zei Macron in een televisie-interview.

11 uur geleden
Doden na strijd bij Kosovaars klooster

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - De politie heeft de strijd tussen gewapende mannen en de Kosovaarse autoriteiten in een klooster nabij de Servische grens beëindigd, meldt minister Xhelal Svecla van Binnenlandse Zaken. Volgens de politie zijn minstens drie mannen gedood en vier anderen opgepakt. Ook een agent werd gedood.

11 uur geleden
Niger sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen

NIAMEY (ANP/AFP) - De Nigerese junta sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen. Dat betekent dat niet alleen Franse militaire vliegtuigen niet meer boven Niger mogen vliegen, maar ook de commerciële vluchten van Air France.

12 uur geleden